Jom ikut Amca... (^_^)

Wednesday, January 19, 2011

Tingginya Darjat Seorang Isteri...♥

aiii... spt biasa i selalu cari2 pengetahuan baru kt tenet klu ada masa yg terluang... ni la hasilnya yg i terjumpa n nk share gk ngn korang2 smua... xslh kan kongsi2 perkara yg baik.... hehehehe insaf je rasa bila baca, rasa serba kekurangan diri ini, huhuhuhu... ampun suamiku... (-.-)... 
jom bc, yg bujang pun blh je baca sekali...

♥♥♥Tingginya Darjat Seorang Isteri....♥♥♥ 


1. Rasulullah saw menyebutkan di dalam hadithnya bahawa apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri melayan dengan baik, maka ia memperoleh pahala jihad.

2. wanita yang menjaga adab rumahtangga akan masuk ke syurga 500 tahun lebih awal dari suaminya. Dia akan menjadi ketua 70000 malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggang kuda yang dibuat dari permata yakut.

3. wanita yang menjaga solat dan puasa serta taat pada suami (selagi suami tidak melanggar syara’) akan diizinkan Allah memasuki syurga dari mana2 pintu.

4. wanita yang melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat. Pahala ini menunjukkan kasih sayang Allah kepada wanita yang melayan suaminya dengan ikhlas tanpa khianat sedikitpun, samada suaminya di rumah atau di luar rumah.

5. wanita yang mengurut suami tanpa di suruh akan mendapat pahala 7 lapis emas dan wanita yang mengurut suaminya setelah disuruh akan mendapat pahala 7 lapis perak.

6. wanita yang meninggal dalam keadaan suaminya redha akan masuk syurga.

7. wanita yang memandang suamiinya dengan penuh kasih sayang akan dipandang Allah dengan pandagnan rahmat. Semakin lama pandangan isterinya kepada suaminya, semakin besar rahmat Allah.

8. wanita yang tetap melayani suaminya dengan baik dalam keadaan suaminya marah, ia akan mendapat pahala separuh jihad.

hmm... itu sj nk kongsi... sekian terima kasih... (^_^)


*sumber: www.jomlayan.com/

8 comments:

Fara said...

Senang nk dpt pahala org perempuan ni kan ;)

~emma~ said...

ma kan ustazah kan sini..keje pun kat quran sunnah..huhu

.:. Maa .:. said...

fara: btl3... kita je xtau... huhuhu

emma: hahaha... lum dpt gelaran itu yea emma. klu org ustazah, emma pun sama, lg senior... kikikiki... baca emma weiii... jgn komen je... eh, silap2... emma kan senior, mesti dh tau smua kn... hahahahah ;p

~emma~ said...

sbb org senior la org tak yah bce pun da tau..huhu
yg no.7 tu mmg selalu buat..
malu2 hidhir smpai nak nyorok bawah katil...hahaha

.:. Maa .:. said...

emma: ye ke mcm tu... Alhamdulillah, ciri2 tu ada dlm diri tu... hik.. sian hidhir... hahaha. emma, org selalu buat yg no.5 tu. hakhakhakhakhak.... ;p

Akmal Baharuddin said...

best2..
kene kawen nih baru leh dapat pahala berganda2.hihi.
:)

Elin said...

alamak..insaf la..memang byk dosa..huwaaaa...no.8 tu payah ckit ar... :(. Mama wina waidaa' ni degil ckit... Pas bc info mama amca ni..terus rasa insaf..huuuu

.:. Maa .:. said...

amal: btl3. kawin cpt... xyah dating2 dah... hik.

elin: ye, sama2 la kita lin... ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...