Jom ikut Amca... (^_^)

Thursday, September 30, 2010

resepi 4 baby...

ai.... eemmm, i mmg dh lama godek2 internet cari resepi utk baby. sj nk pelbagaikan selera si tecik tu... byk mkn hidangan segera je diaa... bubur nasi resepi yg sama pun dh xberapa byk mkn.... muak agknya... setelah lama mencari... ni antara resepinya yg i jmpa utk dikongsi bersama.... mcm sdp je.... ;) try laa....


1.  Resipi masakan kentang
 Kentang saiz kecil 1 biji
Keju cedar 1 keping
Brokoli 2 'pokok' kecil
2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.
Cara membuatnya
Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
Rebus brokoli sehingga masak.
Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.
Bubur Oat, Ikan dan Saderi

2.  Bubur NasiBahan-bahan
Rebuskan beras (masak bubur nasi)
10 ekor ikan segar tanpa tulang atau ikan bilis
1 helai daun sedari
secawan air






Cara membuatnya:
Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
Masak ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
Hidangkan.







3.  Resipi Kentang, Lobak dan Pis Bersusu
Bahan-bahannya
1/4 biji kentang saiz sederhana dadu
1 sudu lobak merah dadu
1 sudu kacang pis beku1/
2 cawan air
3 sudu susu ibu/formula dibancuh
Masukkan air, lobak merah dan kentang dalam periuk. Masak api kecil sehingga empuk.Setelah empuk, masukkan kacang pis.Masak 5 minit.Masukkan susu, kacau.Hidangkan.Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau kisar halus untuk bayi 6-8 bulan.

4.  Bubur Tauhu, Brokoli, Lobak Merah dan Ayam
Sebenarnya bahan ni nak masak untuk orang dewasa... alang-alang, buat la untuk baby . Masakan ni sesuai untuk baby umur 8 bulan ke atas...
Bahan-bahan (2 hidangan atau lebih)
1 sudu nasi
1/4 keping tauhu
1/4 keping dada ayam - potong dadu
3 hiris lobak merah
3 kuntum kecil brokoli
Cara-caranya
Kukus semua bahan.. *




Lenyek atau kisar sehingga mendapat tekstur yang anda mahu.. ops.. yang baby mahu.... *Saya kukus senang aje... masukkan bahan yang nak dikukus dalam mangkuk tahan panas.. Lepas tu, bila kita masak nasi, sebelum nasi kering, saya letakkan mangkuk tadi atas nasi, dan tutup semula tudung periuk... lepas padam api, biarkan dulu beberapa minit.. lepas tu angkat je la...







5.  Bubur Nasi dan Kurma
Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
3 sudu nasi yang telah dimasak
1/4 cawan air suam
2 biji kurma dibuang bijinya
Caranya...
Masukkan semua bahan dalam pengisar
Kisar halus
Hidangkan







6.  Bubur Nasi, Ikan Merah dan Lobak
Bubur ini sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
3 sudu nasi yang baru dimasak
Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang
1 ulas bawang putih
1 sudu lobak merah yang telah didadu
1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus.
1 cawan airMasuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk.
Gunakan api besar untuk didihkan masakan dan kecil api dan biar sehingga lobak merah lembut dan ikan masak.Masukkan daun sup dan masak selama 2 minit lagi.Kisar halus atau terus hidangkan.







7.  Sup Kobis Bunga dan Kentang
Bayi 8 bulan ke atas.
1/4 cawan kobis bunga - potong kecil
1 biji kentang saiz sederhana - di dadu
5 ekor ikan bilis - tumbuk halus2.
5 cawan air
Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak api besar.Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk. Masak lagi selama 20 minit.Kisar halus. Hidangkan. Brokoli Bakar. Brokoli dibasuh dan dipotong kecil. Panaskan oven 190 C. Kupas dan cincang bawang. Rebus brokoli, 5 minit sehingga lembut, toskan air, ketepikan. Tumis bawang dengan sedikit minyak. Masukkan tomato. Masak selama 10 minit. Masukkan brokoli. Tutup api.

Masukkan nasi, brokoli dan tomato dalam bekas pembakar. Pukul telur, susu dan separuh daripada keju yang telah diparut untuk dijadikan sos. Tuangkan sos tadi ke atas campuran nasi dalam bekas pembakar tadi. Taburkan baki keju cheddar tadi ke atas campuran nasi. Bakar 40 minit atau sehingga perang.







