Jom ikut Amca... (^_^)

Tuesday, June 12, 2012

Kisah Amsyar & Kawasaki - 2

ok, sambg blk kisah ni.... mlm tu xsmpai stgh jam amsyar ddk kt katil bilik emergency utk mskkan air dh ubat, trs dtg m.a utk admit hantar ke wad kanak2 tgkat 2... i dh standby bj amsyar n pempes... tp susunya x. xpela, umh xjauh pun... smpai je kat wad, katil mula2 amsyar adalah kat wad 2c, bilik 4, katil 7. agak belakang sikit... ni pengalaman pertama agk teruja tgk wad kanak2 yg kemas dan cantik... huhuhu....

bermulalah  rawatan demi rawatan mula mlm tu, papa amsyar blk amik brg2 sume... time tu dh pukul 1.00a.m... wad pun dh sunyi smua dh terlelap... amsyar xlama trs terlelap, i nope... mlm 1st i kelip2 je, pejam mata pun main2... lbh kurang kul 2a.m dtg nurse check suhu n tekanan darah amsyar, bila tgk suhu smpai ke 40. trs dorang lari2 amik besen, bukakn bj amsyar sume, kt katil tu jgk dia mandikan amsyar... terkejut nangis2 amsyar... haih, i tlg sama lap2 apa ptt... mskkan ubt bontot... bahaya klu dh smpai 40 kata nurse, lps dr itu amsyar hanya pkai pempes je then selimut... i kena jg2 kot2 suhu dia naik lg... fuuuhh, smua cuak... tp i puas hati dgn nurse2 n doc kt sini, cpt n cekap dia pntau tiap minit, tiap jam bg yg series.... doc dtg interv i mcm2 soklan, nk pgsaaannnn jwb.... fuuuhh...

esknya 3hb Mei... pakar n doc dtg beberapa org buat pantauan... check mcm2, sdg amsyar lemah xdaya nk bergerak... cite pnya cite, amsyar kena tukar bilik n katil. bilik 3 katil 4.... ni bilik pemerhatian bg kes2 yg series dh perlu pantauan 24jam... start dr tempat baru, amsyar dh dimasukkan air, ubat kiri tgn kananya, aintiboitik seberapa segera.... huhuhu, i dh sedeh sgt tgk keadaan dia, doa je byk2.... keadaan makin lemah bila kelenjar kiri amsyar dh mula membegkak. dia cuma bleh berpaling sebelah kanan je. muka mula sembab, termasuk tapak tgn n kaki...

ubat n air xputus msk... doc kata kes kawasaki amsyar adalah plg serius stkt ni... ntahla. mungkin sblm ni katanya ramai baby yg bwh umur setahun yg kena. demam xsurut2... abis ubat khas (ivig), demam masih xkebah so doc tambh lg utk 1 dos lg iaitu selama 10jam ubt tu akan dimasukkan... esknya, masih dmm tinggi... doc bincang ngn i yg dia kata ivig kena tmbh lg 1 dos (10jam lagi/makan masa sehari semalam) utk tgk reaksi dia mcmana, klu dmm dh kurang okla... mana yg elok bg doc i setuju je sama jgk papanya... siang mlm amsyar xdpt tdo lena, yela tiap 2-4 jam kena amik darah. kena kejutkn dia w/pn sian sgt tgk dia... smua kt bdn dh lebam2.... i pasrah je.. tiap kali amik darah, sebaknya i dgr amsyar nangis dr dlm blk rawatan.... dh la xde suara nk melawan dh... hhhmmm.... -.-

hari ke-2 jgkla ramai kwn2 opis dtg melawat... terharu rasa... tqvm mana2 yg baca entry ni... time ni, dos ke-2 masih xberkesan n dmm amsyar xsurut... doc gtau lg utk mskkan lg dos ke-3... i dh xblh pk... doc ckp, biasa dos ke-2 dmm dh hlg... tp amsyar x.... kami setuju je amsyar dimskkan ubat ivig dos ke-3, 10 jam lg amsyar kena ngadap...

