Jom ikut Amca... (^_^)

Wednesday, November 30, 2011

Semangat Harimau Malaya....

Sekarang smgt lain mcm lak bila ckp psl team harimau malaya ni... yela, kdg menang. kdg kalah.... huhuhuh.... xkisahla, janji team harimau malaya skrg makin mantap.... loike much2! ada plk lagu harimau malaya selamanya.... skrg ni... lyn ni, best ooo.... hehehe.... dlm proses mendonlod lagu, tp jmpa lirik dulu.... noted kat blog ni dulu... yeah! 

Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! HARIMAU MALAYA!!!
Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! SOKONG MALAYSIA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!


Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

(Altimet)
Inilah tunah tumpahnya darah ku,
Negara pasukan biarlah hanya satu,
Harimau kami berlari laju,
belang nak tertanggal dari baju,

Harimau kami cekap gelecek,
Pertahanan lawan tumbang sederet,
Bila turun padang berumahkan gelanggang,
Kalau berani mari bersandang….


Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! HARIMAU MALAYA!!!
Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! SOKONG MALAYSIA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!

(Joe)
Semua berlari hingga tiada keringat,
GOL pertama untuk negara kedua untuk pingat,
Bila atas padang main tak ingat,
Tiap hantaran kemas tiap gerak ligat,

Pernahkah ada harimau yang jinak?,
Jawapannya tidak semestinya lincah,
Penyokong ke stadium beranak pinak,
Untuk mu MALAYSIA kami sana….


Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!

(Carleed Khaza)
Hey,nari kita semangat,
HITAM KUNING terpahat,
Mari kita berjuang,
Tempur berperang di padang,

Sekali lagi,
Maju lagi,
Serang lagi,
Gagah berani sebati,

Tidak genat tenang,
Dengar sorakan Gemilang,
HARIMAU MALAYA PASTI MENANG!!!


Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! HARIMAU MALAYA!!!
Selamanya!!!Selamanya!!!Selamanya!!! SOKONG MALAYSIA!!!

Hey le le le le le le oohh!!oohh!!
Hey le le le le le le aahh!!aahh!!
2x

HARIMAU MALAYA!!!
HARIMAU MALAYA!!!

Saturday, November 26, 2011

Selamat Menyambul Awal Muharram



Salam Maal Hijrah 1433H aka Awal Muharram kepada semua umat islam... moga tahun baru in lebih baik dari tahun sblm2 ni... InsyaAllah.... selamat bercuti juga ye... (^_^)


Friday, November 25, 2011

Tutti Frutti

Tf... glemer kan men lg eskrem tf skrg ni ye... oleh sbb itu, i pun xketinggalan nk try test.... hehehe... kebetulan ada yg offer utk belanja, apa lagi.... rezeki jgnlah ditolak.... heeee, tghari smlm, i pegi ngn bff pn azlin.... cewah tetiba bff bila dh belanja kan.... tp mmg btl pun... hik. 1st time try, ermmm dap la jgk.... tp xde la tersangat sedap smpai bulat mata2 time telan rasa tu.... lbh kurang eskrem lain je. sbb i amik perisa coklat n apple... tp sedap gk la.... dgr2, ramai ckp mahal kan.... i pun hati2 je ambiknya, takot termahal.... ye la, w/pun dibelanja oleh lin i tetap xnk bebankan dia..... huhuhuhuh.... kang sian lin... ;) ceh.. baek lak i ;p


yg paling meriah tu adalah milik si pemakan byk.... kahkahkahkah.... ;p


owh gmbr ni, cik byna ckp mcm kakak ngn adik, semestinya i yg kakak pd si kecik molek itu.... hihihi. eh, kakak ke? ye la kn ;p

terselit gk bdk ni.... nk follow katanya.... i lak yg kena belanjakan dia nyer.... wakakakakaka.... xmo sshkan lin, sian ;)

pemurah hati. len kali leh belanja lg.... maceh ye.... ;)


aksi gatai nk muntah hijo je rasa.... yeark... ;/


weeeiiiiwit. hmpir abis.... yeay! yummy...

ok, tqsm pd lin... moga dimurahkan rezeki lin lagi.... then, kami zass ke ayunar butik cr2 fesyen tudung baru..... heheheheh.... dpt selai jd ler.... 

Thursday, November 24, 2011

Happy Birthday My beloved Husband....♥♥♥

special wishes for dearest hubby....


