Jom ikut Amca... (^_^)

Friday, July 30, 2010

Hepi Belated 8monthly 4 Amca ;)

Eerrkk.. btl ke tajuk cam tu.... huhuhuhuhu. xpela, asal phm je. 23hb ritu, xsmpat nk nk buat entry amca 8 bln ni. nk edit2 gmbo la. asyik tangguh2 je... emmm.

;) 23hb Julai ri tu, Amsyar dh 8bln. kejap je rasanya.. Hero mama dh besar, dh pndai n lincah sekali. Alhamdulillah... seronok tgk sikit2 perubahan Amsyar sementara nk membesar... Alhamdulillah jgk sbb mama dpt merasa anugerah yang xternilai ni. Moga Amsyar jadi seorang yang berguna n dirahmatiNya selalu... papa mama love u so much ;*

gmbr2 dia di usia 8 bln... ;)

Thursday, July 29, 2010

5 Tahun sudah berlalu.... ;)

hari ni 29 JULAI 2010... erm genap suda 5 tahun perkhidmatanku kt bumi bertuah USIM ni. rasa kejap je. mcm baru je report duty... erm kepada kwn2 seangkatanku, emma, kmija, lin, nani, malina n sorg lg kakak xigt nama la... sdh 5 thn kita kan...  teringat saat2 intv, i dtg dr kg naik bas sorg2 je menuju ke USIM Pandan Indah, blur... smpai KL 5pg, kul 8 intv. mlm tu trs naik bas blk. tp TQ 4 my 2nd sis, sbb byk tlg time tu. dtg intv dgn jiwa kosong, xde preparation. sedey... cuma teringat ada sorg hamba Allah yg sblh i tggu sama turn intv, i jeling2 kt dia je. dia pun dtg sorg. nmpak educated orgnya, nk tgr pn tatoot... Alhamdulillah... dia jgk berjaya masuk USIM sepertiku n skrg pun duk sblh i ni. skrg kami 1 opis.... ;)

Lapor diri msk USIM, 1 kereta dr kelantan hantar i. sgt terharu... igt lg, hari tu hari jumaat, i dtg dh kul 11pg, tkt, huhuhuhuhu. dh setel smua. my family ucp gd bai n beberapa cebis nasihat, sebak time tu, nangis sikit i ditinggalkn tnpa saudara di tmpat org. tp yakin, insyaAllah semua oke. masuk 1st opis, kat HR. sorg lg staff yg kiut miut n peramah sapa i... hehehehe.. leen. bgs tul dia, tgr i n ajak join msk blk 'kuarantin'. hahahaha.... lawak2. dr hari tu bermula episod hidup i di tmpt baru. dh ada geng, seronok mula dtg. kami2 org baru di'kuarantin' dlm blk shred. huhuhuhuhu.... seminggu kemudian dtg lg, emma yg duk sblh i time intv tu ;) kwn makin ramai, kami yg baru belajar mcm2 dpt belajar kt blk tu. riuh rendah... kena buat minit,shred borang, tido,mkn,makeup,borak2,bergambo, main bola kertas, suma dlm blk tu. adeh, tp suma pompuan ye time i n da geng kena kuarantin tu... no laki2. smua trang tang tang tau... uhukuhukuhuk... ;p

1 kenangan yg mungkin xdpt dilupakan. terutama pd kwn2 yg mengalaminya termasuk i. bila pk blk. kami ni mangsa buli. teruk la dorg tu... kami kena pegi 1 umh staff usim tu, agk berpangkat dia. Kena tlg buat nasi ayam, kami yg xtau apa, dh terkena. sian lin smpai dmm, emma dh blur2, i sekali mcm bibik kena cuci aym dlm toilet. hampeh btl.... nyesal aku. tp apalah daya kami, kena paksa. mcm org suruhan. tdo pn kt lantai. esknya hari konvo kt ukm, kami2 siap utk jual nasi aym. kami ni igt usim pnya program tp, personal pnya bisness... apa daaa.... msk opis isnin, upah dpt RM10 je. xberbaloi.... ;( time tu, sebulan dua baru aku jd warga USIM, dorg amik kesempatan... teruk aaaa...... smpainya hati dorg aniaya kami... huhuhuhuh... ;( komen sikit lin.... ;p

