Jom ikut Amca... (^_^)

Friday, June 22, 2012

Alhamdulillah... Abg Aca makin sihat n ceria... ♥♥♥

saat skrg, dh lbh sebulan amsyar tggalkn wad 2c, HPJ... kami masih hati2 pantau kesihatan dia, makan ubt ikut time... klu anta kt bbysitter pun, mmg dia jg btl2 mkn ubt ikut time... klu mamanya kt umh kdg cpt, kdg lwt... huhuhuhu.... pening mama dia. jp lupa, sbb tgk amsyar dh cergass blk, lupa jdnya... haish teruk tul...

skrg kami jg2, nk kuar time pns ni pun risau, klu kuar gk pun xlama la... xpn pegi tmpt sejuk2 je mcm shopping kompleks ok la kn... nk gi tmpt ramai pun tkt... adeh, fobia leer.... mcm psr mlm, nk jejak pn dh xsdp hati... dh la penyakit tu xtau pncanya doc ckp, mungkin persekitaran yg blh dtgkn penyakit tu... so, jg2 la sape yg ada ank kecik2... kita xtau bila2 bakteria jahat ni dtg menyerang ank kita... huhuhu... moga kita  smua dijauhkn dr sgala penyakit yg merbahaya... insyaAllah... 

ni gmbr amsyar latest.... suka tgk dia dh makin sht n kembali cergas.... ckp pun byk...fuuuhhh ada je nk citer apa2.... ;) kalah mamanya yg xberapa byk ckp neh.... hahahaha ;p

dh ceria... 
betapa syukurnya tgk keadaan dia... huhuhu... tq ALLAH...

bwk jln2 kt giant... 

ni kuar gi kajang pg2... xnk pns sgt..

owh ni gmbr utk papa, sempena hari bapa... hehehe... gi bangi last week sggah manjaku, n pkns... dukung hero ni sbb dia dh tdo, mama je excited nk cuci mata... sian papa dukung amsyar yg hampir 13kg... lama gk;p

owh dari msk HPJ dulu, amsyar berat 12kg... skrg dh hampir2 13kg... ok la sbb dh naik sikit... nmpak bdn slim kn, tp beraaattt... x larat i... dukung pn jrg dh... hewhewhew ;p 
eermm..skrg nk mrh2 dia pun xsmpai hati dh i... makin syg sgt2. lyn je apa2 dia nk... xsanggup lg igt apa yg dia kena ngadap sblm tu. fuuuhhh -.-


ppppsssssstttt:

*cukupla cerita amsyar kt hosp... i dh xsanggup tgk gmbr2 dia yg sgt menyedihkan time kt HPJ... tu pun citenya byk i cut2... w/pun still pjg karangannya kan, huhu... gmbr2 yg sedeh2 sgt i xmskkan. xsmpai hati... pasni i mskkan entry follow up checkup amsyar je... xmo dh kisah2 sedeh kt HPJ... biar jd kenangan n peringatan utk kita smua... -.-

eehh... ramai org ckp kn, amsyar sakit ari tu mungkin salah satu sbb alahan mamanya.... klu btl, sian la kt abg amsyar... huhuhu... atau kebetulan je eerkk... >_<


hero sorg ni kan, klu sape2 tnya dia smbil tnjuk kt bdn dia 'ni sape...' dia akan jwb 'abang aca...' ;p


Tuesday, June 19, 2012

Amsyar n basikal baru...

Hai... ptg smlm (isnin/4.6-entry draft) kami pegi beli basikal utk hero... sbnrnya mmg dr dia kt hosp lg kami janji ngn dia nk belikn basikal. sian dia... suka sgt tgk basikal kakak2 jiran sblh. so bila amsyar dh makin sihat skrg ni, kami pegi la cari basikal dijanjikan tu... kedai ke-3 baru jmpa yang berkenan... yg memilih pun si kecik tu la... pndai dia, pegi kedai kt nilai lama... tokey cina bg dia try yg kaler hijau lgsung xnak naik... xnk dia ckp... huhuhu... tp dimata i mmg xcntik pong.... kahkahkahkahkah... gelak jahat ;p. bg kaler biru amsyar mcm suka, tp dia main2 nak/xnak... kami pun pk2 jom la survey kedai lain kot2 ada yg lg cun.... hihihihi.... mak pak dia pnya taste yg mcm2 sbnrnya... nk yg cantik je... ;p mamanya la yg suka tgk yg cun2. ;/