Alhamdulillah, bertambah lagi umur abg... xde apa yg lebih istimewa kecuali ucapan dan doa sempena birthday abg yg ke-28 tahun.... eerm... sempena besday kali ni jg, apa yg terpikir je dibeli utk hadiah hari jadi abg. xtau  dah nak nk bg apa. hehehehe.... xpela. sekadarnya.... sebagai tanda syukur n tahniah w/pun abg xpernah minta apa2 (^_^) dan w/pun benda yg abg dh ada... ;)

hadiah ni i cari di kwsn sini2 je, berdua dgn adik tersyg...huhuhu... thn lps pun berkomplot dgn dia... thn ni lg... wakakakaka.... sian byna.... ;p  kikikiki... mlm td sure la dh wish awal2, pagi wish lagi, n hadiah yg agak 'seberapa' ni i suprisekan dia... hahahaha... xtahan 'seberapa' tu.  penat pk cara mana la nk buat suprise... hadiah n kad mmg dh standby... mls nk melibatkan sesapa lg, pg td trs je letak kat meja dlm bilik. mirip2 mcm taun lps je, letak time dear gi mandi.... then sblm dear siap i lak yg mandi kt ats... konon2 dlm otak ni, dia baca n buka dulu la dh msk bilik tu kan.... tp sedey je....

sbb??? bila i siap mandi n solat kt blk ke2, trs msk bilik kami nak touch up2 kan, tgk2 hubby lum buka pun hadiah... dia pun atas sejadah lg.... tp nmpak terusik sikit la ketepi hadiah tu.... bila tnya 'abg, nape xbuka lg...'  'lum smpt...' katanya.... huhuhuhu... i lak yg lebih2.... bukak la tgk.... dear 'jap....' smbil belek2 kotak tu.... bila tnya dh blh agk ke.... dear jwb 'erm... dah... mesti ada sesuatu pnya...' huhuhu... frust sbb suprise xmenjadi.... xpe... bila dia pgg n nk buka kotak ciput tu, smbil2 tnya... apa ni yg.... (mcm xheran je kan. huhuhu) i jwb, xde apa... 'belt' je.... murah2.... dear: 'belt lagi'???? huh. demand ;p pdhal xpnh bg pun hadiah belt... masa hantaran kawen dulu ada la kan.... tu pun baru je guna beberapa hari... hahaha ;p

then, dh buka, kuar kotak crocodile:

dear: eerm... nmpak kotak mcm hebat je... (sedey.)
i: buka la tgk... xtau nk bg apa, itu je terpikir.... ;)
dear: fuyyyyyyyooooo.... beli kat mana ni? berapa rm ni?
i: biasa2 je, usah ditanya la... ;)
dear: cpt la ckp, berapa ni??? berapa ni???? beli ngn sape...
i: stress... byk plk soklannya.... so jwb je ler sket2....

huhuhuhu, tu la... agak suprise jgk bila buka kotak tu dear ckp.... xjgka dlmnya.... igt btl belt.... xheran la kan.... ;p belt, i pun xminat okey... ;p xpela.... tgk abg hepi Alhamdulillah... jgn dikira2 berapa kosnya... yg pasti semua baik2 aje n kita tetap gembira n bahagia....  Amiiinnn.... *ayat cintan cintun... wakakakaka... *senyum lebar2.... (^____^) ♥ ni je hadiahnya w/pun ni adalah jam tgn ke-3 abg.... ;p

pg td... snap dlm gelap. tu yg jd blur gmbrnya...huhuhu


2gmbr di atas snap masa mula2 beli.... hihihihi.... sekadarnya aje ;)
suprise yg xsuprise, pastu suprise blk... hihihi


sesi pengujian.... ♥ ;)

empunya bdn... hehehe ♥4ever!
tetiba mood bergambo dipagi hari... ekekeke
*owh baju batik hadiah besday taun lps jgk.... kebetulan...

xlupa gmbr wajib si tecit yg besday smlm ni... ;)

*moga coretan ni jd kenangan.... xde tujuan utk menunjuk2.... siapalah sya, 1 utk smua, smua utk 1. hakhakhakhak (^_^) peace....!