tp tu semua kenangn cerita i mula2 msk usim... sekarang dh 5 tahun berlalu... i dh jmpa jodoh ngn my hubby tercinta yg juga staff USIM, dh ada ank sorg yg sgt cumil, Alhamdulillah... rezeki i menetap di sini. kwn2 seangkatan i pun dh kawen suma.... Alhamdulillah... emmm setakat mana DIA nk bg yg terbaik utk i di bumi USIM ni, i terima dgn rasa penuh bersyukur.... insyaAllah... ;)

Nak msk gambo dolu2.... enjoyyy.... ;)





Best x tgk gmbr dulu2.... hehehehe... tomot2 je suma ;p

Monday, July 26, 2010

round-round cuci mata ;)

Semalam, kami anak beranak xduk diam jgk... dlm kul 12p.m kami 3 beranak n ajk byna sekali kuar jejalan mkn angin. hehehehe.... skrg kan suma shopping complex ada sale besar2an, so apa lg.... kuar je la... smlm kitorg g metro kajang... dh lama xg sana. sana pun meriah gak... mmg sale tip top la. dr luar kwsn metro kajang tu smpai dlm2 dia... dasat... smpai je, g round2 dulu, tgk kwsn... hehehehe mcm yb lak.. sblm msk parkson terperasan couple yg mmg kukenali... hehehe tp dorg xpasan mula2 tu. bila dh tegur baru pasan, jmpa k.mai n hubbynya. ber2 je ye kak, romantik gtu... ekekekeke ;p. round2, msk parkson, byk btl sale... adeh menguji aku laaa.... dh la dh perabis byk soping sabtu tu... huhuhuhu... tp ada gak la beli apa2 bekenan... then mkn, trs blk... amca smpai tertido kt stroler... sian tul... jom lyn gmbr dulu...

sebelum kuar umh, wajib amik gmbr ye.... ;p


yeaayyyy... red2 family.... hahahahahaha ;p


nyum...nyum...nyum.... bg ank teruna kenyang dulu... selit celah2 kwsn pn jd... ;)

ok, itu gmbr yg smpat disnap oleh byna kt metro kajang. terjumpa lak kosi empuk, apa lagi, papa yg kepenatan dokong amca tu landing lerr... heeee. eermm otw blk dr metro kajang tu, we all trs go alamanda yea.... hahaha... sj je nk tgk2 apa yg menarik kat sana... pnya la dasat, suma butik ada sale. google, nicole,sembonia, vincci... adehhh suma2 la... i smpat msk google je, rembat tshirt selai n byna jeans... mmg xpk lain dh... tp xterdaya nk masuk suma, amca dh meragam. dhla dia pn sesema... huhuhuhuhu... tp toys utk amca xpnh miss beli klu kuar memana..... yuhuuuuuuuu....


psssttt: gmbr kt alamanda xde daa... msg2 dh xlarat.... ;(

Saturday, July 24, 2010

Heppppiiii..... (^____________________^)

Hari ni sgt gembira... heeeeeeeeee. tgk atas tu, pjg senyum tuuuu... hehehehehe... sbbnya, 

1st, pg td g soping kt JJ asik JJ je ;p, sj je. dh lama xbeli baju bajan... paling best bkn sbb soping tu, sbbnya benda yg xdirancang nk beli pun terbeli. ekekekeke.... kamera baru... yahuuuuu... ;p dh lama nk beli, tp lum terbuka ati (bajet pun ye jgk), ari ni tgk je bekenan lak... apalagi, pk pnya pk, beli trs la. blh buat raya... hahahaha... tp xde la dasat mana, yg simple2 je. janji puas ati n cantek... ;) Alhamdulillah, pasni blh amik gmbr amca byk2 gtu... kamera sblm ni, sedekah kat byna... hakhakhakhakhak ;p tp elok lg byna kan.... cuma tebal sikit je.... canggih lg tu ;p

2nd, ;) senyum dulu ye. baju raya i dh siap... jgn jeless yee... baru amik td kat sanas. tu pun setelah 2bln anto. huhuhuhu... cantek gak... xde dah nk pk2 lg. bj raya amca pn dh beli separuh td, nanti nk beli separuh lg je, bj melayu dia. hik. mama amca ni mmg beria sikit bab beli2 bj, pdhal benda xptt beli pun beli gak. ish,ish,ish, apa nk jd ngn aku ni...xpe, baik buat persiapan awl dr terkalut2 kt hjg2 bln. kan?

