Jom ikut Amca... (^_^)

Sunday, September 25, 2011

Ahad yang indah ;)



Assalamualaikum.... hari ni 27 Syawal.... dihujung2 syawal ni masih terasa suasana raya bila bertandang ke rumah terbuka kwn2.... meriah lak tu.. hari ni i n family berkesempatan terima jemputan 2 rumh terbuka. 1 besday party aka open house jgk... n 1 lg rumah jiran sblh rumah je.... hehehehe, baru je blk.... Alhamdulillah, mewah dgn makanan yg sdp2.... terima ksh ye tuan rmh.... bila jiran2 dh berjmpa, best plk rasa. sbb sblm ni jmpa gitu2 je kn, ye la blk dr keja dh msk umh. hujung mggu je peluangnya nk gosip2 n time mkn2 camni... huhuhu...

Sebenarnya kami agk rapat jgk jiran kiri kanan ni, sbb tu sng borak mcm2 cite, Alhamdulillah dpt jirn baik2 n caring.... hehehehe.... si hero Amca dr pg xtdo main byk sgt smpai terlentok sendiri diam2 je dia lena kt umh jiran i. tu pun smbil2 main ngn kakak2.... hahahah comel je amca ni tau... smua yg tgk gelak kt dia sbb elok je tdo sndiri.... lawak2.... then trs papanya angkat blk umh je.... hihihihi....

ok, itu je nk taip2 kali ni... sj nk msk blog cite ahad yang indah ini.... sape yg rajin, sila la baca.... xrajin pun korang dh baca gk kan..... huhuhuh wut evar...... =p bai... wasslam ;)

Saturday, September 24, 2011

Bila dear dh sihat... ;)

Assalamualaikum...
Amsyar dh sht. Alhamdulillah... bila dia sht:

- umh yg syp jd riuh mcm ada ank 10 org
- umh yg kms dh jd 'makin kemas'
- yg nangis2 xnk mandi, dh selalu nk mandi n ssh kuar dr blk air
- meja mkn, kerusi tersusun, dh ada hero kecik yg manjat2 n susun atur dh lain
- baju yg dh lipat tersusun rapi, dh kena lipat n kms blk sbb kena tarik satu2
- tv yg selalu buka citer papa, dh kena buka oasis, bbytv k.limah je
- umh yg selalu mama sapu n vacum, diambil alih tgs itu pd amsyar...huhu
- nk tkn mesin basuh, dia jgk yg berebut2 nk suh dukung nk tekan button kt mesin tu....
- selalu tarik tgn mama n suh pkai tudung sbb nk kuar jln2... ;)

hehehe.... itula keadaan biasa amca.... sbb tu klu amca xsht, sgt terasa n rindu aktif dia ni....
(^_^)

latest ;)


Wednesday, September 21, 2011

Demam yang berpanjangan

Salam kwn2.... pnyalah ssh nk tggu mood update blog ni dtg.... huhuhuhu... byk benda nk kena setel n kena pk... lg2 minggu yg penuh bz, dgn pendaftran student, seminar kat fakulti, kursus lg, yg plg rasa berkesan bila anak kesayangan saya dmm berpanjangan bebaru ni.... tp skrg dh makin baik, Alhamdulillah.... syukur sgt2.... xterhingga syukur bila nmpak amsyar dh makin sihat n kembali aktif, kembali nk mkn itu ini.... huhuhu, terima kasih Allah... rasa betapa nikmatnya anugerah ni, dpt layan blk ragam dia yg mcm2 tu...huhuhuhu

