Jom ikut Amca... (^_^)

Monday, November 14, 2011

Amca eksiden di rumah sendiri....

hai... hurm mlsnya nk stori mori psl benda sedeh ni.... tp pk2 klu xmsk sini, sure lupa dh pas2ni kn... xpela. cite gk sini utk kenangan n pengajaran masa dpn... ekceli, byk lg cite nk msk sini, psl bengkel kt pd la, aidiladha n akikah amca la... tp xpela. cite ni dulu kita stori ye sbb baru jd mlm td.

kisahnya, mlm td dlm kul 8pm, kami bersiap2 nk kuar gi dataran jp. papa amca nk urut kaki katanya, then i tgh siap2 kt bilik bwh n amca duk main2 toys kt blk bwh jgk... masing2 leka je buat hal sendiri... papa amca kt luar umh tgk2 keta ferarri tu jap kan... n amca tetiba meluru kt i ckp 'papa' 'papa' bila dia dgr papa start keta... mmg amca ni sonok sgt bila dia tau kami nk kuar... i ckp, 'jom2...' trs dia blari ke blkg n gedebuk jatuh berlaga ngn bucu pintu blk bwh tu... heran, pintu buka luas. xde lak separuh2. tp dh nk kena. dia tetiba terdiam jp n nangis.... i dh cuak giler, bila tgk dpn2 dh terbelah dahi mcm kena benda tajam.... huhuhu, darah kuar byk, penuh smpai msk mulut.... adoiii... sedeh beb... i jerit2 kt papa amca yg tgh idup keta kt luar.... masing2 panik trs lap2 darah n tmpal handyplas... cr klinik. klinik ke2 baru ada doc... fuuuhh... tp yg rasa lega sket bila amca xnangis dh lps tu. jp je pun. time mula2 kena tu je.

smpai klinik hana, dh sonok main2 ngn bdk situ, dahi bertampal... msk dlm dr ehsan yg rawat. baik dr ppum ni... terangkn satu2, tnya nk jahit ke x... tp dia kata klu jahit mmg tggal parut, klu xnk dia cuci je, letak antibiotik then tampal je, sure la kami xbg jahit kn, lgpun darah dh stop... ok la... huhuhu, abisla parut amca smpai bsr... xnk ler... hm... dlm dr. terangkn itu ini, sempat lg dia puji...'luka terbelah dia cantikla... mcm operation pnya'... huhuhuh... dlm kata doc. 2 lapisan kulit terkoyak smpai nmpak lapisan lemak bwh kulit yg putih tu... ngeri dgrnya... tgk pun nmpk putih...

Amca... amca... dlm aktif dia tu bgs sbnrnya, ramai ckp anak aktif ni bijak. otak dia ligat  berpikir je nk buat itu ini... tp eksiden smlm mmg xjgka n mmg bkn dr sifat aktif dia... tiba2 dia berlari nk kuar blk terlanggar bucu pintu tu.... hhhmm, cukup la sekali ni... ssh hati dibuatnya. xlena tdo i mlm td... betul. terbwk dlm tdo... dia pun xbyk meragam cuma duk ckp 'atik... atik...' sakit la tu smbil raba2 dahi dia.... siaaaannn ank mama.... T.T.

papa amca pun ckp, pasni nk g mana2 papa bwk amca. nk start keta je pun trs dukung amca.... huhuh. dia pun dh terpikir... kang xpsl2 pintu tu kena cabut... senang. hahahaha... hhmm xde slh siapa2, n nilah yg dikatakn malang xberbau w/pun kt rumah sendiri. Amsyar... we luv u so much 4ever.... moga anak kesayangan mama papa ni dilindungi Allah selalu -.-

mlm td blk dr klinik...
 
bg mkn pisang. tu je pun buah yg dia suka... darah kuar blk yg doc tampal tu...
bj pun ada kesan darah lg...

tgk dkt2... nasib xkuat nangisnya... 



mama buka tmpt doc tampal td, nk cuci n tukar ngn handyplast... klu tgk real lg takot... sian2...

bgn tdo pg td, nk siap mandi... 

dh mandi... masa tukar handyplast td dh kering sikit, n lum bercantum...
moga amca cpt sihat.... syg dia!
 

12 comments:

~emma~ said...

ish..ish..ngeri2.. nasib amca good boy..tak nangis2 sangat..

ibu chiqamie said...

maa.....kalo saye.,mst dh nanges2.mu nangis dok.?? adoi...trk la ma lukenye.doc kateleh cntm blk eh even x jahit.?

the unknown lady said...

ya Allah.cianye.rase nk nanges bace.huhu.get well soon amca..

♥ dak pink said...

Hadoi ai amca, kan dah kurang saham emsem dah.

=)

.:. Maa .:. said...

huhuhu maceh kwn2...

emma, erm xnangis sgt... dia pun takot n terkejut...

nani, i xnanges... cuma terkedu. pk je, slh aku ke??? tp kami xabaikan dia... huhuhuhu.... kena dpn mata... sebak jgk la...

amal, sianla... dia duk ckp atik2... sakit la kan.... tp mugkin dia kuat semangat bdknya... ;/

ain, tu laa.... sedeh ;/

Elin said...

eee ngeri nengok ma....

waidaa' tengok ni asik ckp..."amca demam ke ma..sian..die pakai kul feber (kool fever) ke mama.

::ku BUKAN aku:: said...

ya Allah..besarnye luke tu....ngerinye..nsib tak ape2 kn....

.:. Maa .:. said...

lin... erm ngeri2... dh la baru baik dmm. kena lg ha...

faruq, insyaAllah. xapa2 kata doc... dalam jgk lukanya... sian la ank i... -.-

ann @ hatiberbunga said...

Allah..!!
besar tu lukanya...
confirm sakit bangat.
saya pun terasa2 ni.. huhu..

harap Amca cepat lah sembuh ye..

.:. Maa .:. said...

pn ann, terima ksh doakn amca. dia bdk kuat smgt... hrp2 xde la skt sgt mcm yg kita pk kan..... -.- sedeh.

mamaamni.blogspot.com said...

Maaa sori sgt2 tk sempat nk tgk ng tanya kbr..sadisnya maa..siannya..mmg mcmtula hati ibu mana tk sedeh tgk ank
Yg dikandung ditimpa bencana..mga tabah maa.sy ada 2 pengalaman kt aleesya mcmtu maa..hidung kemek dia tersagat bakul baju sampai nmpk tulang hidung ng streka pns jatuh kaki dia sampai nmpk urat..aduiii rasa kesal yg tk sudahhhh..mga jdi pngajaran kt kita kn..malang mmg tk berbau..alhmdulillah amca the good prince....

.:. Maa .:. said...

tq puan... sedih giler... mlm kejadian tu duk pk je sorg2, slh aku ke... tu je pk... hhm tp redha je la, benda nk jd, sekelip mata je tnpa sedar... siannya aleesya... klu bby kecik2 lg sedih kan... amca ni kira kuat la xnangis sgt... hhmmm cukup sekali ni, jd pengajaran.... -.-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...