3rd... xsbr nk puasa, xsbr nk raya bertiga thn ni.... insyaAllah.... (^_^)... lyn pic dulu....

sesi memilih kamera... heheheh

dh abs suma, mamam dulu yee... amca mkn bikut je... ;)

ni testing2.... ekekeke... (amca maintain ye)

;)

pssstttt: gmbr kamera n bj raya xblh taruk sini yea. xsuprise.... ekekekek ;p

Blog in progress.... ;(

ajas pnya ejas, blog aku dh jd huru hara sikit. adeh, nk kembali asal kena byk pk la plk. mungkin silap dkt coding dia kot.... adeh, sehari semalam duk ejas. pdn muka aku, dh jd pening2. tp xpe dr kesilapanlah kita blh belajar kan, kan, heheheheheh ayt cover tu.... ;p xpe, nantikn perubahannya yg ntah bila akn bertukar wajah... huhuhuhu. bowink le sama jee....

Thursday, July 22, 2010

Amca the explorer.... ;)

tajuk macam dora the explorer kan... mmg cilok tajuk tu pun. lbh kurang aje kisahnya... hehehehe

entry kali ni nk bercerita pasal Amca yg makin aktif dan lasak... sgt xduk diam, byk benda dia nk explore... abs 1 umh tiap sudut dia nk pegi... xblh lps pandang... bahaya ooooo... tgk tu

tgk la lasaknya, dh smpai nk msk bwh lemari... huhuhu

'eermmm nk buat apa lg pas ni... haaaa'

'amik chargers mamalah... mama xmarah ni'

'eh, hifi ni nyala lah... tantek ni...best2'

'iyyah... nak amik la... sshnya... eerrkkk'

'fuhhh dpt gak... adeh'

'tantekknyaaa....'
(amca ni msk blk dia plk. xduk diam tul. yg tampal2 tu dh lama sbnrnya... hikhikhik. keje mamanya.)

'Nak amik kipas ni laaa.... cane nk panjat ni...'

Ni hari lain lak ye... biasa la, mama amca ni suka snap2 gmbo. ekekekeke... tgh potong bwg pun blh berenti snap gambo amca bila perasan dia main mcm2.... papanya ada je, tp sj biarkan nk dia belajar.... lantai pun bekilat je amca punya keje.... aaahhhhh ringan keje mama... hahahahah ;p

theeeeeeeeee...... ;) (mcm gimnastik man ler....)



'yeeeeaaayyyy.... dpt pgg kusyi...'

'mana mama ni.... mama!  ooo mama! ish mana ni... ;)

'iyyyaaahhh.... laju lg, cpt2... hah, tu dia mama' (dh nk msk dapur daaaaa)


'huuuwaaaaaaaaaaa' ngantuk la mama... penat...'

tu baru sbhagn yg smpat disnap... byk lg.... xlarat oooo.... aktif sgt.... ngam lar dgn namanya MUHAMMAD SYAFIY AMSYAR..... ;)

Tuesday, July 20, 2010

unwell ;(

hari ni badan sgt xsdp, mata berpinar2, sakit kepala, perut sakit, sendi2 sekali terasa... adoi.... xsmgt dah nk keja. tp kuatkan smgt gakla. mlm td xlena tdo, sakit perut ulang2 ke toilet... peritnya ya Allah... adeh. pk2 nape jd mcm ni ye, eemmm baru tau,mungkin disebabkan smlm aku xjamah nasi pun. pg mkn mi sikit. tghari roti n mlm pun xmkn. ntahla. xlalu je manjang. bila perut dh rasa masuk angin, barula g rempit jap ngn my hubby cr mkn. tu pun dh kul 10lbh mlm td. xlarat la nk msk smlm ;(.. hmmm smpai umh mkn 2 sudu je, xleh msk dah,perut dh msk angin la. adik aku je abiskan.... ;( ni dah xlarat... denyut2 kepala. lemah je. dukung hero pun pelan2 je manjat tangga anta kt umh ibu. huhuhuhu

