Jom ikut Amca... (^_^)

Thursday, June 14, 2012

Kisah Amsyar & Kawasaki -3

Hari ke-6,8hb/ 5- amsyar nmpk makin kuat... makin manja, 24 jam nk dukung je... xpe, i lynkan aje... nk ikut penat i.... fuuuhhh tdo 7hari pun xcukup.... huhuhuhu. gilir2 ngn papanya yg setia ulang alik nilai-putrajaya. dtg pg blk mlm dan begitulah hari2 seterusnya... i still offer diri nk jg amsyar mlm2, xpela penat mcmana... xtenang klu blk pn... cuma ada 1 mlm je i mintak nk rht kt umh jp.... manyak penat nk tdo... huhuhu. ok, 8 Mei tiap thn, hari special bg i sbb my besday... -.- tp dlm keadaan kt hosp, i redha je. buat2 lupa xnk pk sgt nanti makin sedih bila tgk ank kesayangan masih xsht dihari jadi kita kan... tp big 10's buat my sis yg sudi nk gembirakn i bila bwk kek ptg tu... tqvm sbb buat i hepi. i sedekahkn kt nurse2 mlm tu tau, xabesss.... hihihihihi ;p my hubby jgk yg tiap thn jd org 1st wish my besday... sebak je... haish. -.-

makin hari, Amsyar makin kuat, dmm dia agk kurang pns cuma dtg pns mlm2 je teruk. mkn kopok2 n roti je. air minum byk... muka sembab dh makin kurang... tp dia still lenguh2 bdn xblh bgn sendiri, byk merengek... tp Alhamdulillah dh nk bercakap, dh nk main...

hari ke-7 (9hb/5)- Keadaan makin baik, muka dh kembali ensem... huhuhu. sembab dh hmpir hlg sbb mungkin hari ke-7 tu doc stopkan dulu mskkan air sbb nmpak amsyar dh minum byk. muka sembab tu mungkin jgk sbb air msk dgn byk.... hampir 9botol tnpa henti.... fuuhhh mengembang smua kaki tgn... sayu hati. tp dh stop air, makin kurang smua yg bgkak2 tu...

Hari ke-8, time ni i ngadu kt doc, ckp perut amsyar mcm lain je. tegang smpai buncit lain mcm je.... then xsgka doc2 amik perkara tu series, serta merta trs dia contact pakar operate/abdomen utk tgk... dtg beberapa org cek, scan perut Alhamdulillah, xde apa... gas byk katanya... tgh mlm tu doc pakar operation dtg cek lg, risau kot2 ada jgkitan kuman... mmg sengaja dtg tgh mlm sbb kena cek masa amsyar tdo, tp si amsyar sepanjang kt hosp telinga lintah n cpt jaga klu sape2 sentuh dia... then xdpt cek jgk... esknya hari ke-9 11hb/5- Amsyar kena checkup smua abdomen dalaman secara terpeinci kot2 ada yg xkena, jap je buat Alhamdulillah... xde apa2 effection... smua normal...

Hari yg sama jgk, (klu xslp) amsyar kena buat echo (cek jantung) dkt blk echo yg sgtlah jauh...
1st time kena buat, xpe. papa bwk dukung amsyar ke tgkat bwh.... ok je cuma kali ke-2 buat beberapa hari lps tu, kebetulan waktu pg2 papanya lum smpai i dukung amsyar pegi blk echo tu.... Ya Allah jauh blknya, ceruk2 bangunan.. mcm nk jatuh dh i dukung amsyar. berat gk... kuikuikui... yg ke-2 tu baru nmpak salur ke jantung kiri n kanannya agk bgkak sikit... sedeh lg i -.-

Sabtu hari ke-10, amsyar dh makin ok... doc bgtau yg amsyar dh didaftarkan ke IJN, utk buat checkup kt sana plk... mungkin lbh terpeinci kot kt sana...14hb (isnin) appoinmentnya... sabtu n ahad kt situ ddk lg kami... igt dh blh blk... lama sgt dh tdo kt hosp... amsyar pun dh blh jln sikit2 w/pun mcm robot... tu pn xnk dh ddk kt katil asyik ajk tgk tv je, trn bwhla, asal blk kt katil ngamuk2 xnk... sian dia. dh bosan sgt dh tu... i lg la.... sbr2... tp i agk seronok tgk perubahan amsyar yg makin kuat, ubt dh stop mskkan. cuma ubt mkn tu kenala mkn.... dmm suam2 je... syukur sgt, g surau ke, kt toilet ke i bwk dia sbb dh xterikat psg itu ini kt bdnnya...

