Jom ikut Amca... (^_^)

Sunday, August 28, 2011

Beg raya Amsyar....

Salam, 2hari terakhir dibulan ramadhan 1432h. hehehe, walaupun duk sbuk2 sediakan persiapan raya, smpt lagi update blog.... edit je ni, dr kt nilai lg nk story psl ni, xsmpt abis smpai terpaksa smbg kt kg.hehehe.... 
nk story psl beg raya amca... haaaa, jgn xtau bkn mama je ada handbeg raya, amca pun sama... hahahaha.... sbnrnya dh aim lama beg ni, bekenan tul. mcm comel lak tgk beg skul thomas ni, tangguh2 je nk beli... kena kira bajet gk ler sbnrnya, tu yg tangguh.... tup2, beli gk sblm blk kg bebaru ni.... nasib baik ada lg, 1 je... huhuhuh, klu x kempunan i... mamanya lak yg beria, kikikiki =p tp series. comel gila dimata i... org lain? xpela... ;) teringin pnya psl... tgk. ha tgk. tgk.


comel x? sesapa yg biasa tgk, diam2 yea.... hihihihih


tuan pnya yg xde perasaan bila tnjuk kt dia.... lps tu baru tersedar n suka...hahaha

pk apa ntah

tgk, nk sandar kt beg tu =p

bila dh tersedar baru nk buka tu, buka ni... ;)

aceh mama... ;)

Thursday, August 25, 2011

iftar @ village view (reko) kajang

Salam, masih lg psl puasa... yela selagi xraya kan...hehehe. erm walaupun ada cerita sedih disebalik iftar ini, nk cite gk psl ni... hehehehe, isnin lps, kami bercadang utk berbuka kt luar, pk2 village view restoren @ kajang jd pilihan.. sblm ni dh pnh msk blog rasanya, thn lps rasanya. bln pose gk.... papa amca dh sangkut ngn chiken chop kt situ, kena ngn selera dia la tu... ;p so kira jd kt situ. bila dh tentukan menu apa nk order, i trs kol utk book n trs order. cpt n mudah bila smpai sana kan.... ooppss sblm tu, i ada kol lin tnya psl ni, tup2 dia nk join, i apa lg, ajak la iftar sesama kan... lg meriah. dh janji sume jmpa sana, erm kami bertolak dulu, then dorang lmbt sikit... tggu pnya tggu,dorang lak yg xjmpa tmpt. adush. rupanya slh restoren pegi... kat bangi smpainya... huhuhuhu, frust je... xpe2... kami trskan mkn smbil lyn amca... hehehehe... dh order mkn byk, tp lin xjd join sbb dh lmbt kan... hm xde rezeki buka sama kan lin.... xpela, lain taun kot... k, jom lyn gmbr spjg kt sana. xbyk pun snap...gmbr amca je la... (try utk cite seringkas mgkin) no idea... ;p


tgk ikan besau


air lak... lincah kamu amca, smpai nk msk kepala celah2 tu. tu yg papa pgg

mkn sotong celup tepung... main2 mknnya...

eermmm mama amca yg ayu.... kih kih kih kih ;p

tgk, xlama ddk kt kosi ni... xbest kot ;p

memula mkn sikit...

pastu tgk2, xnk dh... then amik lain mkn sikit lg.... gtu la lagaknya... adesh

sebahagian yg dh siap

erm sementara tggu ciken chop... smpai2 xsmpt amik gmbo, ngap trs sbb dh msk waktu...

itu je... asal msk blog dh, thn dpn blh baca blk mana ye kita berbuka taun lps.... hahahaha. oopppsss menu2 lin tu i tapau then blk suh dia amik, mkn sahur.... rugi je... haish. insyaAllah lain taun ye lin...