1 lg berita xmenggembirakan, buat aku terpikir 2,3 kali, smlm blk keje g giant, setelkn bil, pastu sj nk timbang dh berapa kg aku, tgk2 adussss... 43kg. mcm xcy je... sedeh tul. my hubby ckp, berat dh mcm org uganda dah.... hahahahaha smpat lg gelak dlm hati ni ;p. Aku caya timbang kat giant tu, pslnya pnh dulu aku baru timbang kt klinik, kebetulan g giant, timbang lg. sama je beratnya.... eemmmm g kafe bwh td pun xlalu tgk makanan minyak2, beli milo pns je. kepala dh mcm merewang2 ni... hm. so sad ;( mood pun down ari ni... (-.-)

Monday, July 19, 2010

window soping @ JJ

hujung minggu semalam, xtau nk buat apa. bgn pg2 lg, sbb si amca tu sdr awl je xla awl mana, dlm kul 7... adeh ngantuknya.... mama dia pun kena la bgn gak, papanya pun xlama tdo bgn awl gak. santai2 tgk tv, sambil siapkan sarapan (buat sandwich tuna je) ;), smbil tgk jgn lupa lirik... hahahaha lawak tul ;p pastu my hubby dgn spontan suh siap nk kuar. pk pnya pk kami g JJ seremban. sj jln2. my hubby lak teringin nk mkn sizzling mi kt foodcourt tu. pegi la kami 3beranak + byna sekali... sampai je, mkn dulu, msk JJ, window soping aje. (beli toys amca je.... ;p) then g ronda2... erm ada sale leerr... mcm2. tp tgh2 income lum ada ni, tangguh dulu laa... uhukuhukuhuk... ;p bwk amca round dah le... kikikikiki....  

 

                                                  muka bowink tu... xduk diam... (^_^)

sian amca... muka moncong je... hehehe... tp papanya pndai amik ati... tgk tu... ekekeke ;)



Gimik je tu... xbegerak pong... hehehehe... tp penuh minat amca... heeeee

Dah puas cuci mata, pulang la kami ke ours sweet home... heeeeeeeeeee..... smpai nilai sggah giant amik member card world of babies, daftar broadband byna then balik....... yu huuuuuuuuuuuuu..... tata...

Friday, July 16, 2010

Amca n Papanya demam panas. sgt sedey... ;(

Hmmm agaknya musim skrg ni kan. smlm dlm kul 3lbh ibu amca kol bdn amca pns, merengek2, bibir n mukanya merah2 sbb panas sgt. nk dukung je.... eemm tiba2 je. pg smlm anta ok dia... dlm kul 5 lbh smlm g amik amca, mmg pns. sedeh je muka dia.... otw blk, singgah klinik hana, tp buku lak xbwk... so blk je laaa... bg mkn ubt yg ada kt umh... blk umh badannya lemah je... kenapa amca ye... tgk dia

mskkan dia dlm buai, nk bg dia tdo... baru lps mkn ubat tu... sian

Tp dak ni xmau tdo lak.... main je bdn lemah pun...

Pg2 td anta gak amca kat umh ibunya, mcm dh kurang pns bdnnya. dh ok sikit. tp...

Papanya lg kesian, pg td kul 2 lbh bgn sakit perut katanya, muntah2, sampai kul 7 lbh td, bdn panas sgt... sgt sedeh... adeh xmampu nk cite. sebak rasa bila tgk org yg jd penguat semangat kita sakit. sakit bukan sikit2, klu dia dmm, mcm tu la. hhhmmm igt nk cuti. tp ada benda xsetel lg. esk ada taklimat mentor mentee, list group student lum setel ni... pasni tgk la, klu keadaan dia xkurang gak, harus aku cuti ni. sape2 pun, klu tgk hubby sendiri dmm pns or sakit mesti sedeh kan... tipu lah klu ckp xrasa apa2... ;( klu sikit2 xkisah, ni dia ulang2 muntah smpai bdn dh lemah sgt, siannya..... nk blk lah... xsng ddk aku.... ;(