then, kami menuju ke nilai square. perasan situ ada kedai basikal maaanyaaakkk pnya choice. tp xtau la berapa regenya... risau gk tkt hover bajet.... hihihi... tp msk je kedai tu, ya Allah cantik2nya beskal.. canggih2 gitu... bentuk lak lain dr yg lain... tp kami xde la pilih yg pelik2 tu. tgk rege dh tkt. nk beli basikal biasa2 je utk amsyar je kan.... si kecik baru nk belajar... then nmpak je yg merah kuning trs i bekenan sbb nmpk cam ceria je... hahaha... mcm2. amsyar memula dia pening2 nk mana 1. bila srh dia naik yg merah kuning tu dh senyum2 xnak trn sudaaa.... haiiyaaaa.... manyak ssh hati. lum tau harga lg pun. tnya tokey, erm pk2, masih dlm bajetla,huhuhu... papa baekk punya bodek... ngayat lebih2... goreng sket2 dpt kurang lg. lama gk la. i dh gelak2 pnya lawak mcm2 gaya dh papa sama tokey.... adeh. last2 dpt la kurang sikit w/pun xdpt spt harga yg kami mintak.... hampeh apek. manyak kudukut ;/

setel sume nk blk dh, amsyar ngamuk dia igt dia xdpt basikal tu dh... xnk naik keta. then papa angkut skali basikal msk keta baru sengeh2 ckp xbenti, pnya sonok.... ;) ikal... ikal... duk ckp smpai kt umh trn keta trs sama trn basikalnya... fuuuhhhh layankan aje...

beria amsyar tgk uncle tu rendahkan seat...

test ride... berbunga la hati tu... ♥

smpai mlm duk sebut2, bwk kuar jp lpskn teringin dia... hihih baru dpt... biasala... (^_^)


2nd checkup Amsyar @ HPJ

15hb/6 (jumaat).... Amsyar kena checkup lg @ HPJ... nk tgh perubahan darahnya ada baikkah atau x... hehehe. penat kan baca cite ni... xpela. sape2 xpenat leh trskan.... ;) i sengaja buat entry psl ni laju2, nk abskan cpt2 cerita tertangguh n mskkan cite baru2 lak... tp cite ni ttp xblh di abaikan selagi my hero tu xsht sepenuhnya kan...

k la, jumaat ri tu, appoiment kami lg utk bwk amsyar ke HPJ, mcm biasa pg2 trs ke sana. xlama tggu amsyar dh kena msk blk rawatan tu... yg sgt kelakar + kesian.... bila my hubby drive je msk kwsn hosp, n nk cari parking, Amsyar dh nangis ckp nanak...nanak.... akit.... haish, sian dia... dia dh fobia n trauma msk kwsn hosp. lum kuar keta lg pun... kelakar pun ada, papanya ckp... haish mana ada apa. nk check mama laa.... hahahaha lawak... k. dia diam jp.... pusing2 dh ada parking dh nangis dia. nanak... nanak... je ckp. kuar je keta, papa dukung lg sbb pns dh time tu...

smpai kt wad, tggu dlm 5minit je amsyar trs dh kena msk blk rawatan dh... dh mula menjerit-jerit tanak... takut... akit... mcm2 la... nurse situ2 dh kenal sgt amsyar, baik mujuknya... lgpun amsyar skrg suka ajuk ckp org, klu nurse ckp, sikit je.... dia ajuk blk kit je... nurse ckp lg... amsyar baik.... dia ajuk gk aca aikkk... gelak2 nurse w/pun time tu amsyar dh sedu sedan.... haish... i dh duk jauh2 dr blk tu. kesian. papa je tggu dkt pintu blk... -.-

dh sdh nurse dukung dia bg kt papa, dh senyum dh sbb nurse ckp... siap daaaaaaaa... dia pun ajuk gk... hehehe gud boy la... then kami trs blk sbb result xblh dpt hari tu jgk mcm sblm2 ni... smpai hari ni pun doc tu lum kol lg gtau result darah amsyar camana.... xpela. hrp makin ok...

nk blk tu sggah mkn kt kafe HPJ tu, amsyar duk tunjuk2 la tgn yg kena cucuk tu... akit...akit... xabs2... hehehe... jp je akitnya tu... i pun xde snap gmbonya ri tu... xpe la...;)





checkup Amsyar @ IJN 1 Jun...