25 Ramadhan & persiapan raya...

Salam, sementara mood menaip dtg, sggah kt blog kesayangan ni jp... hari ni dh 25hb, jap je bulan Ramadhan dh nk abes, 4hari lagi utk Syawal dtg... kat opis dh xseligat mana dah, smua org dh pk psl raya, blk kg, kelengkapan yg lum cukup, kms2 umh.... kan. kt opis ni pun sebahagian dh cuti... moga perjalanan blk kg kwn2 selamat dan dipermudahkan.... Amin..

i still keja lg utk hari ni, insyaAllah esk dh cuti, n ptg sikit kami blk kg... tahun ni blk machang dulu, then baru beraya kat taiping pulak... erm perasaan dh tentu seronok kan, bkn sbb raya kt kg sendiri (itu slh 1 sbb jgk la ;p) lain, seronok jmpa keluarga, sedara mara, salam2, pakai cantik2... hehehehe... persiapan Alhamdulillah dh ready semua rasanya. kami mengamalkan sifat wasatiyyah... xde lebih2... kikikikiki... ;) tetiba bg ayt tazkirah... hahaha.... lain2 persiapan eeerrrr yg kecik2 aje nk cr lg sikit ;p orang plg seronok raya mesti bdk2 kan... xterkecuali amca my prince yg dh byk ckp tu.... hehehehe, kelengkapan dia dh siap rasanya, cuma sampin cinonet lum ada. rasanya klu xde pun xpela kan, kang rimas dia, em pakai pn jp je... xpakai pun ok kot... huhuhuhu....

Duit raya, kami dh tkr awl2,dh msk smpul pun... sng awl2. bj raya dh bsh n iron, siap bwk je.... hihihihi, xsbr lak rasa.... sj setelkan dulu apa ptt. xnk terkejar2... kang dh smpai kg, confirm xmenang tgn nk buat itu ini, tlg2 msk, kms umh... fuhh... kami adik beradik xla ramai, 4 org je... bila 2 org dh beraya kt umh mertua masing2, hah tggal 2 org aje.... camtu la kitaran hidup tiap tahun. smua dh ada keluarga kan..byna je masih membujang ;p. apapun, yg ada cukup seronok dh.... raya mana2 pun sama je kaaaaannnn ;) cuma suasana berbeza. hihihihi... ye la, xcukup ahli keluarga. smua mcm tu bg yg dh ada keluarga sendiri ;)

ok, berbalik pd persiapan raya, eermmm kuih raya, kepek2 dh setel suma... klu nk tmbh pun blk kg la, kt sana byk gk... lgpun kt kg. kami mmg buat kek 3,4 biji klu nk raya.... standby utk org dtg beraya seminggu tu.... kdg tu, smpai mlm org dtg....  umh kg begitu laaa.... hehehehehehe... mcm karangan kanak2 lak...

k la, selamat hari raya, maaf zahir batin kepada semua kwn2... pandu cermat, jiwa slmt... jemput dtg umh kt machang atau taiping... selamat gembira n jmpa family tersayang... babai... ;)





Wednesday, August 24, 2011

Bazar Ramadhan @ Sungkai

Salam, sambungan entry lps... ni gmbr2 spjg kami kat bazar ramadhan sungkai... time ni pns terik walaupun dh kul 5. mcm matahari dkt je kt kepala...huhuhuhu... risau gk amca dmm sbb baru baik sesema... Alhamdulillah, ok je dia... Beli apa patut cpt2, trs blk... msk je keta, hujan lak lebat... fuuuhhh nasib cpt td. rupanya pns nk ujan laaa.... sbnrnya konvoi ngn sepupu sepapat, tp kami blk dulu.... heeeeee. tgk gmbr amca je la yg sonok bila smpai tmpat baru...


baru smpai... kedai pun baru buka

peace hmpir2 dh menjadi tu... hihihi, smbil tggu turn roti john


gelak sbb takot mama lps dia tmpt tggi.... gayat la tu... hik, sj ngusik ;p

yo, wassup bebeh 




Fenomena baru Amsyar

Assalamualaikum... w.b.t

Mggu lps, kami berkesempatan blk sungkai jap (kg. my hubby), ada urusan penting sikit. hehehe, tp jp je... semalaman je.pegi sabtu tu dh ptg blk ahd pg, smpai dlm kul 4.30p.m trs siap2 g bazar ramadhan kat sana. ok la bazarnya... byk gk kuih muih... kisahnya nk bercerita psl tabiat baru si amsyar ni ha, klu naik keta n perjalanan agak jauh, mesti cari port nk tdo tmpt nyorok2... dh byk kali train dia tdo kt seat blkg selesa sikit kan... tp xnk lak dia. trg2 tolak klu nk letak dia blkg walaupn dh susun bantal, lapik mcm2... hurm, ntah apa yg best port dia tu... huhuhuhu, klu ngantuk trs lepak situ smpai lena.... ish, klu tgk kesian kan... juru tol yg tgk pun senyum2 je... kdg2 dia duk bwh tu termenung dulu, lama2 terlelap sendiri... kikiki ;p, alahai amca... ikutla apa nk buat, xlarat mama nk mrh2 kamu tau... syg lg ada la.... klu nk mrh dia, rasa nk geget2 je dia.... eeeeiiii sabo2.... setakat ni lepas lg la amca tdo bwh tu walaupun xleh lurus kaki dh, pasni duk blkg gk leer.... eerm, nasib la tmpt tu xla kotor sgt sbb kebersihan keta sgt diutamakan... kaaannnn papa.... kih kih kih kih... ;p tgk tu haa