8.  Ini resipi Hanna pulak.
Masakkan bubur nasi macam biasa dengan kentang atau carrot. Masukkan semuanya sekali. Ikan bilis pula digoreng dan ditumbuk. Masa nak bagi Najwan makan hidangkan bubur nasi, dan taburkan ikan bilis goreng yang ditumbuk tadi. Pasti menarik selera. Insya Allah.
Ibu semua boleh mencuba. Kalau ada resipi yang lain, bolehla kita berkongsi resipi (",) SELAMAT MENCUBA...


kredit by anakbonda.blogspot.com (sori pembaca blog ku, paparan xmemuaskan. text & space xblh diedit )


so, sesapa yg telah mencuba, blhlah share2 apa respon si cumil tu yea.... eerrr mana satu nk try dulu ni.... ;/

Wednesday, September 29, 2010

pabila si kecik melepak.... ;p

emm.... kali ni nk stori mori pasal sepasang baby yg selalu lepak sama.... xla stori sgt... lyn pic aje.. ekekekekeke, xla selalu sgt ;p afrina waidaa' n syafiy amca... dua2 dh selalu sgt main sama2... hihihihi. afrina dh besar... amca menyusul dr belakang... ;p comel je... smlm afrina jejalan pusing2 taman, then sggah la umh i yg xseberapa. maklumlah pusing2 ikut tu jgk.... taman bkn besar mana pong... hahahaha.... lyn pic je la.... cumil x.... ;)

tgk kusyuk main... afrina suka ball yea... mrh dia bila mama suh dia smpan... hihihihi


intai mama dia nyorok blkg pntu, buat2 dh nk blk. hahahaha

yg tu gambr smlm. xsmpat amik byk pun.... ni sebelum tu, hari lain... i bwk amca meround, then sggah umh mama lin jp... ;p tgk....


ni kat umh mama lin, haip amca... pgg peha gebu waidaa lak dia.. huhuhuhu...


nyum, nyum, nyum, sedapnya.....


awek dahi jendul.... hik ;p


amca wif mama waidaa bam2....

that's all.... nape mama amca xde interprem.... sbb mamanya yg amik gmbo.... kuikuikuikuikui ;p

Monday, September 27, 2010

pre deco... ;p

ai... lama x update blog ni. kemalasan melanda... buka je selalu, tp xdtg idea nk mengarang walaupun byk yg blh dicitekan... hehehehe.

semalam, kami lepak2 je kt umh.... ptg tu je, dlm kul 4 lebih ajak my hubby g nilai 3. igt nk tgk2 bunga... ye la, dh lama teringin nk ada bunga tinggi tu 1 kat sudut umh. tapi asyik tangguh2 je... semalam pegi, memula msk kat tekstile walk, tp xde. otw nk blk, sggah 1 kedai, mcm menarik. tgk2, trs survey harga... memula tnya pasu bunganya... erm, harga blh tahan. xde mahal sgt... pilih2 bunga, akak kedai tu tnya, nk gubah sekali x? xcas pun... oklah... suh dia gubah sekali.... dtg penggubah ala2 lemah lembut gtu, tarik2 bunga yg dia nk match, dlm hati ni, uik sukahati dia je... mahai ni aku agk... hurm.... aku tgk je.... best dia cucuk2 tu....
tgk!
sesi survey2.... sgt byk pilihan...

tgh pilih2.... amca pun mikir sama... ;p suka msk tgn dlm mulut, gatai gushi... dahi amca yg masih lebam ;(

akhirnya, dpt jgk buat pilihan... peggubah pro menggubahnya.... yeay!

finish, n penjuru itu tempatnya yea.... ;p...

kosnyaaa..... adeh, bila dia ckp tu, kitorg saling berpandangan... hahahahaha... terlebih bajet sudaaaa.... huhuhuhu.... nampak je mcm tu, tp.... total is rm145.... pengsaaaannnnn.... (-,-) xpela, ada 1 dh cukup... huhuhuhu ;p sj nk buat seri umh... berseri keee.... blh laaa, ekekekeke ;p

