Jom ikut Amca... (^_^)

Wednesday, November 16, 2011

Aidiladha & Akikah Amsyar

Salam, kembali pd cerita yg tertangguh.... raya Aidiladha 1432H baru2 ni kami beraya kat my village berikutan nak buat akikah amsyar sekali.... lum buat lagi pun, dkt2 umur 2thn Alhamdulillah..... dah tertunai....
petang jumaat blk keja, sggah umh jp then kul 8.30pm kami cergas blk.... n kali ni my sis n byna juga sekali join.... w/pun tau mlm tu mesti sesak giler, n bdn pun penat. tp kami trskan juga atas sbb papa amca ckp ok je.... last2 perjalanan amik masa 12jam.... penat xyh ckp la. kul 8.30am esknya baru smpai... smua dh xbermaya. hehehe.. termasuk my hubby yg hampir dmm. sian dia, nasib la blh tukar2 drive.... dlm sesak2 jln raya i beranikan diri bwk slow2... tawakkal.... huhuhuhu. sabtu kami rehat je kt umh, ready apa ptt, kuar pun dkt2 je.

Ahadnya, lps smyg raya, masing2 dh sibuk nk ke tmpt korban... kami berpecah, papa amca n my dad ke tmpt daging akikah amca, n kami kaum wanita kt umh mak sedara sbb my dad juga amik bahagian daging. wakilkan mama i utk bhgn ayh.... agak jauh jgk jaraknya... tu yg kena bg2 kwsn.... amca yg mcm pelik2 tgk lembu berpanas je tenung lembu tu... hehehe.... abis dh tghari pun, blk umh kami kaum wanita bertiga uruskan daging2 utk majlis akikah esknya.... sungguh2 buat keja sbb org kg pun masing2 dh tentu ada hal masing2 kan.... raya, mmg smua bz. menu smua berasaskan daging... daging sup, daging goreng, daging gulai, sambal n desert... dh cukup buka selera pg2 hari... kikikiki ;p

dr blk tghari tu, smpai la ke lewat mlm, kami 3 beranak sedia bahan itu ini, i, my sis n my mom yg buat.... nk mlm sket baru ada jiran2 yg dtg tolong sikit2.... penat ;) sbb majlisnya lps subuh esknya.... hehehehe.... mmg cdg nk buat tghari, tp jiran sblh pun buat akikah utk cucunya.... so kami cr masa lain. xkn nk buat sama masa kaaann.... Amca nasib baik xkaco sgt sbb duk sonok main ngn cousin2nya si darwisy n kakak tu... papa n toh ayh skali mengawasi kanak2 riang itu.... kikikiki

k, esknya... 4.30am i dh bgn. my sis n my mom lg awal rasanya.... siapkan apa ptt, sbb dlm kul 6.30am org masjid dh nk dtg... umh pun dpn masjid... siap2 apa ptt.... dlm kul 6.30am siap solat subuh... dh ramai dtg... Alhamdulillah... smua ready n dah siap hidang... amca pun bgn awal, mcm tau je majlis dia ;) tgk gmbr yg smpt snap....

pg raya... senyum lebau2

kt umh. sblm kuar ke tmpt korban... hehehe


kami bertiga... papa dh standby nk tumbangkan lembu.... ekekekeke

owh my luvly sis ;p

byna n knani 

mkn kuih raya... amca pun menyelit ;)

heeee. ni je la keja sementara tggu org bahagi2kan daging ;)

awisy meragam... kikikiki

sblm majlis korban, smpt amek gmbo ngn nenek ;)

cik ngah tgkap amca yg xmo dipegang

tunjuk2 kt lembu tu... hihihihi

eeeiiii akooot. amca ckp ;)


2nd day... hari majlis akikah

kul 7pagi dh siap encem2 ;)

kan main sonok pkai songkok papa

papa suka ngusik.... hihihihihi dh jerit2 amca. sian dia...  gelak beso2 ;)

majlis selesai lbh kurang tghari, then ptgnya kami ke umh sebelah lak... Alhamdulillah, raya Aidiladha kali ni selamat tunaikan majlis akikah amca.... syukur.... ♥♥♥ erm puas ati ngadap lauk daging 3hari 3 malam.... eeeerrkkkk.... -.-


2 comments:

the unknown lady said...

jelesnye.kte nk baby comel mcm amca jugak.T______T

.:. Maa .:. said...

hihihihi... kakak amal mesti dpt bby lg comel dr amca... tp jgn lama2 ye ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...