Ni cite time checkup amsyar kt IJN ri tu 1 Jun... lps dr kuar wad, kena follow up ke sana tgk perubahan jantung amsyar... penyakit kawasaki ni kan mmg ada effect kt jantung kan... so, dr sblm kuar wad n 1st checkup amsyar kt IJN dulu, mmg salur darah ke jantungnya bengkak kiri kanan... so amsyar kena mkn ubt Aspirin, (ubat cairkn darah-biasa org dewasa yg ada darah tggi yg mkn ni) untuk kecikkn bengkak salur darah tu... 2mggu lps mkn, checkup 1 Jun ri tu, keputusan Alhamdulillah.... syukur sgt, sbb salur darah belah kiri dh kecik sgt n normal dh... yg kanan je saiz mengecil cuma belum ke tahap normal... ok la sbb makin ok... risau gk.... huhuhuhu

checkup kt IJN ri tu xlama pun w/pun ramai sbb mungkin amsyar dh ada rekod situ n temujanjinya dr kt HPJ lg... Alhamdulillah... syukur amsyar makin baik... lenguh2 sendi pun nmpak dh kurang dh time ni... so, kena lg mkn ubt tu dgn dos yg rendah + multivitamin.... syukur pd Dia -.-

1st checkup Amsyar @ HPJ

Ni citer selepas 2 mggu amsyar discharge. kena checkup kt HPJ lg amik darah tgk keadaan dia mcmana... pnya la lmbt nk abs psl ni kan. xpela. kena mskkan jgk kt sini sbg rekod kot2 nk tgk masa dpn... huhuhu...

kami kuar jap opis nk ke HPJ, pg2 trs ke sana konon nk blk cpt. pegi je wad 2c, ramai tggu turn dh rupanya... dlm 10minit tggu amsyar dipanggil, apa lg... menjerit dh dia, belum lg msk blk rawatan.... hehehe... sian la hai. papanya yg dukung bwk msk dlm blk tu, mama xlarat nk dukung... dh setel amik darah 2botol tenonet tu, doc kata kena dtg ptg lak amik result. aiseyy... igt leh dpt time tu gk... xpela. kami blk dulu....

erm dlm kul 2 kami gi sana, jmpa doc yg dh biasa rawat amsyar tu, dr.faiz yg kiut miut cam brutal2 sket tu.... hehehehe... dia ckp result darah mcm xcantik lg... huhuhu ada la dia cite. lupa lak apa kenama yg disebut result dlm drh tu xbgs lg.... kena repeat next month lps checkup 1 jun ke IJN.... k la, nmpaknya ubt kena sambg mkn lg ler amsyar ku syg... -.-

baru smpai... pns... risau tul nk bg amsyar kena pns dh... tu papa jln laju2... fobia -.-


smpai je kt wad, rehat dulu tgk boboiboy... gelak kan main, pas tu baru sedeh2 takut+skt kena cucuk ;)

Kisah Amsyar & Kawasaki - 4

sambg lg...

15hb Mei (selasa)... hari ke 13... fuh lama btl rasa nk smpai ke hari ke13 ni... hari ni pg2 doc dtg check amsyar lg, darah masih kena ambil... tp hari ni amsyar dh nmpak sht n ceria. cuma sendi2 dan sarafnya lenguh2... masih xblh bergerak byk n jln laju... sikit2 blh la... doc pun cek jgk sendi2 dia, cuma kata doc mungkin makan masa sikit utk kembali kuat...

pg2 tu, doc pakar kanak2 dtg cek lg, nk sahkan sama ada amsyar btl2 dh blh keluar atau belum... doc Janet klu xsilap, ok dia kata dh blh discharge... ya Allah seronok rasanya... tp masih dlm pantauan doc, then doc setkan time utk dtg blk 2mggu lg utk amik darah... ok, xpe. trs kol papanya ckp, seronok sbb sblm ni asyik jeles je tgk org lain dpt kluar dh.... huhuhuh. amsyar pun seronok n nmpak hepi je...

