Jom ikut Amca... (^_^)

Monday, January 30, 2012

rewang merewang

Salam... i masih bercuti slps cny... lum keja pun... sj mau rehat2. dh lama xcuti pjg.... eermmm hari ni jumaat, kebetulan jiran i ada kenduri nikah anak perempuannya.... i yg cuti tlg la sama merewang kt dpn umh.... ni la 1st time i terlibat secara langsung dlm merewang sekitar umh i ni... ye la, sblh umh je  pun kn. mesti nk tlg apa ptt... lg2 bila ni adalah kenduri 1st dorang... mlm ni akad nikah n kenduri trs... besederhana je, tp meriah... best plk bila rasa mcm kt kg2 ni... gigih smua tlg2.... ye la, i sblm ni stkt penuhkan jemputan je... xde la nk terlibat sekali tlg menolong ni... hihihihi.... biasa kwsn taman perumahan, kenduri mesti ada catering kan.... sbb tu mcm xamik port sgt.... kali ni je, lg pun i mmg baik ngn jiran2 kiri kanan dpn blkg... Alhamdulillah.... kebanyakan org melayu kt kwsn umh i...

erm, time dh nk ptg tu i msk umh rehat2, sblm tu dr pg smpai tghari kupas bwg la, potong itu ini.... dh stel smua bru rilek jap... amca bkn men seronok main kt dlm umh pengantin. lg2 ada pelamin, ramai lak yg melayan.... smpai xnk blk.... dh ptg penat, baru blk jp tdo.... lps maghrib kejutkan dia smbung main.... yg menarik perhatian org2 situ, amca plg cinonet berkawan ngn abg2 n akak2 yg dh beso.. kikikiki... smpai kul 2a.m i still menyembang ngn kaum2 ibu... ;p papa amca sekali terlibat basuh pggan n tlg menolong.... fuuuhhhh... feeling kenduri umh sendiri gitu... time2 menyembang tu, smpat lak k.ami (jiran i sblh kiri) tnya.... haaa kang lps ni sape nk kenduri dulu sng dh, ada pengalaman ni... juru masak pun profesional... eerrkkkk amca cinonet lg pun.... wakakakaka...

Jurumasak kenduri tu sgt hebat u... mak pengantin sendiri yg masak, ngn bantuan jiran2 lain.... i xmsk tmpt msk, xmuat... ruang smpit je, dpn pintu umh... smua hidangan mabeless la.... kdg2 rasa lauk tmpt kenduri lain2 kan, kali ni puji juta2.... leh lak time dh mengemas tu, ada yg tnya resepi itu ini, cara msk.... hihihi... but not me.... lum sedia nk belajor... teruk3... ;p 

ermmm... selesai suma dlm kul 2a.m klu xslp... hepi sgt bila kdg2 kita yg bz ngn keja ni dpt bermasyarakat  n amik kesempatan time2 mcm ni kn.... Alhamdulillah, i dpt jiran2 yg sgt baik.... moga2 berpanjangan.... Amin...


.:. entry draft .:.

Monday, January 23, 2012

syg dua2...


hehehe.... suka tgk gmbr ni. klu xsilap ni gmbr kt klinik nilai last month. checkup amca n mkn ubt cacing.... dh lama sgt tggu turn, mcm2 ragam 2beranak ni mengisi masa... i snap je ler mana yg smpt tu... dua2 hero i ni rapat sgt... ye la, papa n anknya... mestila rapat kn... amca tkt sikit ngn papa, ngn mama klu mama mrh buat dono je, klu papa kan main tkt lg.... tp klu xnmpak papa jp je... duk pggil2 je papanya. sama2 suka ngusik n kejar2 n main lawan2.... mama je lum ada geng gegurl.... heeeee..... ;) 

amca klu papa suruh buat apa2, ikut je, bgs tul. ikut arahan klu ngn papa. klu ngn mama, xde der.... siap suruh mama blk.... huhuhuhu.... k la, mama doakan amca n papa rapat je smpai bila2.... ngn mama jgk. n amca blh jd kwn, geng, sahabat n anak papa yg sgt baik ye.... luv dua2 much2....  ;)


imaginasi amsyar 2tahun 2bulan

Salam... kali ni nk msk gmbo2 yg mungkin jgk imaginasi amca... skrg ni klu dia main2 toys dia, mesti susun2 konon2 buat ala2 town gitu... suma ada.... smbil2 susun, smbil mulut xduk diam ckp bebel mcm2... mama papa duk perhatikan je lagak dia.... hehehehe... sonok gak. w/pun last sekali mmg huru hara umh, mama la yg ulang2 mengemas.... huhuhu, klu mood dia bgs, srh kms ada la jgk yg dia kms, tp xabis la.... adeh, tiap hari camtu la gayanya.... sabo je ler, adat la  kan anak lelaki yg sdg membesar... sedang nk lasak2.... klu larang pun buat jgk.... huhuhuh.... kdg2 toys dia dia sumbat bwh sofa... sdr2 dh penuh bwh sofaa.... huhuhuhuhu penat oooo... haaaa tgk.... -.-


