Jom ikut Amca... (^_^)

Tuesday, December 27, 2011

Kebaikan dan Keburukan makan Coklat.... ;)

penggemar coklat.... jom baca ni... (^_^)

* Kajian oleh Holland's National Institute of Public Health and Environment mendapati coklat mengandungi 4 kali lebih antioxidants (catechins) berbanding teh hijau, yang mampu mencegah kanser dan sakit jantung. Antioxidants juga mencegah proses penuaan (aging) yang disebabkan oleh free radicals [Fakta: 100mg teh mengandungi 13.9 milligrams catechins; 100mg 'dark chocolate' mengandungi 53.5 milligrams of catechins].

* Coklat mengandungi endorphins, yang mampu mengatasi sakit kronik, di samping bertindak sebagai penenang fikiran.

* Mengandungi Oleic Acid dan Stearic Acid, yang terbukti mampu mencegah penyakit berkaitan jantung.
* Mengandungi phenolen yang mampu mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit jantung.
* Mengandungi Seratonin, sejenis neurotransmitter dan bertindak sebagai penenang (anti-depressant) - pernah   dengar "makanlah coklat jika kamu dalam keadaan marah"?
* Mengandungi phenylethylamine, peningkat mood.
* Mengandungi vitamin B1, B2, D dan E, juga mineral seperti potassium dan magnesium.
* Satu kajian menunjukkan coklat bukan penyebab UTAMA punca keroakan gigi. Ini kerana coklat mengandungi mentega koko yang sebenarnya menyaluti gigi si pemakannya (ketika makan coklat tersebut), dan bakteria tidak boleh hidup dalam kondisi yang sedemikian. Tambahan, koko itu sendiri merupakan agent antibakteria. Tapi ini tidak bermaksud anda tidak perlu gosok gigi (mak suruh) sebelum tidur yea.

Namun, coklat juga ada keburukannya..

* Mengandungi kalori dan kandungan gula yang tinggi, saturated fat (sama ada dari tenusu, atau dari mentega koko), caffein (namun pada dos yang sangat rendah).
* Segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan anda (terutama buat mereka yang sedang menaikkan berat badan).
* Mereka yang mempunyai migraine mungkin mengalami pening kepala jika mengambil coklat, terutama secara berlebihan.
* Coklat, terutamanya dark chocolate, merbahaya kepada binatang peliharaan, kerana mengandungi theobromine. Sekiranya kucing kesayangan anda tertelan seketul coklat, bawalah dia berjumpa dengan doktor haiwan dengan kadar segera.


info dr sini... 

6 comments:

~emma~ said...

nasib baik kucin kat umah tak reti makan coklat... kalau tak 8 ekor kene bwk p hospital..huhu

.:. Maa .:. said...

hahaha... emma lum try bg tu... cuba try... mesti smua kaka,kiki suka ;p

·٠•●♥ NOR ♥●•٠· said...

nor masa pregnant ni suke sgt mkn cokelat... padahal ada kencing manis ni... xleh tahan..pembawakan kot (alasan!!) hehe .. harap2 xde pape la... =p

.:. Maa .:. said...

ye ke nor... perpada2 k. hehehe... moga baik2 aje... ;)

aSmiDar said...

suwetnyo coklat..abih doh gg depan ali keh coklat ni jugok la dih..slah 1 keburukan tuh...

.:. Maa .:. said...

hehehe..... tu la. ada keburukan, ada kebaikan... ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...