siap2 kan amsyar, kemas apa ptt tggu papa dtg tp lps kerja sbb papanya dh msk keja. lama dh cuti. k, i n amsyar tggu dgn penuh kesabaran... xpe lmbt sikit pun asl dpt keluar.... hehehehe...

owh... lupa. dihujung2 amsyar nk sihat ni, hujung jari tgn n kaki menggelupas... mmg tu adalah kesan dr sakit ni kan... mcm nk bertukar kulit... huhuhu... mkn masa 2mggu gk nk clear... tp xskt pun, amsyar rajin mengutis. diam2 duknya buat tu... huhuhu

tgk, kami dihari terakhir di HPJ ;)

pg2 dh siap, termenung je yea... time ni bdn suam2 lg. tp doc kata ok dh...

lepak bilik tv, sementara tggu papa jemput...


n sblm kami turun, Amsyar hadiahkan 2 tin coklat ni utk dr2 n nurse2 kat wad 2C, bersama kad penghargaan utk mereka... tanda penghargaan kami utk smua... layanan yg sgt baik. tq smua... ♥ 


Hari 1st di rumah, nmpak Asmyar ceria... Alhamdulillah... tp awal2 blk dr hosp, amsyar baring je xblh ddk lama... xlarat. mungkin kesan ubt n penyakit kawasaki tu... 


tgk, baring je... sendi2 lenguh. merengek klu skt2... nasib la sementara je.... ssh hati time dia skt2 sendi tu... -.- hhhmmm... syg dia -.-


Thursday, June 14, 2012

Kisah Amsyar & Kawasaki -3

Hari ke-6,8hb/ 5- amsyar nmpk makin kuat... makin manja, 24 jam nk dukung je... xpe, i lynkan aje... nk ikut penat i.... fuuuhhh tdo 7hari pun xcukup.... huhuhuhu. gilir2 ngn papanya yg setia ulang alik nilai-putrajaya. dtg pg blk mlm dan begitulah hari2 seterusnya... i still offer diri nk jg amsyar mlm2, xpela penat mcmana... xtenang klu blk pn... cuma ada 1 mlm je i mintak nk rht kt umh jp.... manyak penat nk tdo... huhuhu. ok, 8 Mei tiap thn, hari special bg i sbb my besday... -.- tp dlm keadaan kt hosp, i redha je. buat2 lupa xnk pk sgt nanti makin sedih bila tgk ank kesayangan masih xsht dihari jadi kita kan... tp big 10's buat my sis yg sudi nk gembirakn i bila bwk kek ptg tu... tqvm sbb buat i hepi. i sedekahkn kt nurse2 mlm tu tau, xabesss.... hihihihihi ;p my hubby jgk yg tiap thn jd org 1st wish my besday... sebak je... haish. -.-

makin hari, Amsyar makin kuat, dmm dia agk kurang pns cuma dtg pns mlm2 je teruk. mkn kopok2 n roti je. air minum byk... muka sembab dh makin kurang... tp dia still lenguh2 bdn xblh bgn sendiri, byk merengek... tp Alhamdulillah dh nk bercakap, dh nk main...

hari ke-7 (9hb/5)- Keadaan makin baik, muka dh kembali ensem... huhuhu. sembab dh hmpir hlg sbb mungkin hari ke-7 tu doc stopkan dulu mskkan air sbb nmpak amsyar dh minum byk. muka sembab tu mungkin jgk sbb air msk dgn byk.... hampir 9botol tnpa henti.... fuuhhh mengembang smua kaki tgn... sayu hati. tp dh stop air, makin kurang smua yg bgkak2 tu...