pssst: rasa mcm nk touch up je sikit2 lg bunga tu... oke ke???? :/

Thursday, September 23, 2010

Amsyar already 10month old! tp.... ;(

ai suma.... tgk pada tajuk mcm seronok nk cerita about my son kan... tp ada cerita sedih n buatkan hati seorg mama sgt sayu n hiba... uhukuhukuhuk... hari ni 23hb 9 genap amsyar 10 bln... tp yang menyedihkan... pg2 td dh ada perkara buruk yg sgt xdisangka berlaku ngn ank kesayangan aku ni... amsyar jatuh katil lg....   ;( sebaknya...
mcm biasa, kami berdua pg2 turun bwh bersiap, then tggal amsyar yg lena tdo ats katil kami kt tgkat ats, mmg dh buat tembok kiri kanan dia tp benda nk jd, ttp jd gak.... aku leka tgh bersiap touch up2 sikit kt blk bwh, sdg my hubby mandi, tup2 terdengar nangis+jerit yg sgt kuat... aku sepantas kilat pnjt tgga lgkah besar2 dgn hati berdebar tu. mmg dh agk mesti jatuh klu nangis kuat ni ;( tgk kt dlm blk dia dh mengengsot sikit2 tepi katil smbil suara hilang betapa kuatnya nangis... sedihnya aku, trs peluk dia... aku dpt rasa, dada aku dh berombak kencang masa peluk dia, takut+nyesal+sian suma dh ada. nk nangis dh aku. aku cium2 dia... adeh... maaf kan mama sayang.... sgt ralat pg ni. hurm... seingat aku kali ke-3 dh ni... siannyaaa.... my hubby pun terdiam, dh xmampu nk ckp apa... hurm ntahla mana silapnya... kesan dr itu, amsyar benjol kat tepi dahinya... :( pasni kami dh janji, mcmana sekalipun, amsyar xblh tggal sorang2... kena bwk kemana je walaupun dlm umh sndiri...

erm... hari ni dh 10bln amsyar, selain pkara buruk yg berlaku, byk benda baik n perubahan ketara anakku sorang ni... sgt menghiburkan hati... hihihihihi. antaranya...

  • Amsyar dah ada 4batang gigi... setelah lama duk menunggu... hehehehe

  • Dia dh blh ddk sendiri, dh blh manjat2 tepi sofa, nampak gaya mcm skip 1 step, amsyar ni mcm xmerangkak, lepas ddk terus nk bgn... emmm kena tggu je, btl ke x... ;)

  • kemana2 je papa atau mamanya pegi, harus nk ikut. klu dlm walker tu mengekor je smpai tarik2 kain or suar ku.. huhuhuhu,  then angkat tgn nk dukung je, klu x nangis rengek2... hurm makin manja si tecik ni. haish!

  • suka belek2 majalh.... yg bgsnya klu dia tgk apa2 buku or majalah, elok je dia tgk n belek, xkoyak or renyuk pun... hehehe, genius boy...

  • suka kacau mama lipat kain, kite lipat elok2, dia tarik selai2, kite lipat blk dia tarik lg angkat satu2... adeh, penat oooo... biasa ni, nasib amca kecik lg, klu dh bsr lipat sndiri... so, mamanya kena lipat time dia tdo je la.

  • skrg dh pndai nk tolak apa2 yg mama pakaikn kt dia, topi, songkok, kopiah dh pndai buka sndiri, lg 1 stokin. dia xsuka pakai. klu x,harus dia tarik2 stokin tu kt hjg kaki dia smpai tercabut..... huhuhuhu

  • Dh pndai turun dr buaian sendiri, yg ni bahaya sikit, tp dia turun baik2, xpenah lg terjatuh atau terhantuk ke bwh... nauzubillah, cukup2la tu... masa tdo aku kena ikat ketat2 hjg buaian.... ;p

  • suka main2 n panjat2 kt hifi papa. pandai pusing2 volume, bila dh kuatkn suara hifi, tergelak dia sorang2, pastu pelankn blk... adeh, jgnlah hifi lak rosak, tgh pk cara nk alihkn tmpt tggi ni... eemmmm.