eermmmm ini adalah 1st experience 4 me n hubby.... sgt ssh hati kami bila anak dmm pns lama2.... seminggu, suhu dia around 39-39.5. adoiiii smpai i dh xpk nk tdo, msk, kms umh smua.... nk tumpu perhatian n jaga amsyar 24jam je. tdo setengah jam pun dh Alhamdulillah.... tu pn smbil2 duk jaga2 suhu bdn dia.... sgt takot oooo. startnya minggu lps rabu, dh dpt rasa bdn dia hangat2 gitu, tp i keja jgk sbb byk benda kena setel, khamis amsyar dh pns agk tinggi, tp anta gak kat bs sbb time tu minggu kualiti, byk benda jgkla kan... ok, jumaat cuti hari m'sia... dh target 3 hari nk jaga amsyar je sbb dh tau dia dmm, n insyaAllah cukup kot 3hari utk baik.... tiba2 jumaat ptg suhu bdn naik mendadak smpai 39.5, trs ke klinik an-neesa dulu then doc suruh refer ke hosp, i trs nk ke hosp putrajy sbb amsyar dh ada rekod kt sana... lps maghrib pegi, trs ke emergency msk blk saringan, amsyar trs kena masuk ubat montot then nurse srh mandikan dia serta merta, sbb dh pns sgt, tkt sawan katanya.... sian amsyar.... adoi, kami trs mandikan dia kt situ gk walaupn dia merengek2.... ssh hati sgt, kt hosp, buat apa je asl dia selesa. papa dukung je amsyar selama tggu sana, 3jam tu... tu je cara dia selesa. lps dh amek darah, tggu lg... bila dh smpai turn, doc kata campak.... nasib bkn denggi... dh ssh hati i sbb dh kuar bintik2 kt bdn dia..... hhmmm, lgpun amsyar dh pnh kena cmpak dlm 7,8 bln dulu kt kg.... xkn kena lg... tu yg i suspek denggi.... ya Allah, tuhan je tau perasaan time tu. amsyar dh lemah dh, siap tertido kt pangku papa.... sebak tau tgk dia.... dh setel smua blk umh.. tp dlm hati lega sket sbb cmpak je.

kat umh, amca jp je lelap, xdpt tdo sbb batuk n sesema sekali, i xyh ckp la... tdo main2 je... pastu pastikan kepala n bdn dia bsh je sbb mmg pns btl, ubt mcm xde kesan. ish ntahla... sabtu plk, byk jmputan open house, xsmpt pegi.... cuma pegi yg blkg umh je waidaa' nyer besday... tu pn jp je...(maaf kpd kwn2 yg jmpt) ahad, ada 2 jmputan open house jgk, tp amsyar pns xsht lg... kami kat umh jgk... isnin, i terpaksa amek cuti sbb amsyar masih xkurang dmm dia, dh buntu, xleh pk apa nk buat dh.... smua org ckp dh buat, bg minum air kelapa, basahkan kepala dgn air asam jawa, coolfever xyh ckp la, air zam2, selalu mandikn dia pun dh buat... xgk baik... tp pg isnin tu mandikan amsyar dgn air tawar yg mmg dh ada kt umh... Alhamdulillah, ptg tu dh kurang pns, amsyar pun dh nk main.... mungkin jgk sbb cmpk dh 3 hari kuar time tu... tu yg dh lega kot... Alhamdulillah... paling teruk amsyar dmm kali ni, sdlm tempoh seminggu tu rasa bertaun. lama giler... emm ni kot ujian utk ibu2 menjaga anak.... berkat kesabaran dan xputus asa jaga anak... -.- Alhamdulillah... ssh hati yg melampau time tu... bila dia dh sihat, syukur byk2, n kiss2 dia byk2 kali w/pun dia mrh2.... xblh lupa pengalaman kali ni, i standby je masa pegi hosp tu kot2 kena tahan, sedih sgt. huhuhu 

Amsyar, papa mama syg amca byk2 tau, kami xde harta yg byk, tp amsyar adalah harta dan amanah kami yg xternilai dunia akhirat. moga Amsyar jadi anak yg baik ye... -.-, xmo sedih2, lyn gmbo jom

ni hari sabtu blk dr pegi besday waidaa', amca jgk dpt hadiah dr kakak amal, tqsm...
hari ahad, masih dmm pns... ddk je umh smua, siannya... tdo je
ptg ahad, mandikan amsyar lg siap nk ke mc d jp smbil2 kuar bwk dia jln2.... pns lg time ni

  
selasa... dh sihat dr dmm.... Alhamdulillah, ptg blk keja sggah kedai, amca mkn pisang 3biji... ;)

seronok tul bila tgk dia dh aktif n ceria blk.... Syukur sgt2. rasa rindu tul nk tgkia camni... Alhamdulillah

smpai umh, trs msk blk dia selongkar menan.... mcm dh lama xmain.... lega xterhingga tgk amsyar dh sht... syg dia! ;)


Monday, September 12, 2011

Menerima kunjungan adik blogger beraya ;)