dh abs main, lmbt sgt mama tggu amca nk buat peace, snapje ler.... ;p

heee, dh susun, toys.... dia lak duk dlm box tu smbil mkn coki2.... ;)


haaa tgk, apa yg dia susun... siap ada bendera tgh2 tu.... hehehehe... mama tlg sikit2 je, psg rail ketapi tu je... lain2 dia susun... ;)

ni muka dh boring main


penyudahnya.... habis 1 rumah.... dia sendiri gk yg selerakkan sume td.... hadoooiiii.... keja mama la yg mengemas ni.... ish3.... 

Sunday, January 22, 2012

berkejar2an di Dataran Putra

selamat cuti pjg sume2.... cuti pjg kali ni kami lepak kt umh je, kasi dorang2 blk dulu bersesak2 n berjam2 di highway sana dulu.... hehehehe.... dh reda2 pasni kami amik cuti pjg n blk kg plk.... kikikikii.... eh, lari tajuk plk, kisahnya sabtu mlm (mlm semalam) kami mengisi masa jln2/ronda kat dataran putra, sj gi jauh sikit, dh lama xlepak sana sejak dorang buat renovation kawsn tgh dataran tu... bertaun kan rasanya kwsn tgh tu ttp, xsyiok tul, tp smlm pegi dh siap pun, ntah apa yg berubah... dh lupa yg dulu mcmana...hehehehe... ;p

kami kuar lps maghrib, ok.... mmg jln clear n kt dataran pun xramai sgt org.... lg2 lps ujan.... lengang sket... kami ronda2 tgk kwsn, tgk tasik kt bwh, amca n papa berkejar-kejaran.... then blk... jap je pun. sbb amca dh batuk2 n muntah... haish, byk mkn kepek dlm keta... kikikiki. mama yg bg mkn kepek bawang. bising papa... huhuhuhu.... k, tgk gmbr...

ni baru smpai, amca suka tgk air... hehehehe...

ala tomei2 2 beranak ni.... hahahahaha ;p


haaa tgh2 dataran tu ada mcm air pancut n kabus2gitu.... sj kot dorang buat deco2 camni... mcm asap2 wap air gitu.... amca tkt tgk asap2.... ;p

 
msk lif nk trn bwh tgk ikan, minum dulu kedahagaan... pdhal baru je smpai... ;) 

2beranak terkedek2 jln.... mama xleh jln laju... penat... -.-

tgk air ke, tgk ikan.... xnmpak ikan pun gelap gelita.... amik syarat je le tgk bwh tasik tu.... hihihihi

;)

;)

jom tgk kt sblh sana plk...

mama pun nk interprem.... kikiki ;p 

pweeeiiiiwiit... amca tu asik nk buat peace je, tp xde yg menjadi pun... huhuhuhu


selftimer.... xde sape nk amik gmbr kami.... ok la kn asal ada yg ber3... ;)


ok, nk blk dh... len kali dtg lg lari2 kt sini ye yayunk... ;)

 ok, itu je.... sekian, terima kasih, wassalam.... ;)

Friday, January 20, 2012

no idea

Salam.... haish. skrg berblog dh agk slow.... huhuhu... sian blog ni, mcm xaktif je kan.... xmo ler blog ni jd terbengkalai je.... sbnrnya skrg dh kureng idea nk cite kt sini.... tatau apsal... pdhal, dulu tiap kali ada aktiviti itu ini, mesti pnyalah msk sini kan.... hhmmmm xpe2, lps ni insyaAllah kembali asal. nk aktif blk, cite apa2 pun. biarkan ada org bising2 atau kutuk2 i dh xde idea pun kaannn.... sibuk je sape yg byk ckp tu, biar la, ni blog personal i.... *teremosi sudaaaaaaaa.....

ok, hari ni sgtlah damai ngn hujan n sejuk2 je cuacanya.... lg2 start esk kita cuti pjg kan... sesapa yg blk kg, hati2, cuaca yg xmenentu ni, moga smuanya baik2 aje.... kami?? dh decide cuti kali ni xblk kg, ada sbb2 yg xdpt di elakkan, insyaAllah.... next time.... apa yg penting, hubungan dgn keluarga xpnh renggang walau secuit... Alhamdulillah....

ok, ini adalah permulaan entry yg membawa mood nk aktif blk berblog.... insyaAllah.... (^_^) jgn ler sekerat jln je kan.... xdak syiok. kata nk suh anak cucu baca nanti.... kena kuat semangat menulis menaip n mengarang setiap masa.... baru leh jadi blogger terhebat.... waaahhhh angan2.