14hb/5 (hari ke-11-isnin), pg2 amsyar dh siap... papanya pun dtg awal, sbb nk ke IJN, i dh xlarat bg papa je follow doc n nurse ke IJN ngn ambulan. lgpun sorg je blh ikut... i pk blh rht jp kan.... tp xrht pun xsng hati... smpai tghari baru blk... amsyar tdo dah... erm btlla, salur darah ke jantungnya membgkak agk bsr... so, amsyar kena mkn ubt high dos aspirin tu utk seminggu, then countinue low dos utk 2mggu... sian amsyar, tp xpe... esknya doc janji amsyar dh blh kuar..... Alhamdulillah.... saat2 ditunggu....

tgk gmbr mungkin lbh fhm... ;)


hari ke-6, dh nak main... ok sikit dh dmmnya... suam2 je...

lps main tdo, kebetulan papa baru smpai tepuk2 dia trs tdo, i igt nk rht jp kt blk tv, last2 tgk 2 beranak ni dh lena... sebak lak tetiba... pengorbanan seorg papa T_T


kek besday smpai nk hbs masa melawat dh pun, ptt lmbt rupanya 2beradik tu ssh2 je beli kek ni utk i...


tqvm... kamo2 sgt best xpts2 bg smgt kt sya... 
kakak sya bj itam tu, i tau dia belakon senyum.. i perasan mata dia dh merah2 tahan nangis tgk amsyar merengek xleh bgn... huhuhu... dia xnk sedih dpn sya... tp sya perasan tu T_T

hari ke-7, tdo kt sofa je... mungkin pns sikit sini kot. selesa. 


dh sihat dr smlm... hari ke-8
 
hari ke-8 doc gtau kena smbg mskkan air lg, sbb amsyar masih xcukup minum air.... haih, sian... botol ke-9 ni klu xslp -.-

hari ke-9... tdo sini lg, snap... xperasan pn dia tdo camtu, tetiba doc yg meround
 tgr ckp 'cpt2 amik gmbr dia, comel tdonya'... huhuhu sporting beb doc... ;)

 
hari ke-10, tdo lg... time ni my bf lala dtg melawat... tdo je amsyar. mlm je berjaga sbb bdn pns, so siang td
kt katil mama yg baring... terbalik lak ye.

ptg tu bwk amsyar turun kt lobi, jln2 nk jmpa cikngah... jmpa kakak n abg awisy. 
kanak2 kan xleh msk wad. sonok jp amsyar...

kakak ni bgs, syg amsyar... lyn je apa2... amsyar pun klu ngn kakak geng je. ngn abg awisy ada je xkena...kikiki

mkn eskrem ramai2, tgk boboiboy... i dh lega skit tgk amsyr dh kuat sikit... Alhamdulillah

 
dh maghrib tu naik ats, mandi2 trs tertdo amsyar... lena je time ni..

dh lwt mlm, dlm kul 12.00a.m lbh2 terjaga ajak mama jln2 nk dukung je.... aduhai anaakkk... mama baru nk tdo, bwk dia msk blk tv, smpai dia tertdo... 

baring kat sofa tgk kartun... time ni mama dh terlentok kt sofa situ... -.-

hari ke-11, pg rasanya ni... masih tdo kt sofa...


dh mcm2 pesen dh... nasib ler xjatuh... 
nurse tgk pun senyum je, pastu ckp biar je dia tdo situ asl dia selesa. ;) 

ni hari ke-12, dh tkr blk, katil sbb amsyar dh makin sht... so, org lain ganti kt blk pemerhatian tu... muka ada ceria sikit... ♥syg dia byk2..


lum abes cite ni.... 2 b count... huhuhuhu... alang2 dh start cite ni, baik sy trskan smpai abs... tu pun cut2 aje mana yg penting.... c yeah


6 comments:

byna said...

wahhhh..saya pun ade ye..gemuknye sy time ni..huhu..udoh la pic ni..malu i.. xpe,kami2 mmg sentiase ade utk kam0..:-) skg amca dhs sembuh.. sebak jgk baca n3..heee

.:. Maa .:. said...

baca lah dr awal klu rajin.... sebak ke? maknanya sya seorang penulis yg bgs... ;p

achikmija said...

aduyai..bergenang airmata nih bace entry dr episod 1 hgga yg nih...sdh nau tgk keadaan amca mase tuh..ma mang kuat n tabah sgt..kalo akk x tau lah..Ryan msk wad kejap ri tu pun x thn dh..huhu moge amca trs sht n kuat utk mama n papa ye cyg...mmwuah2

.:. Maa .:. said...

kmija: sedeh kan.... mana kmija tau ma kuat? huhuhu.... sedeh je spjg kt hosp. dh xpk psl diri sendiri dh pun time tu... sayu hati. cukupla, xnk dh... -.-

Elin said...

emmm sedih lg..tp tk leh tHn yg part 1,2...mmg nmpk kuat kan..tp hati di dalam sape yang tau..hehe.

.:. Maa .:. said...

sedih.sedih.sedih smpai bila2 lin teringat psl ni.... tp jgnla berulang lg ;/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...