Wednesday, July 14, 2010

special walker 4 our Hero... (^___^)

Semalam, my hubby tiba2 berkobar2 nk belikan heronya walker. tiba2 je, psl dia bc blog, tgk gmbr Amca naik walker waidaa' tu kot. nampak amca berminat je. pdhal sblm ni kitorg nk tangguh dulu belikan amca walker sbbnya amca lum stabil lagi duduknya. nanti tkt xselesa dia. petang abs keje trs pegi cari. tp sblm tu sggah beli barang basah kat night market dulu ye, kikikiki. then trs ke nilai 3. sj g survey2 sana kot2 byk pilihan. smpai je, round pnya round, singgah beberapa kedai semua xbekenan. ada 1 walker tu ok gak la, cantik, warna terkois, tp menan dpn walker tu besar gedabak laa.... kang xpsl2 terhantuk dahi cumil amca kang. haaa... ssh tu, amca makin lasak skrg ni. so, canceeelll...
g kedai lain, tp sgt menghampakan... xde  byk choice, then my hubby decide jom kita blk la, mlm nanti kita kuar cr lg... adeh, punya berkobar2 dia. nk jgk hari tu belinya... mama amca cool je...  ikutkan je... tp kebetulan my lil sis nk g giant jap, tkr brg. sggah ler giant dulu, pastu dh alang2, my hubby ckp, jomlah kita tgk2 kat dlm.... then kami bertiga terkedek2 bjln msk giant sementara amca dh xsng ddk. nk tdo ler tu... pegi kat world of babies... sj je cuci mata.... tiba2, my hubby dh jatuh hati chewah dgn 1 walker yg sgt unik... huhuhuhu... harga pun unik gak le. tp i xde nk pndang pn walker tu, rasa xmampu je,huhuhuhu. tgk kat blkg2 je. bekenan gak tgk yg corak belang2 tu. harga dlm rm1++. ok la tu kan. tp papa amca dh sangkut ngn walker yg kat dpn display tu... so, apa lagi... panggil tokey kedai tu tnya apa ptt, haaaa mcm2 dia promote.... sejam kat dlm kedai tu... amca dh elok landing dlm walker tu. adeh... harganya blh dpt 2bijik walker belang tu... tp xpe, papanya dh bekenan... papa belanja xpe amca. hikhikhik (^_^) mama setuju je smbil senyum lebar ;p nak tgk x mcmana rupanya... jeng, jeng jeng..... taraaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .



Unik x bentuknya, 1st pandang, my hubby trs berkenan... tanteeeek kan,kan,kan.... ahaks ;p

Amca apa lagi... seronok la dia... duk main menan kat walker tu. bunyi sound mcm hi fi daaaa.hahahahaha...  lampu colorful... senyum je dak encem tu. ekekekeke... tgk tu... tp oleh kerana mood nya xberapa baik smlm, lapo+ngantuk... jap je nek, pastu sua tgn nk trn da. Sbnrnya ni yg display pnya, dorg nk bg yg baru, tp xde kaler ni, mamanya dh bekenan warna ni, nmpak ceria je kan, tp yg baru warna xcantik... amik gak kaler ni.... xpela... ;)





Apa amca buat ni, mcm mekanik lak dia... huhuhu. ptt beria nak turun, suka nk capai2... apa2 la amca, janji amca seronok ye... tayunk dia... byk kelebihan walker ni, insyaAllah blh pakai lama smpai ke adik2 amca nanti... erk alamak.hehehehe.... ;p blh berubah jd tempat latihan berjalan tanpa ddk kat tgh tu (blh buka tmpat ddknya n yg palang belakang tolak ke dpn. rodanya pun blh laras nk ringan or berat sikit) blh byg x. adeh, i pun xberapa terer bab2 ni... xpela, tp berbaloi2... (^_^) heeeeeeeeeeeeeeee

psst: amca pun pakai bj same kaler ngn walker laaa.... hahahaha baru pasan.