oopppsss... my mr.nuff dh membanggakan w/pun skrg agk slow blog i.... update later.... adios.... ♥

Wednesday, January 11, 2012

sikit2 lama2 jd bukit....

tgk dari tajuk, mesti dh tau kan.... pasal menabung la, psl apa lg... hehehe.... thn ni bajet nk simpan rm2 je sehari termasuk sabtu ahad.... tp bajet2 la, hari jumaat atau isnin letak terus utk sabtu ahad pnya.... hihihi. setakat ni masih berdisiplin.... xtau la setakat mana.... huhuhu... eermmm sengaja menabung kt opis, sbb kt umh ada tabung lain.... xmo cmpur2.... harap2 bertahan smpai hujung thn.... bila dh hujung tahun, leh soping bila ada YES. wakakakakaka...... ;p mari2, kita menabung ;)

tabung free hadiah family day... ;p


Sunday, January 8, 2012

Apa yang ada dlm Mee Segera

penting! jom baca...
Pernahkah anda ambil tahu mengenai kandungan dalam mee segera yang anda makan ? Berikut adalah beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.
.

Jom kita tengok apa ada dalam mee segera :
Asid Tartarik: 
Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
Kalsium Oksida: 
Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): 
Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.
Propyl Gallate: 
Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma
Pentasodium triphosphate: 
Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.
Propylene Glycol: 
Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
Polydimethylsiloxane: 
Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): 
Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.
.
p/s : Salah satu tanda bagi individu penggemar mee segera ni adalah pada matanya, mata putihnya akan kelihatan kuning sedikit. Jika anda mempunyai tanda tersebut, ambil langkah untuk berhenti memakan mee segera dengan segera !

rujuk sini...

Wednesday, January 4, 2012

layan amca ptg2...

Salam... skrg ptg2 hujung minggu, klu kami xde kuar mana2, harus ptg tu kuar amik angin.... xkisah la mana2... tp suka pegi dataran sbb situ luas, klu lepas amca kt pdg tu pun rasa selamat sikit.... yg kena kejar tu je xberapa nk selamat.... huhuhuhu. amca xtakot org, org2 xkenal yg tgr dia pun dia blh ngam.... pastu lari jauh2 dr kita.... kita lak risau dia ke mana-mana.... adeh... tp Alhamdulillah, stkt dia dh besar ni, dh blh phm klu larang dia buat apa2.... dh blh dgr ckp mama papa... jom tgk gmbr. rasa gmbr2 ni kt dataran ni 2mggu lps...



feberet amca.... suka baring camni, klu kt playground pun sama baring2 atas gelongsor tu, erm biarkan je... mmg bj yg dia pkai utk dibelasah amca je... kotor2 suma,blk mandi... ;)

ok, kt bwh ni gmbr amca cuti thn baru bebaru ni, ptg isnin kuar round nilai 3 jp.... 

pose yg plg dia suka buat.... ;p

uuuuuuu..... hehehe, perasan x. amca pkai kasut sendiri tu.... dh pndai. cuma xtau mana kiri, mana kanan..... ok la kaaaannnnn.... ;)

'cpt amca, buat peace....' hihihi... dh pndai sket2.. ;)
 
owh... ni otw. nk tunjuk ruam amca yg sgt2 teruk.... sian la hai.... amca ni kuat peluh, kt leher tu merah2 dh klu pns. pastu garu2.... sedeh tul.... dh 3,4 jenis bedak berubat beli... klinik pun dh pegi, mcm2 krim sapu... eerm klu ok pun xlama.... jd blk... syg dia... ♥


 

Akhirnya.... deco2 rumah baru... 2012

Salam.... mcm gempak je ngn tajuk kat atas tu kan, bkn rumah i ddk leer.... i ddk tetap rumah sama.... ni rumah blog ni.... dh bosan cari background nk tukar, xngam je.... then decide utk buat sendiri.... blh la kan, asal ada.... tp pnya rumit nk pilih gmbr n edit n mskkan dlm blog ni.... hadoiii haru btl..... makan masa.... oopppsss jgn ada yg slh phm smua editing ni kt umh i... cuti 3hari byk masa.... kt opis jenguk jp2 je.... nk kata xtgk lgsung penipu besar lak kaaaan..... hahahahaha.... maklumla thn baru 2012, klu blh smua nk baru.... cuma penat cari idea n kreativiti.... ye la, penat gk berfikir kan... ;p 

sebenarnya byk lg nk tkr itu ini... tp ni je la dulu.... nk buat kena mood dtg, baru smgt kan.... pasni nk buat header baru lak.... insyaAllah ada masa n rajin.... ;) tu je.... bebaai (^_^)

Monday, January 2, 2012

Selamat Tahun Baru 2012...