4hb Mei (jumaat) keadaan masih sama... muka sembab n mata membengkak... 5hb Mei, dtg opah n atuk amsyar dr taiping melawat cucu kesayangan... fuuuhh xleh nk cite terharunya i sbb dorg sggup ssh pyh dtg dr jauh... tp i xblh pk byk, dlm keadaan penat dan xcukup rht, i kuatkn smgt utk jg amsyar sebaik yg mampu...  doa dan air mata xstop... cuma time ramai dtg, i cover sekuat yg blh ... -.-

6hb Mei/ 7hb Mei.... keadaan sama, tp kelenjar yg bgkak makin surut. nmpk amsyar dh blh sikit2 berpaling ke kiri... mata dh kurang merah2 n rash dh hlg... Alhamdulillah... ada berubahan +ve. 7hb/isnin ni la dh nmpk amsyar makin kuat, minum susu dh blh abs separuh botol, mkn roti dh nk... syukur sgt... n makanan yg dia mkn byk adalah megi. tu bekal papa sbnrnya, tp amsyar mkn byk... lynkan aje. doc tgk senyum je.... xpe, asl dia mkn doc ckp.... ;) nasib ok je... minum air kotak yg dia nk. air msk sikit2 je... ok la.

hari pertama. agak kritikal. bdn pns smpai xleh pkai bj... ekon bkn main sejuk, tp xmembantu pns bdn amsyar... 


rash makin kurang n hlg...

ni katil pertama sblm dipindahkan ke bilik pemerhatian..


hari ke-2... kelenjar sblh kiri membgkak... kepala mengeras je sblh kanan... sian dia, siap pgg je kt tmpt bgkak tu...


muka dh mula sembab... air lum benti msk...


Dr. pakar (yg tdg kuning), dr2 n nurse berbincang tentang keadaan amsayr... hmpr stgh jam... 


minum air byk... dahaga kot sbb bdn pns berganda... 

ubat, air, antibiotik berjalan serentak...

tgk, hasilnya terpaksa kena cucuk psg line kiri kanan lengan, sbb kt tgn dh bgkak. lum tgk cucuk kt kaki lg... sedeh T_T

 
ni hari ke-4, dh blh ddk w/pun lemah2... mata kurang bgkak... tp still bgkak... siannya igt blk... xnmpak muka dia dh ;/ 


time tdo pun gigit bibir sbb bibir dh gelupas n kering... 


lenguh kot ddk kt katil, so start hari ke-4,ke-5 dh nk ddk n tdo kt sofa je.... mlm pun camtu...  


hari ke-5, dh lalu mkn... makanan pertama mkn megi manyaakkk... xpela, itu je dia selera.


dh kurang bgkak kat kelenjar... blh tgk belah kiri suda... syukur..


2 b continue... insyaAllah... ;)

7 comments:

mamyharraz said...

Ya Allah..sedih sgt tgk amsyar :"(

tiada kata2 selainkan cepat sembuh seperti biasa ya anak :(

.:. Maa .:. said...

tqvm mamyharraz... Alhamdulillah, skrg Amsyar dh makin sht..

*Mrsfarahzaki * said...

Cian kan kalau nengok budak2 sakit.. tp alhamdulillah amsyar dah sihat..

.:. Maa .:. said...

Mrsfarahzaki: sian sgt sedey... huhuhu, erm Alhamdulillah. dia dh makin sht...

byna said...

sedih jgk tgk muke amca time ni..huhu

Elin said...

hmm ma, sedih giler baca and tgk keadaan amca. org baru sempat baca part 1 and 2...br ni ha bkk blog. Teruk ek..mcm tu rupanya kawasaki..ishhh mintak dijauhkan, and semoga amsyar menjadi semakin sihat. Alhamdulillah, da sihat dia. Muah2 kat dia.

.:. Maa .:. said...

hah lin, berat mata mandang, brt lg bahu mikul..... huhuhuhu... org xleh tgk gmbr2 dia skt, sebak dtg... leh mengalir blk air mata... skrg nk mrh dia dh xsmpai hati. sape2 mrh dia pn i xkasi... fuuuuuuhhh -.-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...