Monday, July 12, 2010

Gud Boyz la Amsyar...

Tghari td, ikut mama leen g tgk Amsyar, dia nk bg diapers waidaa'. ye la, Amca menumpang kan, sj nk tgk keadaan dia mcmana, ok ke x... sian dia... huhuhuhu. smpai je umh mami waidaa', msk je umh trs nampak amca tgh tgk tv... terharu rasa, diam je dia baring sblh waidaa'. awek waidaa' tu tgk lena di ulit mimpi, nasib baik dia xkacau. sorg lg kwn dia pun tgh tdo... syg btl anak mama ni... bila tgk mama dtg, amca senyum luas2 dtg ngesot2 dkt mama... hehehehe... xbyk ckp pun. biasa bising, mungkin amca phm kot, xnk sshkan pengasuhnnya n ganggu tdo kwn2 lain... nangis pun x. tgk amca duk main sorg2...


main sorang2 je dia... baguz... ;) nampak x waidaa' bam2 tdoq tu... ;p

Tgk tu, pandai mama leen ngacah amca... ekekekeke


amca pinjam walker waidaa' jap... syok ah tu belek2 apa dpn dia. hik

Syg ank mama sorang ni, very gud boyz... muah muah muah... (^____^)

byna n amca pnya hal

hurm, pg2 isnin yg penuh semangat ni, mcm2 hal. tp xpe, dh setel semua pun. pg2 td bgn kul 6, igt nk siap awl. tp lmbt gak, lps punch suma then anta amca kat umh babysitter, trs anta byna ke ukk, dah report duty ke pn yus, byna kena post kat k-space lak, ptm. hmmm kat situ dah terkalut sikit, bos besar en.saiful xde, yg lain meeting la, cuti la. tggal la byna terkontang kanting sesorang kt bilik tu. sian dia, gelabah labah je. hik, biasala 1st day... ops lupa nk inform, byna a.k.a my lil sis praktikal sini. mmg sepatutnya kat unit komunikasi korporat, tp oleh krn coursenya advertising, kena anta ke k-space but still of ukk unit. bila dah anta dia kat situ, dpt msg from ibu amca lak, kata dia xblh jaga amca ari ni, dmm dari smlm katanya. igtkan blh, tp xterdaya dia kata... sian... ptt masa anta amca pg2 td ibunya mcm xbermaya je, lemah je tp xde lak kita nk tgr psl nk cpt. pk2 mungkin dia ngantuk kot... huhuhuhu. Then, pk pnya pk mcmana nk setelkan amca ni, teringat lak kat sorang hamba Allah yg sgt baik hati n suka tolong menolong ni. hik.... mama leen. then kol my hubby srh tnya mama leen tu leh x nk tompangkan my hero tu kat umh bbysitternya.... dh xde idea sgt dh, xnk ler amik coti... coti dh tggal skeett... ;(

Dgn tergesa2, g amik amca n bwk sekali mama leen, blk umh jap amik apa ptt then trs ke umh bbysitternya. terkejar2 gak... sian tul kat amca, mama n papa terpaksa tumpangkan amca kat situ. tp xpe, situ ada awek, mesti amca suka. hahahahahaha..... lgpun amca bgs je ngn suma org ;)... dah, selesai masalah... tqvm 2 mama leen yeah... ;D hrp2 my hero ok la kat situ, jgn buli kakak waida udah le... dah la smpai2 td dh tarik bj waida, biasa nih... very notti ;p

Friday, July 9, 2010

Peristiwa Israk Mikraj

salam.

semua org dah maklum kan, kita sekarang bulan Rejab, pastu Syaaban, then Ramadhan... sempena hari peringatan peristiwa Israk & Mikraj esk 27 Rejab, saya nak menarik perhatian psl Peristiwa Israk Mikraj. esk byk kelebihan harinya. mesti ramai dh tahu kan. Ni coretan kisahnya yg sgt menarik... info by google (faizalr.com)