Salam tahun baru 2012... mlsnya nk update blog... huhuhuh.... sblm ni suka karang pjg2.... hehehe.... xpe, ni sementara ada masa terluang.... taip lebih kurang je k...

Malam td, kami bertiga berkesempatan smbut tahun baru dkt2 sini je.... Dataran Nilai je, tp sgt happening.... padang yg luas penuh ngn manusia.... huhuhu... dlm kul 9, kami dh kuar... round2 kwsn dataran pnyalah sesak... parking dh full.... dasat, mcm kat tempat lain je.. Maklumla, kali ni baru Dataran Nilai sambut New year... sblm tu round2 kt Giant, tgk2 kwsn... hehehe... dlm kul 10 camtu pusing blk kt dataran nilai cr2 parking, then dpt trs ke sana w/pun kena jln jauh sikit... best ooo... sesak mmg sesak, tp syok tgk org ramai... kebetulan time tu ada autoshow myvi.... mabelesss beb.... i like...

jom layan gmbar n karenah amca yg smua benda yg dia tgk, smua suh "e-yii' "e-yi".... (beli-beli) hihihi... cukupla beli buble yg mahal giler RM15 tu... benda xseberapa pun... haishhh...amik kesempatan tul dorng ni kan....

owh... tgh cuci mata kt pdg tu, terjumpa jiran i, k.emi... hah best la ada kwn sembg2 kan.... amca pun xnak ngn mama dh... dukung ngn mama emi n kakak2 je ler.... huhuhu, lg2 papa azrai melayan amca naik keta remote tu... kan men sonok dia.... klu ngn mama, asyik kena bg warning je... selalu ckp ngn amca 'klu amca notti, mama tggal amca kt umh je, len kali xyh ikut dh' ok, dia phm n diam jp.... kurang 5minit buat hal lg... lari2, nk amik smua mainan yg org lain pgg, lompat2, ... haishhh risau.... geram je.... -.-

see... gmbr smpt snap, ngn hp je le... nk bwk kamera ssh pgg... standby kejar mengejar amca je ler... ;)




ni gmbr2 baru smpai... sggah dlu tgk kt autoshow yg awesome... keta myvi pooh giler cantekk weiii... huhuhu.. byk snap2 gmbr keta tu... like juta2... ;)



layan amca main bubble... ni le bubble rm15 yg xseberapa... huh, amik kesempatan tul la hai... sabun cinonet je pun.... xpuah ati... ;p *beli je le ank nye psl.... ;p


dh abes main smpai bubble licin, minta nk nummm... hehehe minum. haus la tu... tu yg tersengeh lebih tu.... abis secawan tu dia sowang je.... haih, kembung perut


haaa ni dh hmpir2 kul doblas... papa azrai sblh umh belanja naik remote car ni... kan men sonok lg..

eerrmmm gmbr bunga api, i rakam video je... xde snap2 pun... time bunga api dentum dentam tu, amca k.ami pgg, yg lawaknya amca takot ngn bunga api tu, nangis peluk kuat2. sian dia... tgk pun xnak.. i pegi dkt dia, trs hulur tgn peluk kuat2... hehehe... yayunk dia.... ;p agaknya dia igt cam perang2 kot...hehehe

tahun ni, w/pun smbut kat dataran nilai je, tp sgt lah best... dgn suasana happeningnya... walaupn sesak... heheheh... bunga api pun cantek2, ada 3 tmpat lg spjg kt dataran tu. xtau nk tgk mana 1... kami ddk btl2 bwh bunga api pung pang pung pang tu smpai dihujani sisa2 dia... berpasior yong... huhuhuh... lgpun amca mlm tu sgt baik ye... sbb dh pesan awal2 ngn dia, 'klu amca notti, mama tggal kt umh, len kali xbwk dh' ok... dia phm... tp jp je xsmpai 5 minit aktif blk lari2 lompat2... pegi situ sini tgk org2 main... hehe... pastu papa lak pesa, 'amsyar nk tggal kt umh x' ok... baik lg smbil pgg tgn mama papa kiri kanan dia... heheheh... ok je, sbb tu papa tahan tggu n lyn dia kt dataran tu 3jam.... ;)

Abis tgk, kami trs blk... xdaya dh tggu lama2.... byna n mysis pun ada, tp xjmpa pun... dorang smpai lmbt dh pn... so, kami chow dlu ler.... hehehe, amca, lum smpai umh dh tdoooo... kikikiki.... dlm keta, tnya dia... amca nk tgk pung pang pung pang lg x? tanak... tanak... smbil geleng2 kepala.... sian dia ;) smpai pg2 ni pun duk sebut2 tanak pung pam... hi

okla... moga tahun baru yg dtg ni akan lebih baik utk kita semua.... Amiin...

dr kami bertiga with luv.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...