lena tu... sian kan... ;)

posisi lain, xsedar apa dh tu... hehehehe,

tgk. mama kena duk bersila dh... lenguh gk ler


dh penat sgt nmpak gaya tu.... heeee

harung jam sekejap...

lenguh dh, tu yg trnkan kaki sebelah... huk huk huk

Amsyar syg, nanti kamu dh besar tgk la sendiri lagak kamu ye, n cemana mama layan tiap gelagat kamu ni...huhuhuhu.... seligat mana pun amca, mama papa syg amca byk2 tau... xde yg blh ganti dgn apa sekali pun.... emo tetiba ;/


Friday, August 19, 2011

Sahur 19ramadhan 1432

Salam... sementara tggu subuh, nk karang2 sikit kt sini... erm smlm sahur terlepas.... haru jgk la... dh la smlm 18 ramadhan smlm tu panas terik. berbuka mlm kelmarin tu i minum air je plus cendol 1 bekas air tu... pk2 nk mkn nasi bgn sahur, tup2 xbgn... nk pengsan tahan puasa smlm...hehehe. tp berjaya gak la. Alhamdulillah... tu yg hari ni berjaga2 riso terlepas sahur lg.... kul 4 dh jg... tp bgn trn bwh kul 4.45 ikut jam hp bunyi...hehehe, nasib baik. Kali ni dh 2 kali miss sahur, 2 kali terlewat sahur tggal 10minit lg utk mkn... ish, kelam kabut dibuatnya... harap2 pasni xde lg... xpela mkn sekadarnya pun... janji bgn... kaaaannnn....

Persiapan raya... erm yang asas2 dh ready... besederhana je. hehehe.. bj raya kami dh setel sebelum puasa lg.... senang xyh pk... cuma nk pk lain2 keperluan je... tu pun klu ada bajet n perlu.... nk kena berjimat, lps raya byk masa lg nk tggu gaji baru masuk kan.... huhuhu, k la... apa2 pasal raya, insyaAllah akan diupdate lagi.... takat ni dulu ye, nk jenguk ank teruna kt ats jp..... kang jatuh lak.... kikikiki... 

babai...  selamat berhujung mggu sume2... ;)


Thursday, August 18, 2011

13 & 14 Ramadhan 1432h @ Taiping

Salam...

Minggu lps, kami amik kesempatan utk blk taiping berpuasa 2 hari kt sana.... Jumaat mlm lps berbuka kami siap2 nk blk taiping wif maklong n mak andak amca sekali.... ramai meriah sikit kan.... sambil2 berkesempatan berpuasa, berbuka n sahur ngn keluarga mertua i, blh jgk la tgk2 persiapan pekan taiping yg nk smbut raya ni.... hehehehe. smpai dlm kul 1.30a.m trs sahur, dh pk mmg xlarat nk bgn lg.... so kami mkn dulu then tdo dgn nyenyak sekali smpai pagi.... tp subuh xterlajak okey..... kikikikiki.... nasib baik..... ;)

Esknya sabtu kami xkemana, rehat2, tdo, lyn si amca, tgk tv, tgk fb... tu je kejanya.... ptg kuar pegi bazar jap pastu blk je la.... bazar kt sana masih byk kuih singgit 3biji, bege singgit, sate 40sen sebtg, ok lg kan.... sini????? mana nk dpt dh.... cuba cr mana, smua lumba2 nk naik harga.... bayangkan kt sini cempedak goreng 5biji rm2.... dh la kecik2.... hangin 1 bdn... kt sana rm1 6biji.... haaaaaa, mana nk dpt.... besar2 lak tu, ada la bsr penumbuk amca.... hehehehehehe..... mlm tu berbuka dgn meriah sekali, amca pun berbuka walaupun cara dia yg suka sepahkan nasi.... xpe2 asl xkaco....hehehehehe