Wednesday, November 23, 2011

Happy Birthday My Lil Prince Muhammad Syafiy Amsyar ♥



Salam... hari ni 23hb November 2011.... Hari Ulangtahun Kelahiran anak kesayangan kami Muhammad Syafiy Amsyar Syukri yang ke-2, pukul 1.32am pg td.... tepat masa n tarikh yang sama, my prince dilahirkan.... ya Allah, kejapnya rasa masa berlalu. kejap sgt.... teringat2 lg saat bersalinkan dia... sakit mmgla sakit, tp sgt bersyukur n teruja... Alhamdulillah, Amsyar sihat dan membesar dgn bijak... Anugerah dr DIA sgt xternilai oleh kami, harta kami dunia akhirat... kami bahagia dan dengan kehadiran Amsyar lebih membuatkan hidup kami lebih bermakna.... TQ ALLAH.... (^_^)


Sempena hari ulangtahun kelahiran Amsyar, mama & papa doakan :-

  • Amsyar jadi orang terbaik dunia akhirat 
  • Dirahmati ALLAH selalu
  • Di murahkan rezeki, di permudahkan segala urusan...
  • Di beri kesihatan yang baik
  • Bijak pandai dan cemerlang... Amiiinnn...
InsyaAllah... moga yang terbaik untuk Amsyar....  mama papa ♥ u much2! jom tgk gmbr2 amsyar menghampiri usia 2 tahun! yuhuuuuuuuuuuuu ;)








Buat masa ni, xde plan lagi utk buat party besar2.... tp insyaAllah, mungkin kecil-kecilan aje.... ;) 
*bulan nov adalah bulan birthday hero2 saya.... (^_^).... ♥


Saturday, November 19, 2011

Khasiat Buah




jom, kongsi info....

Kandungan vitamin yang tinggi

Buah – buahan adalah kaya dengan vitamin dan mineral. Kesemua vitamin dan mineral ini adalah sangat penting dalam membina badan yang sihat serta membantu dalam melawan jangkitan kuman. Antara kandungan vitamin yang terdapat di dalam buahan –buahan adalah seperti berikut:

Pisang – Kaya dengan vitamin A, B1, B2 dan C
Mangga – Kaya dengan vitamin A, E & C
Betik – Kaya dengan Vitamin C dan provitamin A

Aneka hidangan

Buah – buahan boleh dinikmati secara mentah atau diproses. Contoh yang telah diproses adalah seperti minuman jus, kek, dan kuih – muih. Kajian menunjukkan bahawa glukosa darah dipengaruhi oleh jumlah gula atau jumlah karbohidrat di dalam hidangan jus, dan bukanlah jenis gula yang terdapat di dalam jus tersebut.  Pertambahan gula di dalam jus minuman turut meningkatkan jumlah kalori dan karbohidrat hidangan minuman tersebut.  Untuk itu pastikan anda mengurangkan penggunaan jumlah gula tambahan di dalam minuman jus si kecil.

Sumber Antioksida

Kebanyakkan buah adalah sumber yang baik bagi serat, yang mana paling banyak terdapat dalam bentuk serat larut. Antioksida adalah sejenis molekul yang turut dikenali sebagai bioflavonoid, ianya sering ditemui bersama asid askorbid secara semulajadi. Banyak kajian menunjukkan bahawa buah-buahan mampu mengurangkan risiko kepada penyakit seperti kanser dan kardiovaskular.


Buah- buahan sitrus dan vitamin C

Antara contoh buah-buahan sitrus adalah seperti lemon, limau dan juga oren. Kebanyakkan buah – buahan ini mengandungi kandungan jus yang sangat tinggi. Buah-buahan sitrus juga sangat terkenal dengan kandungan vitamin C yang tinggi. Sebagai contoh, kandungan vitamin C di dalam sebiji Oren adalah 65mg.  Antara khasiat buah - buahan ini adalah membantu dalam pencernaan lemak selain mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan. Buah oren turut mengandungi lebih banyak vitamin A (juga di kenali sebagai beta-karoten) berbanding buah sitrus yang lain. Buah ini juga di percayai dapat melawan jangkitan kuman selain melindungi kita dari penyakit kanser dan menyokong sistem imun.

Hidangan paling mudah

Buah – buahan  juga adalah sejenis makanan yang paling mudah disediakan serta dihadam. Malahan ianya juga mempunyai potensi alergi yang paling rendah (kebanyakkan alergi adalah disebabkan oleh komponen protein sesuatu makanan). Buahan – buahan seperti mangga juga dipercayai dapat menurunkan suhu badan (ketika demam) serta membantu dalam mengurangkan tekanan. Kandungan nutrien yang semulajadi ini juga dapat membantu dalam mengekalkan sistem imun badan kita.
Sungguhpun boleh di makan begitu sahaja (tanpa perlu dikupas), anda perlulah pastikan buah-buahan tersebut telah dicuci terlebih dahulu sebelum diberikan kepada si kecil. Ini dapat mengelakkan dari sebarang kotoran yang mungkin terdapat pada permukaan buah tersebut.

info by nural


Thursday, November 17, 2011

Bila babysitter mintak cuti....

