Jom ikut Amca... (^_^)

Monday, June 4, 2012

Kisah Amsyar & Kawasaki -1

Salam, dah beberapa minggu berlalu baru nk share cite psl ni... xpela moga pengalaman ni dpt info serba sedikit pd kwn2 diluar sana.

Bermula tarikh 28hb April 2012, Sabtu... 6.30a.m... kami siap untuk bertolak blk kg kat kelantan... dh lama xblk, so amik kesempatan cuti 1 Mei untuk blk sana... sepanjang perjalanan semua clear, jln pun lancar je. Alhamdulillah... mcm biasa kami xbyk singgah mana2, sekali je kat benta sblm kuala lipis tu utk sarapan dan mandikan amsyar.... Amsyar sihat walafiat n seronok je spjg perjalanan....

Kami smpai lebih kurang pukul 2.30p.m... tepat masa dijangka... hari pertama Amsyar aktif mcm biasa lompat2, main2... esknya Ahad, Amsyar dh mula pns bdn... xaktif, nk baring je... merengek2. sblm ni pnya ssh klu nk tdo... tp start dr hari ahad tu, kt mana2 je dia boleh baring. byk senyap je n tdo.. sehinggalah hari isnin bdn makin pns... igt demam biasa je, then pg tu kami siap2 bwk kt klinik kesihatan dkt umh je. k, doc ckp demam biasa je, bg ubt demam then blk... malam tu bdn makin pns smpaikan tilam tmpt amsyar tdo pns, i dh cuak trs basahkn kepala dia n lap bdn amsyar. bg ubt dmm... esknya (selasa) pns lg... langsung xsurut... mungkin smpai 40c. i agkla sbb termometer xbwk. mmg pns. pg siap cpt2 kami trs ke emergency hosp machang. nasib xde org sgt sbb hari cuti umum kan. jp je m.a yg check kata nk naik cmpak sbb dh nmpak kuar bintik2 halus mcm campak.... ok xpe. i pk pttla pns sgt bdn... cmpak nk kuar rupanya... dpt ubt demam, tahan skt n lotion calamine... mlm tu sapu selalu n mandi pun byk kali...

Adeh, lg ssh hati bila tgk bintik2 dr kaki kuar dgn cpt then besar2.... pns lgsung xkurang. amsyar dh lemah... spjg blk kg tu kami xkemana2 pun sbb keadaan amsyar makin teruk je dmmnya... yg bintik sampai naik ke muka, cpt btl... bdn pun makin pns.... ya Allah time tu i dh risau sgt smpai buntu xtau nk buat apa. rasa nk blk nilai cpt je bwk hosp putrajaya. klu bwk sana xpsl kena tahan kt sana lak.... k, plan mmg nk blk esknya...

2hb Mei 2012 - Rabu , 6.30a.m.... masa yg sama jgk, kami dh siap nk bertolak blk nilai... amsyar masih dmm pns n bintik2 merah dh mengembang mcm peta malaysia.... i dh pk, ni bkn rupa campak, pelik rash kt bdnnya kali ni... mmg kami plan nk blk awal pg sbb jln clear n bdn sgr sikit... plan mmg ikut jadual asal. xde terlajak... amsyar angkat je msk keta... dmm lg. dgn keadaan kami somi isteri yg sgt ssh hati, kami tawakkal je moga amsyar ok spjg perjalanan... Alhamdulillah, even bdnnya pns, dia xmeragam. tdo spjg masa... sian sgt tgk... perjalanan pun lancar... smpai nilai lbh kurang sama je kul 2 sbb xberenti mana2.... k, smpai umh kms apa ptt kami rehat n amsyar tdo je...

malam tu, keadaan masih sama... rash makin merebak smpai mata merah menyala + bibir kering pecah2, luka n merah mcm cili... dia pun dh lemah.... ya Allah sedeh sgt... trs bwk ke klinik panel, bkn utk apa... nk dptkan surat refer ke hosp.... dpt je srt refer kami cargasss trs ke hosp putrajaya... time tu dkt kul 11.00p.m rasanya. dh lewat pun.... tp cekal gk bwk sana... smpai je msk emergency, tggu dlm stgh jam doc check n amik darah. keputusan darah xde menunjukkan denggi atau campak kata doc... check pnya check.... doc bincang sama2 dia trs gtau ni saspek kawasaki.... ya Allah terkejut sbb xjgka...

hhhurmmm, i mmg pnh dgr penyakit ni dr kecik tp xtau keadaan sbnrnya. n xjgka akn kena kt ank i...huhuhu.... kt emergency doc trs cucuk buat line utk mskkan air, sbb amsyar dh lemah xmkn xminum 3,4 hari dh... n doc bgtau kemungkinan kena admit.... 1st pengalaman msk blk emergency n amsyar terbaring kt katil, mengalir air mata i.... fuuuhhh lg2 tgk amca merengek2 'akit...akit...' bila air menitik msk ke tgn dia...  dia pegang tgn i xbg lps... mgkin takut.. dia panggil 'papa.. papa' i msg srh papanya msk w/pun situ sorg je blh msk... fuuhhhh.... i smbil cover2 muka sedih pujuk dia ckp xde apa2... haih xtahanla... 2 be continue...

beberapa picas di awal amsyar xsht... -.-

hari pertama demam, tdo je... 29hb April (Ahad)


hari ke-2 30hb April (isnin) @ Klinik Kesihatan... dkt umh je... time ni bdn dh pns sgt.


ptg tu tdo je kt umh spjg masa, dh xmkn xminum... 


blk dr hosp, dh kuar rash... i agk klu rash mcm ni campakla... hrp dh kuar kurangla pnsnya...



tgk btapa byk n bsr2... ptg tu kami bwk ke emergency hosp mcg... m.a saspek campak je...

kt muka, mlmnya bdn masih pns xblh pakai bj, tp i pkai gk bj 'ringan2'... 


otw blk nilai... pg2 dh kuar, amsyar tdo je... sian dia ;/



smpai umh, tgk2 rash dh mengembang, i pelik+risau+takut+sedih...
bdn masih pns sehingga 39, trs mlm tu menuju ke emergency HPJ 

kt blk emergency, time ni dh tau amsyar kemungkinan bsr admit...

tgk matanya yg dh merah2... sedeh sgt...


6 comments:

Ajulaa said...

sedihnya tgk keadaan Amca. Alhamdullillah gettin' better

.:. Maa .:. said...

sedeh sgt... Alhamdulillah. skrg dh makin sht... tq zura

ann @ hatiberbunga said...

sedihnya tgk gambar amca time ni.. bergenang air mata saya.. klau saya ni pun bleh sedih cenggini, tak tau la ma sendiri camner, kan..

nasib baik amca dah makin sihat..
moga terus sihat ye..

.:. Maa .:. said...

pn ann... sgt sedih... sya lg la. spjg mlm siang mlm bergenang air mata.huhuhu... tp cover2 xnk bg nurse perasan. tp dorg pn perasan buat2 xtau.... -.-

Hafida Amy said...

br la tau citenye haaa...adui..siannye tgk amca..tkut tgk bdn die merah2 camtu..alhamdulillah dh baik skrg..

aSmiDar said...

g2 upenya...sedeh tengok..i paham perasaan u..huuuhuhu..pengalaman lebey kurang same...errmmm...mujur sume dah ok kn...Alhamdulillah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...