Hari ke-8, time ni i ngadu kt doc, ckp perut amsyar mcm lain je. tegang smpai buncit lain mcm je.... then xsgka doc2 amik perkara tu series, serta merta trs dia contact pakar operate/abdomen utk tgk... dtg beberapa org cek, scan perut Alhamdulillah, xde apa... gas byk katanya... tgh mlm tu doc pakar operation dtg cek lg, risau kot2 ada jgkitan kuman... mmg sengaja dtg tgh mlm sbb kena cek masa amsyar tdo, tp si amsyar sepanjang kt hosp telinga lintah n cpt jaga klu sape2 sentuh dia... then xdpt cek jgk... esknya hari ke-9 11hb/5- Amsyar kena checkup smua abdomen dalaman secara terpeinci kot2 ada yg xkena, jap je buat Alhamdulillah... xde apa2 effection... smua normal...

Hari yg sama jgk, (klu xslp) amsyar kena buat echo (cek jantung) dkt blk echo yg sgtlah jauh...
1st time kena buat, xpe. papa bwk dukung amsyar ke tgkat bwh.... ok je cuma kali ke-2 buat beberapa hari lps tu, kebetulan waktu pg2 papanya lum smpai i dukung amsyar pegi blk echo tu.... Ya Allah jauh blknya, ceruk2 bangunan.. mcm nk jatuh dh i dukung amsyar. berat gk... kuikuikui... yg ke-2 tu baru nmpak salur ke jantung kiri n kanannya agk bgkak sikit... sedeh lg i -.-

Sabtu hari ke-10, amsyar dh makin ok... doc bgtau yg amsyar dh didaftarkan ke IJN, utk buat checkup kt sana plk... mungkin lbh terpeinci kot kt sana...14hb (isnin) appoinmentnya... sabtu n ahad kt situ ddk lg kami... igt dh blh blk... lama sgt dh tdo kt hosp... amsyar pun dh blh jln sikit2 w/pun mcm robot... tu pn xnk dh ddk kt katil asyik ajk tgk tv je, trn bwhla, asal blk kt katil ngamuk2 xnk... sian dia. dh bosan sgt dh tu... i lg la.... sbr2... tp i agk seronok tgk perubahan amsyar yg makin kuat, ubt dh stop mskkan. cuma ubt mkn tu kenala mkn.... dmm suam2 je... syukur sgt, g surau ke, kt toilet ke i bwk dia sbb dh xterikat psg itu ini kt bdnnya...

14hb/5 (hari ke-11-isnin), pg2 amsyar dh siap... papanya pun dtg awal, sbb nk ke IJN, i dh xlarat bg papa je follow doc n nurse ke IJN ngn ambulan. lgpun sorg je blh ikut... i pk blh rht jp kan.... tp xrht pun xsng hati... smpai tghari baru blk... amsyar tdo dah... erm btlla, salur darah ke jantungnya membgkak agk bsr... so, amsyar kena mkn ubt high dos aspirin tu utk seminggu, then countinue low dos utk 2mggu... sian amsyar, tp xpe... esknya doc janji amsyar dh blh kuar..... Alhamdulillah.... saat2 ditunggu....

tgk gmbr mungkin lbh fhm... ;)


hari ke-6, dh nak main... ok sikit dh dmmnya... suam2 je...

lps main tdo, kebetulan papa baru smpai tepuk2 dia trs tdo, i igt nk rht jp kt blk tv, last2 tgk 2 beranak ni dh lena... sebak lak tetiba... pengorbanan seorg papa T_T


kek besday smpai nk hbs masa melawat dh pun, ptt lmbt rupanya 2beradik tu ssh2 je beli kek ni utk i...


tqvm... kamo2 sgt best xpts2 bg smgt kt sya... 
kakak sya bj itam tu, i tau dia belakon senyum.. i perasan mata dia dh merah2 tahan nangis tgk amsyar merengek xleh bgn... huhuhu... dia xnk sedih dpn sya... tp sya perasan tu T_T

hari ke-7, tdo kt sofa je... mungkin pns sikit sini kot. selesa. 


dh sihat dr smlm... hari ke-8
 
hari ke-8 doc gtau kena smbg mskkan air lg, sbb amsyar masih xcukup minum air.... haih, sian... botol ke-9 ni klu xslp -.-

hari ke-9... tdo sini lg, snap... xperasan pn dia tdo camtu, tetiba doc yg meround
 tgr ckp 'cpt2 amik gmbr dia, comel tdonya'... huhuhu sporting beb doc... ;)

 
hari ke-10, tdo lg... time ni my bf lala dtg melawat... tdo je amsyar. mlm je berjaga sbb bdn pns, so siang td
kt katil mama yg baring... terbalik lak ye.