Salam... selamat berhujung mggu. mesti smua masih dlm mood beraya kan, open house ke, melawat situ sini ke.... errm... tghari td, sy terima kunjungan seorang kenalan blogger adik amal baharudin... klu sesapa rajin ikut blog sy ni, amal pnh buat entry pasal birthday amca 1 tahun dulu.... nk link kan alamat blognye, amal dh privatekan n mungkin dh tukar address.... huhuhuhu.... terima kasih sgt amal ye, sudi dtg.... rasa berbesar hati plk bila kenalan melalui atas talian je leh jmpa dpn2.... hehehehe.... teruja beb. 1st time ada pengalaman ni.... best oooo.... leh sembang2, kenal lbh dkt walaupun masing2 segan n tersipu2, kikikik.... amca plk malu gak dia tetiba, mula2 dorang smpai asyik duk ckp takot2, smbil nk dukung je n senyum2 curi tgk bila amal acah dia... gatai amca ;p

erm igt amal main2 je tulis kt fb nk dtg beraya umh i, tp series rupanya.... hihihi, dlm hati dh teruja... hahahaha, ye la kan.... ;) so, bila dh confirm i prepare apa2 ptt, simple2 je buat.... menu pun terdetik smlm n blk keja smlm trs beli brg.... pg2 td dh standby n dlm kul 12.30 amal n kwnnya smpai.... terkejar2 gk la, smpai amal dtg pun xsmpat siap sepenuhnya.... huhuhuhu. erm, dh jmpa dekat tgk dkt2, mmg sweet orgnya.... hihihi, suka tgk ;p dh mkn suma2, lepak jp tgk2 tv, smpai kul 3. lama gk tu.... tp i sgt suka... hik. mmg suh dia lepak lama2 pun ;) smbil2 tggu tamu jemputan lin hamzah tu..... hehehehe, ok la, jom tgk pic yg smpt snap.... ;)

baru smpai, sila mkn dulu ye.... bihun sup special ;p


peace amca comel je lentok tu, syg kamera blur.... adoi


main cak2 sorg2 blkg lagsir 


sesi bermesra ngn amca... hihihi

;) 


mengisi masa tgk gmbo kawen... malu je... ;p amca pun sama tgk tu ha... sungguh2

wiiiwiiieet.... belakon tu ;)

jmpa waidaa' amca sonokla, tp bkn main mrh klu amik brg dia.... adoi amca ni....


ehem...ehem... ni sape sbnrnya amal.... ye ke kwn je ;p

sblm blk, amik lg...


cewahhh.... kontrol ayu smua ye ;)

 
kaum pak2.... series bincg psl CE ;p

smua dh setel, jap je dh lena.... sian dia ye ;)

Alhamdulillah, sgt seronok jmpa blogger ni... hehehe, kpd amal, nanti dtg la lg ye.... dkt je pun. ari tu pun xsesat kan.... trs smpai... baguzzzz... hihihi, kang akak msk lg.... hahaha, xpun suh amal msk je, xpun akak lin msk lg sedappp... hihihihi.... (^_^)


*edit yg dh draft on saturday.... ;) ... more pic @ fb ;p

Saturday, September 10, 2011

kisah raya kami part 3

Ai, rasa dh last part kali ni... hehehehe... sbb raya ke-3 ni kami dh bersiap utk blk ke Taiping, sblm trs kesana sggah jap kt pasir putih umh mak sedara sebab anaknya tunang... sepupu saya la kan... ;) dlm kul 12.30 situ, cergas mintak diri dulu nk bertolak trs ke taiping. mcm dh lmbt je kan.... smpai mcg nk ke jln tanak merah - grik, giler jem..... dasat tul. mcm dh serik je... xpnh2 terperangkap dlm jem smpai keta xbergerak 4 jam n teprature naik max.... bahaya2.... fuuuhhhh, tup2 9jam ambik masa smpai sana yg sbnrnya 4 jam je.... smpai dmm2 amsyar.... haissshhhh.....


raya ke3, otw baru ke pasir putih... aik nape muka amca tu... heeee




tuje la aktiviti dlm keta nk bg duk diam


nk hilangkn boring dlm keta gini lah ye...

mcm yb lak...kikiki

peace gk walaupn merengek2...


apa2 lak amca ye

;)