sangat jarang babysitter si Amsyar mintak cuti, dlm setahun blh kira berapa kali. huhuhuh... biasanya i sendiri yg nk cuti dan ckp xanta amca... tu pun klu amsyar dmm teruk la, blk kg ke, ada hal lain2 ke... tp hari ni minta cuti separuh hari n esk cuti sehari katanya..... aiyyyoooo.... mcm ssh sket kali ni kami somi istri. masing2 sbuk time ni.... ye la sbb mggu lps dh byk cuti... esk nk cuti lg.... amca syg, sian kamu yea... hari ni xpe kot separuh hari kt opis jp.... esk cane, cuti la jawabnyaaa..... anibody volunteer??? hikhikhik ;p

my yayunk mucuk2.... (^_^)


Wednesday, November 16, 2011

Aidiladha & Akikah Amsyar

Salam, kembali pd cerita yg tertangguh.... raya Aidiladha 1432H baru2 ni kami beraya kat my village berikutan nak buat akikah amsyar sekali.... lum buat lagi pun, dkt2 umur 2thn Alhamdulillah..... dah tertunai....
petang jumaat blk keja, sggah umh jp then kul 8.30pm kami cergas blk.... n kali ni my sis n byna juga sekali join.... w/pun tau mlm tu mesti sesak giler, n bdn pun penat. tp kami trskan juga atas sbb papa amca ckp ok je.... last2 perjalanan amik masa 12jam.... penat xyh ckp la. kul 8.30am esknya baru smpai... smua dh xbermaya. hehehe.. termasuk my hubby yg hampir dmm. sian dia, nasib la blh tukar2 drive.... dlm sesak2 jln raya i beranikan diri bwk slow2... tawakkal.... huhuhuhu. sabtu kami rehat je kt umh, ready apa ptt, kuar pun dkt2 je.

Ahadnya, lps smyg raya, masing2 dh sibuk nk ke tmpt korban... kami berpecah, papa amca n my dad ke tmpt daging akikah amca, n kami kaum wanita kt umh mak sedara sbb my dad juga amik bahagian daging. wakilkan mama i utk bhgn ayh.... agak jauh jgk jaraknya... tu yg kena bg2 kwsn.... amca yg mcm pelik2 tgk lembu berpanas je tenung lembu tu... hehehe.... abis dh tghari pun, blk umh kami kaum wanita bertiga uruskan daging2 utk majlis akikah esknya.... sungguh2 buat keja sbb org kg pun masing2 dh tentu ada hal masing2 kan.... raya, mmg smua bz. menu smua berasaskan daging... daging sup, daging goreng, daging gulai, sambal n desert... dh cukup buka selera pg2 hari... kikikiki ;p

dr blk tghari tu, smpai la ke lewat mlm, kami 3 beranak sedia bahan itu ini, i, my sis n my mom yg buat.... nk mlm sket baru ada jiran2 yg dtg tolong sikit2.... penat ;) sbb majlisnya lps subuh esknya.... hehehehe.... mmg cdg nk buat tghari, tp jiran sblh pun buat akikah utk cucunya.... so kami cr masa lain. xkn nk buat sama masa kaaann.... Amca nasib baik xkaco sgt sbb duk sonok main ngn cousin2nya si darwisy n kakak tu... papa n toh ayh skali mengawasi kanak2 riang itu.... kikikiki

k, esknya... 4.30am i dh bgn. my sis n my mom lg awal rasanya.... siapkan apa ptt, sbb dlm kul 6.30am org masjid dh nk dtg... umh pun dpn masjid... siap2 apa ptt.... dlm kul 6.30am siap solat subuh... dh ramai dtg... Alhamdulillah... smua ready n dah siap hidang... amca pun bgn awal, mcm tau je majlis dia ;) tgk gmbr yg smpt snap....

pg raya... senyum lebau2

kt umh. sblm kuar ke tmpt korban... hehehe


kami bertiga... papa dh standby nk tumbangkan lembu.... ekekekeke

owh my luvly sis ;p

byna n knani 

mkn kuih raya... amca pun menyelit ;)

heeee. ni je la keja sementara tggu org bahagi2kan daging ;)

awisy meragam... kikikiki

sblm majlis korban, smpt amek gmbo ngn nenek ;)

cik ngah tgkap amca yg xmo dipegang

tunjuk2 kt lembu tu... hihihihi

eeeiiii akooot. amca ckp ;)