  •  Amsyar dh mkn suma makanan, maklumla dh ada gigi... yeay! tp nmpak mcm memilih sikit mknnya... adeh... ;p
stkt tu je yg igt... jiwa bkecamuk... kikikiki... tkenang benda buruk pg td tu... siannya ank aku, skt tu. hurm
layan pic

bila tgk gmbr2 dia, sedih aku... ;( hrp xde lg pkara buruk jd ngn dia

love u so much!!!
(^_^)

psssst: gmbr dahi amca yg benjol xsmpai ati nk amik. sian dia... sedeynya.... ;(

Wednesday, September 22, 2010

lagi cerita raya @machang

sambung balik cite utk bhgn 2.... hehehehe

Raya ke-3, pagi tu masih lg kat Taiping, n kemas2 n siap apa ptt, kami akan bertolak ke kg i @mcg ye. dlm kul 12 lbh gk nk gerak tu... yela, byk nk kena kms, tggu ank teruna bgn tdo la.... kang tdo jp2 sian lak dia. otw bertolak jln sgt clear.... harap2 smpai sana lah, tp kitorg sggah byk tmpt gk nk mkn la, tkr diapers amca la, xde nk rushing sgt pun.... sampai je grik, keta mula byk... tp perjalanan lancar je, benti kt surau kt jeli, keta mula jem. klu dr jeli tu, lbh kurang sejam stgh lg nk smpai. tp dh jem, jadi berjam2.... huhuhuhu. eemmm rehat jap kt bukit bunga kwsn beli belah n brg2 sbrg laut... ;p tp kami benti minum je... rehat2 jp sblm teruskan perjalanan seterusnya... time tu hujan renyai2.... huhhuhu, tp org ramai tul benti situ.... hurm...

smpat snap skit2 je.... amca tergelak tu kt tepeng lg. sblm btolak... heeee

smpai kg dlm dkt kul 8.00p.m. kt umh dh ada tamu... my kezen 1 family. riuh rendah2 ngn ank2 ramai... xpsl2 aku baru smpai trs kena msk dapur angkat air.... hehehehe.... ;p mlm tu rehat je... dh penat... setengah jam dr i smpai, smpai lak my 2nd sis n family dr sekinchan.... meriah. mcm mlm raya lak ;)

esknnya raya ke-4, i n family suma start mziarahi beraya umh2 sedara terdekat dulu... g umh nenek, mak sedara suma, smpai mlm beraya.... sgt penat....

my sweet home... suma dh ready nk beraya... my dad mmg series je.... ;p

Raya ke-4 meriah, smpai mlm bjalan konvoi 2 buah keta smpai mlm. penat2 pun... ok je... heheheh...then raya ke-5... eemmm kami ke pasir pas. beraya kat sebelah kg mak plk... konvoi 2buah keta gk...

1st time amca smpai tu... thn lps xde lg... ;) bwh tu wif my luvly grandmom....

beraya situ smpai ptg... then kami singgah umh akak sulong sbb xjmpa dia lg, dia kena keja raya thn ni.... smpai mlm kt umh dia. kitorg berpecah, sbuah keta dh blk dulu, i n my family plus byna g wakaf che yeh... heheheh bila blk sana, wajib sggah wakaf che yeh... sj cuci mata.... round2 dh smpai tghamalam... dasat2.... bejalan je... ngn ank kecik lg... amca pun mrengek2 xlarat, so kejap je la kt situ....

Raya ke-6, kami 3 beranak+mama i+ kakak lia g pekan machang.... n ekonjaya baru buka... hehehehe. sj jln2.... beli ole2 kt pasar... smpai ptg gk, sbb kuar dh lmbt...

raya ke-6... amca suka aje dpt jln2

Raya ke-7, kami 3 beranak je kuar beraya... beraya @kb... wakakakaka.... byk tmpt pegi, parkson baru buka, psr st khatijah, bazar buluh kubu... bla, bla, bla.... smpai ptg.... cuaca terik pun redah je.... tu yg i dmm,batuk sesema xbaik2 lg smpai skrg ni... nasib amca sht walafiat.... (^_^) adeh, skt tekak ni... ;(



Raya ke-7.... paling best kt psr tu, bpinau mata tgk batik2.... geram2 je rasa, tp apa kn daya, tangguh dulu ;) cumil x amca test topi koboi tu... ekekekeke tuan kedai tgk je kitorg snap gmbr amca.... ;p

round2 kat kb xde smpai mlm pun, ptg dh blk. xlarat la... bdn dh lemah... blk je...
esknya dh raya ke-8 jap je, jumaat... cadang kami nk blk ke nilai sabtu... tp tiba2 mlm tu my hubby ckp esk blk... pasrah je la... lps jumaat, kms apa ptt then kitorg bertolak blk ke nilai, lwt gk. kul 4.00p.m baru gerak... walaupun bertolak lwt, kami mcm bersiar2 je, berenti situ sini... ekekeke smpai gua musang pun smpat lg round shopping kompleks... mcm dkt je perjalanan... huhuhuhu... sj je, xnk rushing beria.... lyn pic...