 

kisah raya kami part 2

Salam, raya ke-2 kami mengunjungi umh sadara mara terdekat je.... dlm kwsn kg yg sama... hehehehe, ye la raya 1st dh g jauh2 smpai malam gitu... xbyk umh pun, dlm 2buah umh rasanya... tgk gmbo je le

umah mak sedara ni, baru smpai... tgk amca trs je nk pnjt2 meja.... emm

di tengah2 sawah padi umh ni... cantek gak la pemandangan... tp cam seram je jauh dr umh org... kikikiki

pnjt lg 



kami. taun ni sume bj raya saya biru je kalernya... adoiiii -.-


mcm2 ini bdk ;)


raya ke-2 kita smbut hari merdeka kan... nila habuannya, dpt bendera dr tuan umh... hahahaha


sblh tu mama sayeee ;)


posing lg

ni mlmnya.... raya ke-2, tgk tv siap bersilang kakinya tu....

 sekian.... aceeehhhh ameeee (^_^)
 

Saturday, September 3, 2011

Chemor raya ke5.

smpai dah. Online dlm keta je by hp.adoi. Pening Wei. Da,try je ni.huhuhu

Friday, September 2, 2011

Kisah Raya kami.... part 1 ;)

Assalamualaikum w.b.t. ;) rasa xterlambat lagi nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kpd semua... masih dalam mood raya... hari ni raya ke-4 dh, i n family dh kat Taiping, umh mertua... baru smpai mlm td, perjalanan 9 jam yg sepatutnya amik masa 4 jam aje dr machang ke Taiping.... jem giler2 pnya, hampir2 nk patah blk machang bila dh terperangkap dlm jem kt mcg... hadoi, bayangkan, 1km amik masa 1 jam.... xtahan oooo temprature keta naik tahap max.... fuuhhhh saspen je.... benti jap then trskan jgk perjalanan ke arah grik. -.-

Berbalik pd kisah raya kami tahun ni kt machang kg i, hari 1st raya... seawal 6pg semua dh bersiap2... kemas apa ptt, susun2, sapu2... tp yg sedehnya anak kesayangan saya xsihat.... sian dia... batuk muntah2... bgn pg trs siapkan dia pkai bj raya sume2, sementara papanya n yg lain g smyg raya, amca duk main2 kt umh... minum susu muntah, mkn sikit muntah.... abes baju raya cantek2, smpt pkai jap je pun... sian tul... papa blk smyg, decide utk trs ke klinik. dlm kepala pk, klinik mana la yg buka pg2 raya ni, kebanyakan smua melayu, pastu my mum ckp g klinik lim kat machang, utk sedut kahak... smpai sana, klinik tu xbuat sedut kahak, then advice trs ke hosp. sbb nk sedut kahak, amca bernafas bunyi semput2 dh... adeh. hhmm lupa lak kt mcg ada hosp....huhuhu smpai hosp trs ke emergency.... naseb xde org sgt... sorg dua je ada duk nunggu... amca trs suh msk kena neb... ngamuk2 dia, duk ckpla akot, akot, smbil mlalak... siaaan, takut dia tgk neb berasap2 tu kan.... sayu ati oooo.... xdpt tdk, kena paksa dia, pgg kuat tgn kaki dia, tp xlama, sian dia mlalak2.... adei sebak i taw... smgt raya dh tetiba down... ;/

 
di pagi raya. peace lg walaupun xsht...

otw ke hosp.... amca diam2 je kt blkg....

tgk haa,.... dh comot2 dh muntah ntah bape kali, bj raya dh xde... sian la... muntah air je pun. sadis....

sedih je mukanya...

kt hosp... dh nk blk... muka monyok je...

blk trs ke umh nenek, beraya... tu nenek saya, jubah itam tu... ngeeee...

tgk. buat hal sendiri je kt umh nenek.... huhu syg dia.

dh melawat umh nenek, blk rehat je semua... then kami siap utk ke pasir mas umh tok belah mak plk... huhuhu.... amca dh ok sikit ptg tu, lps neb... ada jgk batuk sket2, jln jgk la dh beraya kan... sesi ptg:

aksi kanak2 di ptg raya... k.mia n abelom in action... smbil tggu mak bapak bersiap ;)

amca pun sama naik bila dh sepupu2 tunjuk aksi ye....

ultraman taro... kikikiki... amca jmpa geng lasak... abes sepah umh tok ayah =p

 
ni la abelom ketua segala askar... yg lain ngikut je ler. zharfan kasyfi... dulu kecik2 lg.. kwn2 ku mesti kenal bdk ni kan... ank buah 1st i... hahahah. kecoh je ;p

otw... dh sht sket... ;)

orait, takat ni dulu la yea... kang smbung part 2 lak... byk lg citer raya... hihihi... nk bersiap g beraya lagi... daaaa...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...