Jom ikut Amca... (^_^)

Friday, July 29, 2011

Hari-hari yang diharamkan berpuasa


Salam Jumaat... ;) baru je search n baca2 mengenai hari-hari yang diharamkan berpuasa... sbbnya i cadang nk puasa ganti lg sehari esk.... maklumla... kekangan2 yg xdpt elakkan... tp dgr2, ada yg ckp esk n lusa hari diharamkan puasa, hari syak... erm, dh baca2 n tnya2 ustaz2 kt sini, maka esk belum hari syak sbb esk baru 28 Syaaban.... ;) jom kongsi ini.... 

Hari-hari yang diharamkan berpuasa adalah:
  1. Hari Syak iaitu hari yang apabila ia ragu tarikh sebenar Ramadhan (30 Sya'ban). Ini berdasarkan hadith dari Ammar bin Yasir r.a yang bermaksud :
    " Sesiapa berpuasa pada hari syak, sesungguhnya dia telah menderhaka Abu Al-Kasim (Muhammad) s.a.w."
  2. Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha iaitu 1 Syawal dan 10 Zulhijjah. Ini berdasarkan hadith dari Abu Hurairah r.a yang bermaksud :
    " Bahawa Rasullullah s.a.w menegah berpuasa pada dua hari iaitu hari raya fitri dan hari raya adha "
  3. Hari-hari tasyrik iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijjah. Ini berdasarkan hadith daripada Imam Muslim dalam sahihnya daripada Nabi s.a.w yang bermaksud :
    " Hari-hari Mina merupakan hari-hari makan dan minum juga hari mengingati Allah s.w.t "
  4. Hari Haid dan Nifas.
  5. Ulama' Mazhab Syafii berpendapat adalah haram berpuasa pada separuh akhir bulan Sya'ban yang mana ada di antaranya hari Syak melainkan mereka yang biasa berpuasa sepanjang tahun atau bagi mereka yang berpuasa pada hari tertentu seperti hari Isnin dan Khamis yang puasanya berkebetulan dengan hari selepas 15 Sya'ban atau puasa nazar yang tertanggung ke atasnya atau puasa qada' atau fardhu ataupun puasa yang bersambung dengan puasa selepas Sya'ban dan puasa sebelumnya walaupun satu hari sebelum 15 hari Sya'ban kerana berdasarkan hadith yang bermaksud :

    " Apabila telah tiba pertengahan bulan Sya'ban, janganlah kamu berpuasa " (Riwayat Ahmad)

    Mazhab Hanbali dan mazhab-mazhab lain tidak berpegang kepada hadith ini kerana ia da'if menurut pendapat Imam Ahmad.

    Sumber : Fiqh Islami wa Adilatuh - Dr. Wahbah Zuhaili
  6. Puasa bagi orang yang bimbangkan dirinya binasa kerana puasa tersebut.

 juga blh baca disini....

Friday, July 22, 2011

Baju Baby Online

Salam.... ermm... i mmg suka beli bj baby online, apatah lg bj bby yg jual2 kt kedai bby nun.... rasa geram je walaupun bajet bukan byk pun ada.... huhuhuhu.... teruk tul la hai. hari ni terima lg bungkusan. ntah kali yg keberapa dh ni....  dh lama ada niat nk insaf, tp xberjaya.... adoi... pndai btl dorg2 berniaga ye, walaupun i tau harga utk bj online berganda2 dr yg sbnr, tp bila dh tgk nk jugak.... kpd papa amca, sori lg... xtahan tgk bj ni ;(


the latest 1. from baby gap. -.- huhuhu.... 

Tuesday, July 19, 2011

Amca yg lasak

Assalamualaikum w. b. t.
ni kisahnya si amca yg xddk diam walau dimana dia berada.... heeee, time ni kt kedai mkn, biasala kami lps blk keja lepak mkn jp kat kedai sbelah umh je pun.... nk msk kang lama, perut perlu diisi segera..... ekekekeke.... Amca ni kan, dia mmg xsuka ddk kt kosi bby tu, xlama asyik nk terjun je... xtakut lgsung dia, apatah nk gayat2, lg xheran dia.... kelam kelibut i.... that's y..... kami kena mkn gilir2 oke....  ccccccccccccccccccccccccc yeah...

aaaaaaaaaaa.... suka air kaler2.... ;)

ready 4 lompat.... yeeeaaaahaaa...

usha line dulu.... hehehe




;)



yuhuuuuu... 
  

Wednesday, July 13, 2011

posing maut... (^_^)

hai sume2.... hehehe, kali ni nk upload gmbar hero sya yg aktif ni n mcm2 ragam dh.... skrg klu nk snap gmbo dia, amca dh pndai posing tau.... hehehe, mcm. ntah mana belajar.... bila pgg kamera ckp 1,2,3.... dh senget2kan bdn.. hadoi, gelak je tgk amca ni... jom2 lyn gmbo walaupun kualiti gmbr sgt2 xmemuaskan.... ish3 maklumla bukan dslr ;p

tgk tu.... 

ilek jap...

sambg balik... tgh mam tu comot2... hihihi

;)

caaakkkk ;p

hadoi..... lawak tol la kamu ni amca (^_^)

Tuesday, July 12, 2011

angin petang dihujung minggu...

Salam.... citer wiken kami.... sabtu tu kami xkuar mana2 pun, maklumla tgh kalut ngn reformasi...huhuhuhu.... cuma ptg je ronda2 kawasan taman n lepak jap kat tepi tasik Green Beverly Hills.... hehehe, sdp btl nama kawasan dia... tasik pun cantik.... sesapa yg duduk kwsn taman sini tau la... heee. tp xsnap plk tasik tu.... seeee..... smbil mkn eskrem... nyum3...

3beranak nek moto blkg tu.... hehehe...

nyum3... dap ;)
baik pnya port... ngeeee~~~~ ;p


Ahad nyer xtvt... memboling @bangi.... ni pun sbb my sis ajak, lum pnh main sesama katanya, erm pegi la kami.... hehehe, lg pun xde plan apa pun semalam.... skt sendi2 ari ni lama xmain pnya psl, tp dh main xde la terlalu merosot prestasinya.... ada la gak pin yg tumbang.... hahahahah ;p

gaya 2beradik main...;p xde pro lgsung kan... erk...

baru smpai time nih... kikiki

tuan ajak ngn ank manja dia... hik

ni ank dara dia yg penuh ayu... comel ;)

ni tuan blog ngn ank manja dia gk.... ngeeeee ;p

peace no war okey.... ;)

weeeeiiiiwwwiiiittt.. swing ;p

sekian, itu lah cerita seringkasnya... more pic @ my fb.... ni entry draft dr hari kejadian sbnrnya.... baru nk edit ni ha..... tata (^_^)


Thursday, July 7, 2011

Banyak pk...

huhuhu.... ni je yg smpat update.... nanti sambg k.... ;)



Saturday, July 2, 2011

@ kg halaman

Salam... sempat lg buka blog walaupun jap lagi dh nk blk nilai... huhuhuhu... tggu heroo bangun tdo jap.... skrg kat kg halaman i, lama xblk, ni kebetulan ada peluang, amik cuti 2hari trs dpt smbg jd 5 hari... hehehe. tp ri ni dh nk blk cz esk leh rehat2 kn, mmg selalu blk awl sari dr cuti sbnr, nk rht. maklumla kg i jauh.... huhuhuhu.... jap je rasa ;/...erm byk benda nk cite, tp nantila smbg n msk gambo skali.... nk smbg kms brg kot2 ada tercicir.... babai sume2.... doakan perjalan kami selamat yea..... (^_^)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...