ptg tu bwk amsyar turun kt lobi, jln2 nk jmpa cikngah... jmpa kakak n abg awisy. 
kanak2 kan xleh msk wad. sonok jp amsyar...

kakak ni bgs, syg amsyar... lyn je apa2... amsyar pun klu ngn kakak geng je. ngn abg awisy ada je xkena...kikiki

mkn eskrem ramai2, tgk boboiboy... i dh lega skit tgk amsyr dh kuat sikit... Alhamdulillah

 
dh maghrib tu naik ats, mandi2 trs tertdo amsyar... lena je time ni..

dh lwt mlm, dlm kul 12.00a.m lbh2 terjaga ajak mama jln2 nk dukung je.... aduhai anaakkk... mama baru nk tdo, bwk dia msk blk tv, smpai dia tertdo... 

baring kat sofa tgk kartun... time ni mama dh terlentok kt sofa situ... -.-

hari ke-11, pg rasanya ni... masih tdo kt sofa...


dh mcm2 pesen dh... nasib ler xjatuh... 
nurse tgk pun senyum je, pastu ckp biar je dia tdo situ asl dia selesa. ;) 

ni hari ke-12, dh tkr blk, katil sbb amsyar dh makin sht... so, org lain ganti kt blk pemerhatian tu... muka ada ceria sikit... ♥syg dia byk2..


lum abes cite ni.... 2 b count... huhuhuhu... alang2 dh start cite ni, baik sy trskan smpai abs... tu pun cut2 aje mana yg penting.... c yeah


Tuesday, June 12, 2012

Kisah Amsyar & Kawasaki - 2

ok, sambg blk kisah ni.... mlm tu xsmpai stgh jam amsyar ddk kt katil bilik emergency utk mskkan air dh ubat, trs dtg m.a utk admit hantar ke wad kanak2 tgkat 2... i dh standby bj amsyar n pempes... tp susunya x. xpela, umh xjauh pun... smpai je kat wad, katil mula2 amsyar adalah kat wad 2c, bilik 4, katil 7. agak belakang sikit... ni pengalaman pertama agk teruja tgk wad kanak2 yg kemas dan cantik... huhuhu....

bermulalah  rawatan demi rawatan mula mlm tu, papa amsyar blk amik brg2 sume... time tu dh pukul 1.00a.m... wad pun dh sunyi smua dh terlelap... amsyar xlama trs terlelap, i nope... mlm 1st i kelip2 je, pejam mata pun main2... lbh kurang kul 2a.m dtg nurse check suhu n tekanan darah amsyar, bila tgk suhu smpai ke 40. trs dorang lari2 amik besen, bukakn bj amsyar sume, kt katil tu jgk dia mandikan amsyar... terkejut nangis2 amsyar... haih, i tlg sama lap2 apa ptt... mskkan ubt bontot... bahaya klu dh smpai 40 kata nurse, lps dr itu amsyar hanya pkai pempes je then selimut... i kena jg2 kot2 suhu dia naik lg... fuuuhh, smua cuak... tp i puas hati dgn nurse2 n doc kt sini, cpt n cekap dia pntau tiap minit, tiap jam bg yg series.... doc dtg interv i mcm2 soklan, nk pgsaaannnn jwb.... fuuuhh...

esknya 3hb Mei... pakar n doc dtg beberapa org buat pantauan... check mcm2, sdg amsyar lemah xdaya nk bergerak... cite pnya cite, amsyar kena tukar bilik n katil. bilik 3 katil 4.... ni bilik pemerhatian bg kes2 yg series dh perlu pantauan 24jam... start dr tempat baru, amsyar dh dimasukkan air, ubat kiri tgn kananya, aintiboitik seberapa segera.... huhuhu, i dh sedeh sgt tgk keadaan dia, doa je byk2.... keadaan makin lemah bila kelenjar kiri amsyar dh mula membegkak. dia cuma bleh berpaling sebelah kanan je. muka mula sembab, termasuk tapak tgn n kaki...

