Jom ikut Amca... (^_^)

Sunday, January 8, 2012

Apa yang ada dlm Mee Segera

penting! jom baca...
Pernahkah anda ambil tahu mengenai kandungan dalam mee segera yang anda makan ? Berikut adalah beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.
.

Jom kita tengok apa ada dalam mee segera :
Asid Tartarik: 
Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
Kalsium Oksida: 
Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): 
Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.
Propyl Gallate: 
Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma
Pentasodium triphosphate: 
Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.
Propylene Glycol: 
Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
Polydimethylsiloxane: 
Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): 
Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.
.
p/s : Salah satu tanda bagi individu penggemar mee segera ni adalah pada matanya, mata putihnya akan kelihatan kuning sedikit. Jika anda mempunyai tanda tersebut, ambil langkah untuk berhenti memakan mee segera dengan segera !

rujuk sini...

2 comments:

mamaamni.blogspot.com said...

eiii..takotnya maaa....semua bhn racun yg banyak...patut pon kalo bakar rempah dia pon blh terbakar ekkk....tapi suka plak benda ni....mcmanala...takkan nk buat mee sendiri ni maa...

.:. Maa .:. said...

tu la pn ma.... tkt dh nk mkn.... biasa kt umh ada je stok.... kurangkan sikit pn ma lps2 ni.... hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...