kat gua musang... ronda2...

dah setel situ, cargasssssssssssss..... harus pulang ke destinasi.... smpai dlm kul 11.30p.m... penat oooo....
kejap je masa berlalu, terkenang2 lg cuti lama ri tu... adeh.... ;p

Monday, September 20, 2010

Cerita raya 2010...

salam semua...

hurm... baru ada peluang nk update blog ni, mcm2 jd... seminggu xbuka blog, dh jd lain blogku... huru hara, wall dh yilek. ilang ntah mana pegi. beraya kot... so, kena la buat balik yg simple2 udah.... leceh buat yg beria sgt kan,kan,kan.... ;p

balik pd cite raya, baru nk cite, org len dh lps bcrcerita dh psl raya kn.... i smpai nilai hari jumaat lg. dlm kul 4 ptg bertolak dr my village, machang. lmbt gk tu... siap2 awl pun, ada je yg lengah2.... huhuhuhu... smpai nilai dh kul 11.30p.m. penat oooo... nasib jln xberapa jem...

Tahun ni kami beraya @ Taiping. kg my hubby... hari khamis blk sana sehari sblm ry, bertolak dh tghari, dr opis, amik amca trs balik... brg dh setel dlm bonet dr pg2 lg... ye la, tkt gk jem, tp Alhamdulillah, perjalanan sgt lancar.... smpai dlm kul 5p.m. smpai je rehat2 jp, trs g bazar ramadhan... last day... tp kt sana ttp meriah bazarnya.... kt sini seminggu lum ry dh slow kan.... ;/ beli apa ptt, then berbuka lah kami ngn family disana... esk raya... yeay! hehehehe.... mlm raya tu, my hubby ajak g jenguk kt bazar ramadhan yg sgt2 happening dgr ceritanya.... brg2 murah.... suma ada, lelong2 gtu.... dasat... smpai sana sesak gile beb, parking pun xde, byk kali pusing2... last2 dpt gk. tp jauh la. xpe, smgt kobar2 sanggup g jln kaki ngn dokong si tecik sorg ni.... huhuhuhu... tgk, sesak, sekali nk lgkah kaki pun t'himpit2 mcm nasi himpit... klu jatuh kt tmpt ramai2 ni, blh mati kena pijak+penyek! aiyork... ;(

dasat2.... brg2 mmg kaw2 pnya lelong.... gmbr snap dr udara... wakahkahkahkahkah ;p

Tapi kitorg xbeli apa pun, i beli tudung selai, my hubby beli songkok... tu je... tgk amca dh serba xkena, kitorg chow.... sekitar tu, suma kedai ttp lmbt.... hurm.... pengalaman pertama i ni.... ;p

Raya pertama, tema kami orange, hehehe... i loike.... ntahla semenjak 2menjak ni i minat tul warna orange. sejak kawen ni... ekekekeke.... mcm ceria jer.... (^_^) erm, lepas siap smyg raya kaum2 laki, kami suma bsiap utk g beraya ke setiawan, chemor... kt situ ramai sedara2 belah my FIL.... konvoi 2buah keta... smpai petang kat sana... n bermalam kat chemor umah pak cu.... ;)

konvoi... jln lengang....;)

us in orange... otw g beraya.... yuhuuuuuu....

ni dh smpai chemor... tp amca main2 dulu dlm keta bila dh smpai... bru bgn tdo tu... sian dia....

sampai chemor dh ptg... dlm kul 6lebih rasanya.... siap mandi suma, rehat.... n tdo awl... esknya raya ke2 plan kami ke sungkai lak... situ pun ramai nk kena g beraya... sedara mara belah sana pun ramai... pg2 siap, pegi dulu openhouse kat kiri kanan umh pak cu ni then kami suma bertolak la ke sungkai.... jln ok je, klu jem, penat ler... adeh...
raya ke-2... ekekeke dh xsedondon leer... ;p

smileeeeeeeeee..... ;)

opah interprem... kikiki... kt sgkai ni, smpai je amca trs mandi tkr bj. dh rimas dia peluh2.....

beraya kat sungkai smpai mlm... main bunga api, mercun.... upssss.... hehehehe... amca suka sgt tgk bunga api, menggeletek nk pgg.... hish... bahaya ooooo.... setel suma dlm kul spuluh lebih kami bertolak blk taiping... esknya raya ke3, kami akn blk ke kelantan lak... yeayyyy! hik ;p

k, part 1 stkt ni dulu la. nanti sambg lg ke part 2 @kelantan lak..... yuhuuuuuuuuuuu ;) 