Ahad tu kuar jp kami nk g tepeng, tp baru msk the store, amca pnya mengamuk ya Allah.... xpnh2 mcm tu... smua xkena, meragam je... haip2 bdk amca ni tau.... huhuhu. dh tgk keadaan dia camtu cergass blk, then sggah kedai pujuk dia beli roti n air dutch lady trs lepak kt lake garden jp... fuuuhhhh, baru ok... dugaan bln pose, nasib kesabaran i berlipat ganda tau, sbr2, smpat lah senyum, kikikiki... papa pun diam je smbil dukung amca yang geliat2 xduk diam tu + nangis2... hahahahah.... lawak je. Jalaan laju2 menuju ke kereta.... huhuhuhu...

Kat Lake garden, tgk tasik smbil bg amca mkn minum... baru lega. amca pun diam je.... heheheh... mlm tu lps berbuka kami blk nilai redah hujan... Alhamdulillah, slmt smpai ;) tgk aksi 2 berank ni... i like byk2... ;p

uit, buat ape tuuuuu

2 hero kesayangan sayeeeeeee... hargh! hargh! hargh! ;)

tgk tasik, bahaya... berani dia nk g dkt2 tu...

ni la si amca lps ngamuk2 byk ragam... haip!

suh gk amik gmbo i sekeping... ekekeke


i suka snap2 gmbo, tp xde sape suka snap gambo i.... wakakakakakaka... sendiri sudaaa ;p

itu je gmbo yg ada smpt snap, yg amca main2 ngn opah, atuk, acu, xsmpat amek... hehehehe...

Thursday, August 11, 2011

Berbuka Puasa hari ke-10 bersama ofismate my hubby PHIP

Assalamualaikum.... ;) 
semalam kami berkesempatan berbuka sesama ngn staff2 opis my hubby kat salak tinggi.... semua ada, xramai pun sbb PHIP xramai mana staffnya kan.... hehehehe, nk puji berganda-ganda kat my prince amca kerana tersangaaaaattt baik masa kami2 sedang berbuka, adoiyai... mmg xpnh lg la time mkn kt luar amca duk diam, mesti nk meround cek kwsn kedai ada kuceng ke x, bersih ke x, lari2 kejar bdk lain.... mcm tu la sejak dh pndai jln setaun yg lalu..... hehehe...  kami somi isteri dh berpakat dr umh, papa ckp biar mama amca mkn dulu, then baru bertukar shif sbb dh blh baca pergerakan amca yg lasak tu, dia xtakot org... abis smua org dia tegur, n apa yg dia mkn dia hulur2 kt anak2 lain... gitula biasanya... pastu klu ada kucen, kalut la duk kejar2 smpai msk2 bwh meja mkn.... haish.... sgt dasat lasak amca ni... ekekekekeke.... tp smlm, Ya Allah... best btl, duk diam je tgk video kt hp dlm strollernya... Alhamdulillah, w/pun lps setel smua baru dia aktif kejar2 org, main2 tgh jln.... hahahahaha.... ;)


ni mula2 smpai, jmpa abg mikhail (ank azian) nk salam, tp abg lak yg takot org... hihihi... terlebih ramah amca ni.... 

baru amek mkn, amca berbuka dulu...



makanan ala buffet, amik apa sj dgn syrt kena abiskan, klu yg kita amik xabis, tuan kedai timbang then kita kena bayo... tp sbb smua dh tau... licin suma oke ;)

sblm berbuka, Prof. Jalil selaku pe'sponsor' juga ada (baju putih).... tqvm

menunggu waktu, i takut nk amik mcm2, tkt xabis... huhuhu

amca yang baik2 aje... nasib bwk stroller, bbychair abes suda...


ni la time kami berbuka, amca duk diam baik sekali, syg dia byk2.... 

sblm blk smpt amik gmbo si tecit comel ni.... hihihih, comel btl adik abg mikhail td... lupa nama dia ;)

menunggu waktu

Banyak2 terima kasih pada Prof. Jalil belanja kami semua... moga Prof dimurahkan rezeki dan dikurniakan kesihatan yang baik... Amiiinnn... (-.-)... Syukur dengan rezeki yang dapat dibulan mulia ni... ;)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...