Jom ikut Amca... (^_^)

Tuesday, September 11, 2012

Kisah Raya 2012

23 Syawal 1433...
   
baru dtg mood nk bercerita kisah raya kami, xpe la lmbt sikit pun kan, masih dibulan syawal kan.... hehehehe...
bermula sabtu (sehari sblm raya) lps sahur, kami bersiap bertolak ke kg i.... mmg cari time dihujung2 waktu utk ngelak kan jem yg teruk mcm thn lps. serik beb, thn lps mmg dasat pnya jem menghala ke kg i.... thn ni plan baik pnya.... w/pun keta byk, tp xsesak n jem yg teruk... masih bergerak keta dgn lancar... Alhamdulillah...bertolak dlm 6.30am smpai dlm 3p.m. ok la... mood kami pn baik2 je smpai kg... sbb xharung jem yg teruk... kt kg. kakak 2nd i dh smpai dulu beberapa hari.... erm thn ni, spesel... best, sbb dpt jmpa sume adik beradik... ;) selama 5 thn xpnh beraya sama 4 beradik... thn ni mmg nostalgia pnya.... mengimbas kenangan zaman bjg... hahahaha... ye la, masing2 dh berkeluarga.... raya 1st mesti dh ada giliran masing2... ;)

k, kembali pd topik sbnr.... persiapan raya kami dh setel awal, kelengkapan amsyar jgk... cuma dihujung2 waktu nk cr sikit2 je brg papanya yg ssh nk jmpa yg bekenan dhati... huhuhu... mcm songkok, kasut, sampin... fuuhhh round seluruh dunia mencari ;p menguji kesabaran dbulan pose tau... ;/ tp Alhamdulillah, jmpa akhirnya dkt2 nk blk kg dh....

raya 1st, tema kami hijau aqua... i plg nervess pkai bj raya utama kami tu... sbb? risau ketat tang perut n kainnya... yela, tmpah 2 bulan awal tu.... huhuhu... xdpt tdk, i pkai gk... nasib muat gk, smbil kontrol nafas n perut,huhuhu, mkn pun kontrol2 gk.... kikiki ;p, gmbr pn byk tutop peyut ;p c........

dpagi raya... sbb my sis 2 blk, i buli anaknya si kakak snap gmbr kami byk2.... hehehe, dia lg suka... so, thn ni plg byk gmbr kami ber3... like3... ;)

owh ini si cantek manes yg suka snap gmbr kami... hehehe, kamceng sama abg am... pantang srh, nk aje... ;)
lg... dh ptg time ni... tgk gmbr ber2 tu, songkok n sampin papanya hlg sudaaa.... muka penat je ;)

raya ke 2, hari tu tema kaler coklat... my hubby ler pilih kaler ni n kaler ni jgk utk bj raya i ke 2 hihihi.... dia mmg suka pkai bj melayu, so mcm taun lps jgk... 2psg bj melayu thn ni... beria x? x kaann.... bguna tu.... hihihihi.... raya ke2, kami 2,3 buah keta berkonvoi utk ziarah ke umh sedara mara yg jauh2... biasa mmg smpai mlm... penat. tp puas hati... amsyar pun ok je, risau ngn dia sbb cuaca pns, kot2 dia dmm ke, sesema ke.... adeh ssh la mau bjalan... tp Alhamdulillah, smua ok.... raya ke2 ni jgk, my 2nd sis knani tu dh nk blk skinchan umh milnya... then kami amik kesempatan bergambar ramai2.... sadis beb ;p sbb dpt jmpa jp je... dia pn xdpt join konvoi kami... hukhukhuk ;/ (beria, pdhal umh ciput je kt bbst ;p) suasana raya lain sket kaaannnn...huhuhu. tgk gmbo lg...

pg2, snap gmbr bdua dulu dlm blk.... wakakakakah ;p gmbr ats kt umh mak sdara i, situ2 gk ;)

haaaa.... ni sblm kami berkonvoi, sbb my sis 2 dh nk bertolak, amik kesempatan bgambr ramai2.... xpnh lg bgmbr ramai2 camni. tp yg spoil si byna xdop... dia tdo umh nenek, bebel dia xtggu dia skali... kuikuikui ;p *tgk amca xduk diam, kezen dia baik2 je ready... heeeeee....

perjalanan bermula kt umh sdara yg dkt2 dulu, haaaa gmbr ats kiri tu my sis 1, erm rasa xpnh msk gmbr dia dlm blog ni.... ssh nk jmpa w/pun dia keja kt kb aje... ;)

pewwieeet, my hubby n birasnya yg 1st ;) sporting my bil ni.... ;) yg 2nd xsmpt nk bgambo. dorg tgh rushing nk blk dh... gmbr lain, ragam ank2 buah n amca duk lyn hal sndiri...

lg kt umh sedara mara... 

raya ke-3, pg2 i dh bersiap nk blk ke taiping plk... kena kuar pg, xnk jd mcm thn lps, bayangkn keta bergerak 2km je smpai amik masa 3jam... kami terperangkap dlm keta.... seksa btl... amca dh siap buka bj dlm keta sbb temprature dh naik tggi xleh on ekon dh pun.... ish sesak nafas bila igt blk....
thn ni dlm kul 9 lbh kami dh kuar... jln Alhamdulillah, seperti dirancang xsesak w/pun keta byk menuju ke jalan grik... syukur sgt... sempat singgah kt bukit bunga (tmpt jual brg2 dr siam) cuci mata.... maklumla, jln xsesak... so beli sikit2 situ zass trskn perjalanan.... ;) jom lyn gmbr, xbyk sgt sbb raya ke3 dlm keta je, smpai  taiping dlm kul 3pm... ;)

perjalanan baru bermula... abg am muka tdo sbb kejut dia awal... hihihihi... nasib xmragam...

ni dh separuh perjalanan. tgh anak lyn game ketanya, mama papa amik masa take pic ;p

raya ke -4, erm hari ni kami gi mana ye... ooo pegi bgkel jap check apa2 ngn keta, jln2 kt pekan tepeng, n pegi beraya kt umh kwn my hubby.... ;) ada gmbr jgk... ;)

gmbr sementara mengisi masa kt bgkel...

raya ke5, raya ke-6 lepak umah je layan tamu.... ;) raya ke 7 brsiap pulang ke Nilai... n singgah beraya kt sungkai umh sedara mara sblh hubby... ptg trskn perjalanan blk. yuhuuuuuuu... sekejapan je rasa cuti seminggu kan... ikutkan xpuas cuti.... n tahun ni, i puas hati sbb raya dpt jmpa smua adik beradik n ipar duai, ank2 sedara w/pun kami xlama pun bersua.... cuma ralat sikit xdpt bergambar smua 4 beradik, sedih leerr..... smua dh plan, tp masa xmengizinkan, ada tamu dtgla, ank main bunga api la, dh tkr bj lah.... huhuhuhu..... ssh ooo nk jmpa skali camni, 5 thn skali lum tentu... xpela. next time insyaAllah...

bebai... blk nilai sudaaa... ;)

that's all... sekian cite raya kami 2012 seringkasnya.... (^_^)


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...