Peristiwa Israk Mikraj
1. Sebelum Israk dan MikrajRasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.
2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):
Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:
i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.
ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah;
iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A. S. dilahirkan); Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :
§ Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.
§ Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).
§ Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).
§ Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.
§ Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.
§ Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.
§ Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.§ Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.
§ Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.
§ Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.
§ Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.
§ Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.
§ Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat. Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.
3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):
Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah). .
Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.
i. Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.
ii. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S.
iii. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S.
iv. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.
v. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.
vi. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu lah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH". Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A. S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).
vii. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.
viii. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.
ix. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:
Allah S. W. T : Ya Muhammad. Rasulullah : Labbaika. Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan. Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. Allah S. W. T : aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.
4. Selesai munajat, Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. kemudian Nabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepada Allah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.
5. Selepas MikrajRasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.
(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id) Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.
Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.
Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.
Mafhum Firman Allah S. W. T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (Surah Al-Israa': Ayat 1). wallahua'lam..

Thursday, July 8, 2010

Kemas Opis

Hari ni pg2 rasa mcm rajin lak. aku kemas opis, clearkan kat kaunter tu, asingkan2 result student, shred kertas2 xpakai, susun sikit2, hehehehe. eerrr... pn. emma azwin kita pun rajin gak tu, 1 opis update tagging... hehehehe... bgs. bila rajin dtg, semua benda nk nmpak cantik, dr kaunter luar, smpai kt meja sendiri. mcm seronok nak mengemas. tp klu m.a.l.a.s. dtg, aiyark.... erk ;p tgk besepah2 pun blh buat lilek jerk... heee, apa nk dikata kan, itu ler lumrahnya. semua pun mcm tu kan,kan, btl x, btl la tu... ;) kikikikiki ;p
klu kat umh pun sama, klu mood rajin, smpai lwt mlm pun bekemas je... xpe la sorg2 pun, tp da rajin dtg kan, seronok plk. hik. sambung blk bab kemas opis td, mcm2 idea dtg nk nmpak kreativiti msg2, tp klu xde idea cane. adeh, tolong pk kan sama emma, cane nk buat ayat ni... tiba2 plk blurr... pg td semangat, ngn bdk pap pun kena bebel kat aku psl nape xupdate buku tempahan btl2... sian dia ;p tp xpe, semua utk kebaikan bersama tu...
ok la, nk smbung pk idea best ni. keje lain hold jap ye... semangat nk cantikkan opis kobar2.... ekekekeke.... ;)

Wednesday, July 7, 2010

HappY Besday 2 My Lil Sis... (special post 4 Byna)

Hari ni, 7 Julai... Hari ulang tahun kelahiran adik aku yg sorg tu. (mmg sorg je adkku, xde dah... adk ipar adalaa.... ;) ). yang ke 22 tahun. Besday dia kali ni nk bg apa ye... murah2 dah la B ye. hik. erm B dh makin dewasa, makin matang n makin byk pengalaman dlm hidup. Harapannya sangat tinggi menggunung dgn B sorang ni. xkira lg harapan setinggi langit family tu... huhuhuhu... harapnya B tabah, sabar, n kuat semangat... dah byk perkara yg boleh dibanggakan dah b buat untuk family... Alhamdulillah... sempena besday B ni, ucapannya....
  • Moga Panjang Umur dimurahkan rezeki
  • Moga jadi adik yg baik2 pd kakak2 yg syg b ye... ;)
  • Moga bahagia dgn perhubungan yg bahagia tu... jgn buat perangai lg.
  • Moga Cemerlang dlm apa jua perkara hingga ke akhir hayat
  • Moga semangat utk memegang jawatan tinggi masa dpn lbh berkobar2 dgn result yg best.
  • Belajar rajin2.
  • Bina identiti yg best pd semua org.
  • Moga berfikir lebih matang sebelum buat apa2
  • Moga cita2 tercapai dgn jayanya...
  • Moga Hidup selalu ceria, gembira, seronok, bahagia, aman, damai, sejahtera, bla,bla,bla... hik
  • Pastikan setiap yg terbaik dah dilakukan...

hehehehe, byk plk moga2 ye. tp xpe, anggaplah smua tu doa, perjalanan hidup ni jauh lg... byk benda lg di hadapan kita xtau... tp b ni mmg bgs... xbyk perangai pun... baik... cuma kdg2 je dtg angin xberapa betul, cpt berangin 1 bdn. hikhikhik... ;p

Apapun, moga semua yg terbaik untuk B... Amin.... tu sj ye b, sekali lg, slmt hari tua.... daaaaaaaaaaaaa...... ;)

ini lah bdknya.... ;) (gmbr curi tu) hehehehe
p/s: nk bg hadiah keroppi jo. cukup lah tu b ye. ;p

Tuesday, July 6, 2010

eeeiiii geli den....