2nd day... hari majlis akikah

kul 7pagi dh siap encem2 ;)

kan main sonok pkai songkok papa

papa suka ngusik.... hihihihihi dh jerit2 amca. sian dia...  gelak beso2 ;)

majlis selesai lbh kurang tghari, then ptgnya kami ke umh sebelah lak... Alhamdulillah, raya Aidiladha kali ni selamat tunaikan majlis akikah amca.... syukur.... ♥♥♥ erm puas ati ngadap lauk daging 3hari 3 malam.... eeeerrkkkk.... -.-


Monday, November 14, 2011

Amca eksiden di rumah sendiri....

hai... hurm mlsnya nk stori mori psl benda sedeh ni.... tp pk2 klu xmsk sini, sure lupa dh pas2ni kn... xpela. cite gk sini utk kenangan n pengajaran masa dpn... ekceli, byk lg cite nk msk sini, psl bengkel kt pd la, aidiladha n akikah amca la... tp xpela. cite ni dulu kita stori ye sbb baru jd mlm td.

kisahnya, mlm td dlm kul 8pm, kami bersiap2 nk kuar gi dataran jp. papa amca nk urut kaki katanya, then i tgh siap2 kt bilik bwh n amca duk main2 toys kt blk bwh jgk... masing2 leka je buat hal sendiri... papa amca kt luar umh tgk2 keta ferarri tu jap kan... n amca tetiba meluru kt i ckp 'papa' 'papa' bila dia dgr papa start keta... mmg amca ni sonok sgt bila dia tau kami nk kuar... i ckp, 'jom2...' trs dia blari ke blkg n gedebuk jatuh berlaga ngn bucu pintu blk bwh tu... heran, pintu buka luas. xde lak separuh2. tp dh nk kena. dia tetiba terdiam jp n nangis.... i dh cuak giler, bila tgk dpn2 dh terbelah dahi mcm kena benda tajam.... huhuhu, darah kuar byk, penuh smpai msk mulut.... adoiii... sedeh beb... i jerit2 kt papa amca yg tgh idup keta kt luar.... masing2 panik trs lap2 darah n tmpal handyplas... cr klinik. klinik ke2 baru ada doc... fuuuhh... tp yg rasa lega sket bila amca xnangis dh lps tu. jp je pun. time mula2 kena tu je.

smpai klinik hana, dh sonok main2 ngn bdk situ, dahi bertampal... msk dlm dr ehsan yg rawat. baik dr ppum ni... terangkn satu2, tnya nk jahit ke x... tp dia kata klu jahit mmg tggal parut, klu xnk dia cuci je, letak antibiotik then tampal je, sure la kami xbg jahit kn, lgpun darah dh stop... ok la... huhuhu, abisla parut amca smpai bsr... xnk ler... hm... dlm dr. terangkn itu ini, sempat lg dia puji...'luka terbelah dia cantikla... mcm operation pnya'... huhuhuh... dlm kata doc. 2 lapisan kulit terkoyak smpai nmpak lapisan lemak bwh kulit yg putih tu... ngeri dgrnya... tgk pun nmpk putih...

Amca... amca... dlm aktif dia tu bgs sbnrnya, ramai ckp anak aktif ni bijak. otak dia ligat  berpikir je nk buat itu ini... tp eksiden smlm mmg xjgka n mmg bkn dr sifat aktif dia... tiba2 dia berlari nk kuar blk terlanggar bucu pintu tu.... hhhmm, cukup la sekali ni... ssh hati dibuatnya. xlena tdo i mlm td... betul. terbwk dlm tdo... dia pun xbyk meragam cuma duk ckp 'atik... atik...' sakit la tu smbil raba2 dahi dia.... siaaaannn ank mama.... T.T.

papa amca pun ckp, pasni nk g mana2 papa bwk amca. nk start keta je pun trs dukung amca.... huhuh. dia pun dh terpikir... kang xpsl2 pintu tu kena cabut... senang. hahahaha... hhmm xde slh siapa2, n nilah yg dikatakn malang xberbau w/pun kt rumah sendiri. Amsyar... we luv u so much 4ever.... moga anak kesayangan mama papa ni dilindungi Allah selalu -.-

mlm td blk dr klinik...
 
bg mkn pisang. tu je pun buah yg dia suka... darah kuar blk yg doc tampal tu...
bj pun ada kesan darah lg...

tgk dkt2... nasib xkuat nangisnya... 



mama buka tmpt doc tampal td, nk cuci n tukar ngn handyplast... klu tgk real lg takot... sian2...

bgn tdo pg td, nk siap mandi... 

dh mandi... masa tukar handyplast td dh kering sikit, n lum bercantum...
moga amca cpt sihat.... syg dia!
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...