Jom ikut Amca... (^_^)

Wednesday, September 21, 2011

Demam yang berpanjangan

Salam kwn2.... pnyalah ssh nk tggu mood update blog ni dtg.... huhuhuhu... byk benda nk kena setel n kena pk... lg2 minggu yg penuh bz, dgn pendaftran student, seminar kat fakulti, kursus lg, yg plg rasa berkesan bila anak kesayangan saya dmm berpanjangan bebaru ni.... tp skrg dh makin baik, Alhamdulillah.... syukur sgt2.... xterhingga syukur bila nmpak amsyar dh makin sihat n kembali aktif, kembali nk mkn itu ini.... huhuhu, terima kasih Allah... rasa betapa nikmatnya anugerah ni, dpt layan blk ragam dia yg mcm2 tu...huhuhuhu

eermmmm ini adalah 1st experience 4 me n hubby.... sgt ssh hati kami bila anak dmm pns lama2.... seminggu, suhu dia around 39-39.5. adoiiii smpai i dh xpk nk tdo, msk, kms umh smua.... nk tumpu perhatian n jaga amsyar 24jam je. tdo setengah jam pun dh Alhamdulillah.... tu pn smbil2 duk jaga2 suhu bdn dia.... sgt takot oooo. startnya minggu lps rabu, dh dpt rasa bdn dia hangat2 gitu, tp i keja jgk sbb byk benda kena setel, khamis amsyar dh pns agk tinggi, tp anta gak kat bs sbb time tu minggu kualiti, byk benda jgkla kan... ok, jumaat cuti hari m'sia... dh target 3 hari nk jaga amsyar je sbb dh tau dia dmm, n insyaAllah cukup kot 3hari utk baik.... tiba2 jumaat ptg suhu bdn naik mendadak smpai 39.5, trs ke klinik an-neesa dulu then doc suruh refer ke hosp, i trs nk ke hosp putrajy sbb amsyar dh ada rekod kt sana... lps maghrib pegi, trs ke emergency msk blk saringan, amsyar trs kena masuk ubat montot then nurse srh mandikan dia serta merta, sbb dh pns sgt, tkt sawan katanya.... sian amsyar.... adoi, kami trs mandikan dia kt situ gk walaupn dia merengek2.... ssh hati sgt, kt hosp, buat apa je asl dia selesa. papa dukung je amsyar selama tggu sana, 3jam tu... tu je cara dia selesa. lps dh amek darah, tggu lg... bila dh smpai turn, doc kata campak.... nasib bkn denggi... dh ssh hati i sbb dh kuar bintik2 kt bdn dia..... hhmmm, lgpun amsyar dh pnh kena cmpak dlm 7,8 bln dulu kt kg.... xkn kena lg... tu yg i suspek denggi.... ya Allah, tuhan je tau perasaan time tu. amsyar dh lemah dh, siap tertido kt pangku papa.... sebak tau tgk dia.... dh setel smua blk umh.. tp dlm hati lega sket sbb cmpak je.

kat umh, amca jp je lelap, xdpt tdo sbb batuk n sesema sekali, i xyh ckp la... tdo main2 je... pastu pastikan kepala n bdn dia bsh je sbb mmg pns btl, ubt mcm xde kesan. ish ntahla... sabtu plk, byk jmputan open house, xsmpt pegi.... cuma pegi yg blkg umh je waidaa' nyer besday... tu pn jp je...(maaf kpd kwn2 yg jmpt) ahad, ada 2 jmputan open house jgk, tp amsyar pns xsht lg... kami kat umh jgk... isnin, i terpaksa amek cuti sbb amsyar masih xkurang dmm dia, dh buntu, xleh pk apa nk buat dh.... smua org ckp dh buat, bg minum air kelapa, basahkan kepala dgn air asam jawa, coolfever xyh ckp la, air zam2, selalu mandikn dia pun dh buat... xgk baik... tp pg isnin tu mandikan amsyar dgn air tawar yg mmg dh ada kt umh... Alhamdulillah, ptg tu dh kurang pns, amsyar pun dh nk main.... mungkin jgk sbb cmpk dh 3 hari kuar time tu... tu yg dh lega kot... Alhamdulillah... paling teruk amsyar dmm kali ni, sdlm tempoh seminggu tu rasa bertaun. lama giler... emm ni kot ujian utk ibu2 menjaga anak.... berkat kesabaran dan xputus asa jaga anak... -.- Alhamdulillah... ssh hati yg melampau time tu... bila dia dh sihat, syukur byk2, n kiss2 dia byk2 kali w/pun dia mrh2.... xblh lupa pengalaman kali ni, i standby je masa pegi hosp tu kot2 kena tahan, sedih sgt. huhuhu 

Amsyar, papa mama syg amca byk2 tau, kami xde harta yg byk, tp amsyar adalah harta dan amanah kami yg xternilai dunia akhirat. moga Amsyar jadi anak yg baik ye... -.-, xmo sedih2, lyn gmbo jom

ni hari sabtu blk dr pegi besday waidaa', amca jgk dpt hadiah dr kakak amal, tqsm...
hari ahad, masih dmm pns... ddk je umh smua, siannya... tdo je
ptg ahad, mandikan amsyar lg siap nk ke mc d jp smbil2 kuar bwk dia jln2.... pns lg time ni

  
selasa... dh sihat dr dmm.... Alhamdulillah, ptg blk keja sggah kedai, amca mkn pisang 3biji... ;)

seronok tul bila tgk dia dh aktif n ceria blk.... Syukur sgt2. rasa rindu tul nk tgkia camni... Alhamdulillah

smpai umh, trs msk blk dia selongkar menan.... mcm dh lama xmain.... lega xterhingga tgk amsyar dh sht... syg dia! ;)


6 comments:

Elin said...

Alhamdulillah...da sihat amca....biasa la..pengalaman jaga anak kan macam2..time ni la dugaan pun..sok kita da tua, hope diorg jaga kita plak..wah syahdu plak tetiba.

.:. Maa .:. said...

lin, btl3... syahdu kan... hrp2 mcm tu la lin..jaga bagai menatang minyak yg penuh.... hihihihi ;)

the unknown lady said...

yey.amca da sehat!:)

.:. Maa .:. said...

ye amal... suke byk2... ;)

aSmiDar said...

koho puteh amca loni...huhu..besar doh

.:. Maa .:. said...

erm besar doh da. raya baru ni xdan jupo kita kan...huhuhu, amca putih la jgk dr mamanya.... kikikiki

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...