Selamat Hari Raya to my belove readers.....

this is a sticky mode... please scroll down 4 new entry... (-.-)

special from us... ;)

salam Aidilfitri dari kami sekeluarga.... mohon maaf zahir dan batin kepada semua kawan2, keluarga, saudara mara, silent readers, n semua pembaca blog ini, jika ada tersilap kata, terkasar bahasa selama perkenalan kita.... semua kekurangan yg tidak disengajakan, yg disengajakan harap dimaafi...  sob...sob...sob.... sedey plk... ;(

Moga Aidilfitri yg bakal tiba akan membawa seribu pengertian dan keberkatan kepada kita terutama kepada kwn2 yg 1st beraya dgn ahli baru... mcm kami, thn ni dh bertiga... Alhamdulillah... seronok pun lain sikit... ;) insyaAllah, khamis balik taiping dulu... then baru balik kelantan... teruja sikit 1st raya thn ni kat umah my hubby ;)

pesanan... semoga semua dlm keadaan baik n gembira... berhati2 dijalan raya.... igtlah org tersayang... jgn main mercun... bunga api xpe... (-.-)

Persiapan kami sekeluarga rasanya dh cukup... sekadarnya sahaja... tema kami thn ni orange yea... heheheheh.... jemput2lah dtg umh ye... kat taiping ke, kat kelantan ke.... rumah sentiasa terbuka utk kehadiran kwn2.... jgn segan2... kot2lah, ada yg dh selalu lalu ikut kwsn kg kami... ;)

akhir kata, salam Aidilfitri semua.... daaaaaaaaaaa..... (^___^)

psssttt: sape nk bg duit raya kat sayeee..... ;p

 

Wednesday, September 8, 2010

mood raya... raya... raya....

today, i sorang je kat opis ni, xtau nak buat apa. mood keja dh down... skrg kat kepala pk blk kg, kms2 umh, jalan jem, teringat amsyar, campur2 duk pk.... adeh jiwa kacau ke, xla sgt kan... pasang radio kuat2 je kat opis ni. takut la. s/u dean ada, tp ofkos la kt blk dia kan.... malas melanda bertimpa2 ni... nk tggu esk je ni, nk raya... nk cuti lama2... besh2... emmm ngantuk pun ada, layan gmbarla. blh hiburkan hati... kuikuikuikui... 
ni time 2minggu berpuasa... klu xslp la... kuar dating jp waktu rehat.... ;p
  
gmbr 2 hari lepas... genius boyz... hihihihihi.. pndai tekan2 laptop ciksu ;p
  
iyyah! iyyah! nk pumping jap...
  

last weekend... mkn roti canai kt as salam wif teh tarik... teringin.... dapnyaa.... tu tgn byna, beria mkn. ekekeke ;p

that's all... masih dlm xde mood... adeh... ;(

Friday, September 3, 2010

1st out.

22 Ramadhan, rabu. 1st time kami berbuka kat luar. kebetulan hari tu brg basah dh abs kt umh aka xlarat, maklumla blk kg mggu lps, selasa ptg smpai. hurm blk keja ri tu, gtau my hubby kita berbuka kat luar je la. eermmm pk2 ok je, lgpun xpnh berbuka luar lg sepanjang ramadhan ni... huhuhuhuhu... kami pegi 3 beranak je, adik berbuka kat thai steambot giant wif opismate dia. dlm kul 6 kitorg g book tempat dulu n order makanan, then blk siap2 trs pegi. tergesa2 jgk, smpai je parking dh full. berlapis lapis parkingnya... adeh, sesak... kat Sunita tempatnya, salak lama kot... xmsk sepang lg rasanya.. emm compius2...

layan pic yg xberapa smpt nk snap ni...

gmbo senget ler... menu biasa2 je... tomyam campur, kailan ikn masin, ayam msk merah, telur dadar, sotong celup tepung n tembikai jus... yammmiii....

candid... ekekeke... papa tgh mjamu selera tu ;)


pggan mama nyer dh licin... hehehehe... sdp... ;) tp syg leerr... lauk2 xabs.... ish,ish,ish, apalagi, tapau le... ;p


gilir2 pgg ank teruna ni, xduk diam, letak kt bby chair pun xnk. huhuhu... abs pggan mangkuk nk capai, kaki sekali duk nk pjt ats mejala... ish lasak tul.