ubat n air xputus msk... doc kata kes kawasaki amsyar adalah plg serius stkt ni... ntahla. mungkin sblm ni katanya ramai baby yg bwh umur setahun yg kena. demam xsurut2... abis ubat khas (ivig), demam masih xkebah so doc tambh lg utk 1 dos lg iaitu selama 10jam ubt tu akan dimasukkan... esknya, masih dmm tinggi... doc bincang ngn i yg dia kata ivig kena tmbh lg 1 dos (10jam lagi/makan masa sehari semalam) utk tgk reaksi dia mcmana, klu dmm dh kurang okla... mana yg elok bg doc i setuju je sama jgk papanya... siang mlm amsyar xdpt tdo lena, yela tiap 2-4 jam kena amik darah. kena kejutkn dia w/pn sian sgt tgk dia... smua kt bdn dh lebam2.... i pasrah je.. tiap kali amik darah, sebaknya i dgr amsyar nangis dr dlm blk rawatan.... dh la xde suara nk melawan dh... hhhmmm.... -.-

hari ke-2 jgkla ramai kwn2 opis dtg melawat... terharu rasa... tqvm mana2 yg baca entry ni... time ni, dos ke-2 masih xberkesan n dmm amsyar xsurut... doc gtau lg utk mskkan lg dos ke-3... i dh xblh pk... doc ckp, biasa dos ke-2 dmm dh hlg... tp amsyar x.... kami setuju je amsyar dimskkan ubat ivig dos ke-3, 10 jam lg amsyar kena ngadap...

4hb Mei (jumaat) keadaan masih sama... muka sembab n mata membengkak... 5hb Mei, dtg opah n atuk amsyar dr taiping melawat cucu kesayangan... fuuuhh xleh nk cite terharunya i sbb dorg sggup ssh pyh dtg dr jauh... tp i xblh pk byk, dlm keadaan penat dan xcukup rht, i kuatkn smgt utk jg amsyar sebaik yg mampu...  doa dan air mata xstop... cuma time ramai dtg, i cover sekuat yg blh ... -.-

6hb Mei/ 7hb Mei.... keadaan sama, tp kelenjar yg bgkak makin surut. nmpk amsyar dh blh sikit2 berpaling ke kiri... mata dh kurang merah2 n rash dh hlg... Alhamdulillah... ada berubahan +ve. 7hb/isnin ni la dh nmpk amsyar makin kuat, minum susu dh blh abs separuh botol, mkn roti dh nk... syukur sgt... n makanan yg dia mkn byk adalah megi. tu bekal papa sbnrnya, tp amsyar mkn byk... lynkan aje. doc tgk senyum je.... xpe, asl dia mkn doc ckp.... ;) nasib ok je... minum air kotak yg dia nk. air msk sikit2 je... ok la.

hari pertama. agak kritikal. bdn pns smpai xleh pkai bj... ekon bkn main sejuk, tp xmembantu pns bdn amsyar... 


rash makin kurang n hlg...

ni katil pertama sblm dipindahkan ke bilik pemerhatian..


hari ke-2... kelenjar sblh kiri membgkak... kepala mengeras je sblh kanan... sian dia, siap pgg je kt tmpt bgkak tu...


muka dh mula sembab... air lum benti msk...


Dr. pakar (yg tdg kuning), dr2 n nurse berbincang tentang keadaan amsayr... hmpr stgh jam... 


minum air byk... dahaga kot sbb bdn pns berganda... 

ubat, air, antibiotik berjalan serentak...

tgk, hasilnya terpaksa kena cucuk psg line kiri kanan lengan, sbb kt tgn dh bgkak. lum tgk cucuk kt kaki lg... sedeh T_T

 
ni hari ke-4, dh blh ddk w/pun lemah2... mata kurang bgkak... tp still bgkak... siannya igt blk... xnmpak muka dia dh ;/ 


time tdo pun gigit bibir sbb bibir dh gelupas n kering... 


lenguh kot ddk kt katil, so start hari ke-4,ke-5 dh nk ddk n tdo kt sofa je.... mlm pun camtu...  


hari ke-5, dh lalu mkn... makanan pertama mkn megi manyaakkk... xpela, itu je dia selera.


dh kurang bgkak kat kelenjar... blh tgk belah kiri suda... syukur..


2 b continue... insyaAllah... ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...