Alkisahnya, tghari mcm biasa la, kami suami isteri chewah ;p blk umh. dtg je my hubby jemput i kat fpqs, msk keta, borak2, sembang2, gelak2... msk je kwsn casuarina, ada something melekat kat celah2 jari kaki i... huhuhuh... i buat dono je la, dh biasa ada plastik2 kt tmpat ddk i sblh seat driver tu. then kitorg sambg sembang2... psl cite lawak pg td... opss... pastu i sambil kais2 kaki sambil borak. tp mcm lain je, apa menatang kt kaki aku ni... tgk2 ya Allah, trs ternaik kaki, ada lipas sesat... ptt lain je, rasa bulu2, bminyak2 je... eeeiiii seriau den... geli geleman beb... my hubby pun terkujat, dia pun terangkat sikit kaki. ekekekekeke... i tgk lipas tu mcm mabuk2 je, mcm biol je. xbyk bergerak... huhuhuhuhu.... sian ko ye lipas... smpai dpn pintu pgr umh, aku trs trn berkaki ayam, sementara my hubby duk terkial2 kuarkan lipas tu, aku berlari2 anak, cumil je... hahahaha time lari tu dh berkaki ayam, trs msk umh... geli xtahan dah... adeh... mcm2. dlm umh aku pn berjalan jengket2 weiii... terasa je lipas berbulu tu ada lg... ntah mana dtg leeerrr.... geli, weiii... eeeiii... ;(

tgk lipas tu... hehehehe smpt lg amik gmbo tu... ekekekeke ;p (sila abaikn siper tu ye)

Psst: kata penggantin diri tu ikut suka je... ahaks ;p

Friday, July 2, 2010

Petua Anak Pintar

1 info berguna saya terjumpa kat internet... hurm... biasa klu berkesempatan selalu gak godek2 tenet cari info berguna, maklumla, saya bdk baru belajar, byk benda nk tau...emm rasanya info ni patut dikongsi, khususnya kepada kwn2 yg dah bergelar ibu, n kwn2 yg dh kawen... (yg bakal kawin n bujang pun blh...) jom kita praktikkan utk kebaikan bersama.... petua anak pintar... ;)
.
1. Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.
2. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. Percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.
Cubalah petua itu dan Insya Allah kesannya akan anda dapat lihat sendiri. (info by mamafc.com)
.
itu je yg tertulis dlm web tu, nampak senang n ringkas je kan, tp padat isinya... ;) mari sama2 kita amalkan.... ;) kwn2 yg ada info berguna, sharing2 la ye... ;)
(heeee tetiba skema lak ayat aku kali nih.... ahaks ;p)

Thursday, July 1, 2010

Sabtu malam Ahad

Sabtu malam Ahad lepas... bowink, xtau nk buat pe. tup2 my hubby ajak g cuci mata kat Dataran Putra. situ je la selalu lepak bwk ank pun... suka tgk org ramai mcm2 ragam sambil bwk bekal... hehehehe... tp smpai je, adeh... hampa btl... musnah harapan... kuikuikuikui... patut mula2 msk kwsn masjid tu mcm gelap je, semua ditutupi ngn zink2 pbinaan... huhuhuhu sian Amca tomei ni... sedey leerr.. huhuhuhu...


sian dia... tp walaupun kwsn tgh tu ttp (kat keliling air pancut) kat tepi2 tu masih ramai yg dtg n berkelah, lepak2... huhuhuhu... tp xdaya den. round2 jp trs blk je... tgk tu, dh tulis terang2... (tp gelap gak, nmpk x) pttnya kena annouce kuar berita baru tau... kuikuikuikuikui...

huhuhuhu.... ;(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...