Thursday, September 2, 2010

Finally... i'm get it!! yeaayy! ;)

Perasaan sronok tiba2 dtg semalam. gumbira hati ni hehehehe..... tp hari ni mcm jiwa kacau je.hurm... ;( smlm i bertungkus lumus nk setting my blog utk mskkan nuffnang. dh berbulan pk, dh godek2 internet, tutorial sndiri, belajar, fuhhhh akhirnya i dpt gak... berjaya.... Alhamdulillah.... ucapan jutaan TQ jgk 2 my cousin kakak mida. byk bg tunjuk ajar ikut msg je.... hehehehe... nanti i belanja u k. hik ;p
kisahnya semalam la, dia publish her blog story about nuffnang, dh dpt income. i ni sblm ni hangat2 taik aym je nk belajar, psl xberapa pndai. tp smlm bila bc entry dia makin berkobar2. kebetulan lak semalam bwk broadband, so nk jd kan cerita, baik buat sementara ada masa... ssh pyh tutorial n 2gether2 wif emma. dia pun pnh nk buat, tp sekerat jalan jer.... tp smlm waktu rht yea, kami sama2 belajar ikut step by step.... akhirnya berjayaaa... ekekekeke... suka sgt. sesapa buka kt umh tu or ada broadband, dialu2kan klic ye. tahniah jgk 2 emma... ;)

tu... nmpak x... kt hepi Click tu... hehehe, kwn2 yg dh ada nuffnang mesti sonok bila dh jd kan, kan,...

tapi ada lg kena edit, ramai ckp kena letak byk tempat.. header n bottom.... tgklah cane... kena study blk nih... ;(

Ramadhan @ Mache... (^_^)

Jumaat mggu lps kami anak beranak balik ke mcg, klate. lepas keja, kemas2 n lps berbuka terus gerak. tp lmbt gk la. dlm kul 9p.m gtu baru bertolak dr umh. hurm berjalan malam leerr.... 1 keperitan berjalan malam ni, adalah mengantuk. sian my hubby... tp mmg bagus la dia... xde sikit pun merungut, padahal dh nmpak keadaan dia yg menahan ngantuk n penat. ye la, dr blk keja penat2,xcukup tdo, sggah pun isi myk je. jalan jauh lak. tp xpe, isteri dia setia menjadi teman sepenuh masa.... hahahahahahahaha... lawak plk aku rasa ayat nih!!! adeh, xtahan beb ;p bos tecik dh tdo awl, dia pun penat main. aku ni terlelap jgkla sekali sekala, tu pun secara xsengaja. klu blh xnk tdo lgsung, nk teman hubby, tp xterdaya. eemmm smpai dlm kul 3.30a.m. smpai je, salam2 jap terus tdo... hari tu lgsung xsahur, padahal mak ayh dh kejut ulang2. aku pun xdgr apa, pelik2....

my hubby dh xberapa sihat spjg kt sana, yela, cuaca sgt panas terik, dlm umh pun bahang. amca xpakai bj je... sian... aktiviti, xbyk sgt... g mcg je, sbb nk masuk pasaraya ekonjaya baru buka... hahahahaha, bgs2... ;p beli baju amca jer kt situ, pastu ptg g bazar, sj nk tgk bazar kt mcg, dulu masa bujang2 selalu pegi, ni 1st da kawen nk pegi. tp xsonok sgt... xbesar cam dulu...

hari ke3, mlm tu pegi wakaf che yeh... situ klu musim2 nk raya ni happening je... round2 pegi 3beranak+byna byna ni mengekor aje mana2... huhhuhu... ;p besh jgkla tgk2 lagak org... brg pun murah2... i ngap jgk kain psg cotton wiskoes 3pasang. wakakakaka.... bkn utk i sorg pun, bg my mom, bg bbysitter amca... hehehehehe....

kat umh my dad, amca xduk diam... semua benda nk capai... ;p

nk cr apa lg tu...

kt ekonjaya baru buka. hik. ronda2 je... ;p


kat bazar ramadhan machang... sesak

kt wakaf che yeh... dh kul 10p.m ni. hehehehe... org ramai...

pssst: gambar xbyk leeerrr.... ciput je. xsmpat nk amik.... ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...