Jom ikut Amca... (^_^)

Friday, July 27, 2012

Doa Seorang Isteri... ♥

Salam... dah 7 hari kita berpuasa.... selamat berpuasa semua... tgh2 baca blog2 ilmuan, i bekenan dgn entry ni Doa seorang isteri ni...  jom kongsi... 



Ya Allah
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arsy (Al Marfu’atun ‘Ilmi)
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah lakuku serta kata-kataku dari menyakitkan perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati olehMu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Ya Allah
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhiratMu
Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berilah aku petunjukkan kearah rahmatMu

Ya Allah sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa RahmatMu

Ya Allah
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharugi ujianMu

Ya Allah Tuhanku…
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati
Amin Ya Rabbi Allamin..


syahdunya... sebak tetiba... (-.-)


*p/s.... to my lovely hubby, Syukri Baharudin... i ♥ u so much hingga syurga.... Amin ya Rabbal alamin... (-.-)


credit: http://irinenadia.blogspot.com/

Wednesday, July 18, 2012

klu bjanji ngn si tecit, mesti kena tunaikn... ♥

ni kisah mlm td, ntahla tetiba i jd syahdu... huhuhuhu bukan apa pn, kisah amca ni ha....

mlm td lps maghrib i kms2 dapur, sediakn air pns/susu/air msk utk bwk tgkat ats.... rutin harian la kan... amsyar men beskal kt luar umh sorg2... (tp masih dlm pgr umh leer....) papanya tgh bersiap nk kuar jp ngn kwnnya... ok, seperti biasa dh siap sume... i kms kt ruang tamu, lipat kain sapu2 sikit sblm nk lepak kt ats.... selesai sume i ajak amsyar masuk, naik ats.... papanya dh kuar, pelik gk biasa dia nk ngikut je papanya kuar, mlm td elok je men beskal sorg2...

ok, xpe... amsyar msk, ikut naik ats.... sdg i dh ttp lmpu bwh, tgh2 pjt tgga, amsyar ckp.... nk papa, nk popoookkk.... duk ulang.... i xtau apa yg papa dia ckp sblm pegi. smpai ats ckp lg... nk papa, smbil tunjuk2 kt luar umh.... then nk popoookkk...

haish nape duk sebut2 ni, ulang benda sama je, i pujuk ckp papa gi isi myk la amsyar, jp la... dia jwb lg, alaaaa nk la popoookkk... manyaaakkk.... smpai minum susu, msk buai sebut lg... i tnya n msg papanya.... oic, rupanya sblm kuar td papanya janji nk beli kopok manyaaakkk... ptt dia igt ulang2 je. huhuhu, itu sbb xngikut td.... baru i tau... dlm mata ngantuk guling2 ats katil, sebut lg. smpai terlelap. sian la hai.... i sms papanya ckp xyah belila. dia dh tdo pun.... lgpun xbgs mam popok je. 

lbh kurang 10.30pm papanya blk, tgk amsyar tdo, trs papa tepuk2 amsyar n pggil nama... amsyar nk popok x, cpt bgn.... haih cergas bgn dia w/pun mamai, duk sebut2 lg.... rupanya papa beli jgk mamee.... adeh, trs segar mamam mamee.... hhmmm i biar kn je. sbb i pun dh ngantuk tdo kan dia... sian pun ada. tu sbb papanya kejut, sian dia sbb dia igt janji tu w/pun sbnrnya kita sj je ckp bkn series pun kan....

moralnya... bdk kecik mmg igt apa yg dijanjikn.... klu x bg, sayu hati.... fuuhhh i ni cpt je touching bab anak2 neh... haish.... -.-

Wednesday, July 11, 2012

Doa Nabi Yunus dalam perut ikan paus


Just want to share...i'm not pious, tapi benda yang baik, tak salah untuk dikongsi kaaaannn. ^_^

Alhamdulillah... i amalkan doa ni setiap masa n xlupa slps solat... dr thn lps i dpt tahu yg doa ni sgt mujarab lbh2 lg bila kita dlm apa jua kesusahan... lbh2 lg, byk dugaan i kena tempuhi dr awal thn baru2 ni, i misscariage, pastu amsyar sakit ditambah lg kesihatan i yg sedikit terganggu... n insyaAllah sjk dr itu i xlupa amalkan setiap masa Doa Nabi Yunus dalam perut ikan paus.... 


لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ


Romaji:



La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin.



Maksudnya:


"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah. Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim." (Credits)


-----------------
Itulah doanya... korang blh search internet tentang keajaiban doa ni.... insyaAllah, klu kita yakin... 
Yang paling penting, kita percaya yang Tuhan sentiasa tolong kita dan meringankan kesusahan kita.... :)

Kalau ikut pengalaman i, byk sgt yg i rasa membantu i n keluarga... termasuk juga kesihatan Amsyar... Alhamdulillah, kita usaha... semua dari DIA.... amalkan baca 11x tiap lps solat.... n mohon apa2 moga diperkenankanNya.... insyaAllah... ;)

Tapi jangan korang bermegah-megah pulak...gerenti tak jadi punya. :P Kena doa & mintak pertolongan betul-betul, penuh kusyuk. InsyaAllah, akan diringankan segala kesusahan tu... ;)
- sharing is caring -


Tuesday, July 10, 2012

Retreat @ Lost World of Tambun, Ipoh

hi... ni kisahnya retreat ofis my hubby @ Lost World of Tambun baru2 ni... Ahad 24hb 5, 9.45a.m... kitorang bertolak ke Tambun, Ipoh. konvoi 3buah keta... syiok ooo... heeee... smpai rnr tapah, tambah lg 2keta jd leer 5keta... bkonvoi la kami menuju ke ipoh dgn diketuai oleh keta kami.... ye leerr, my hubby je yg org perak... dh tentu dia kena bwk w/pun kami lum pnh sampai kat tambun tu.... hehehehehe.... tp Alhamdulillah slmt smpai dgn mudah tnpa berpusing2 mencr tmpt.... ;p

eerrmm smpai dlm kul 1lbh2 camtu la... trs checkin @ Lost World Hotel. dalam kwsn tu je n dpn hotel adalah tmpt men air.... dkt sgt... blknya ok laa... sesuai utk yg keluarga kecik cam kami. klu keluarga bsr sikit dinasihatkan amik 2blk.... hihihi... tp opismate my hubby kebanyakan bujang, n keluarga kecik je... sng laaa.... komuniti pun xramai, so sgtlah sng utk dorg buat apa2 kputusan kaaannn.... sgt respect sama bos dorang,  sempoi n sporting gitu.... ssh nk jmpa tu ;)

k, smpai ahad tu yg pasangan sama ank rehat kt blk je... sedang smua staff2 opis my hubby berbengkel+meeting smpai ptgnyaa... pas abis, kitorang pegi bersiram kat hot spring... huhuhu pns beb airnya. i xberani nk main air kt air pns tu.... risau.. yg xjgkanya si hero amsyar rilek je berendam dlm hot spring yg kepanasan airnya adalah 40c.... dasat dak tu... memula je dia tkt. dh kena trs msk air. beria la hai i pakaikan dia smart2, kununya dia xbrani nk msk air... ok lak dia tahan pns.... ;) then lps maghrib, kami dinner kt luar... urusetianya dh seting siap2 kedai n menunya, cuma mlm tu kami keluar ramai2 mkn kt kedai xjauh dr LWoT tu.... eermmm mewah makanannya... cuma si hero tecit tu meragam lak memula  smpai tu... penat+lapar+ngantuk kot... haish... geram je... dh mkn2 bru senyap n nk main ngn 'abg'... hihihi... lapo kot, tu yg mragam. sian dia ;)

k, esknya isnin adalah masa yg ditunggu2 ;p... ekekeke. apa lg, men air ler... dlm kul 11am camtu kitorg msk dlm taman tema tu.... suasana lengang... ye la waktu kerja kan, lama sikit baru ramai bdk2... dorg xgi skul la tu.... huhuhuhu ;p men situ smpai ptg, smpai kul 3 lbh je ;)... lunch pn dlm tu, ok la tmptnya. w/pn time tu cuaca pns terik, tp tmpt bebudak ada tempat redup... so i lepak situ je. i xmandi beria pn, separuh bdn pn xbsh sgt... keseganan melanda, xkose nk ohver2 bila dh ada keluarga.... kesopanan harus dijaga.... wakahkahkahkah..... weeekkks! ;) so i awasi amsyar je ler, smbil duduk celup2 kaki... heeeeeeeeeee..... kan men sronok amsyar ye, lg2 ada geng... duk naik jp, minum, mkn trn blk... xhengat penat dh...
hhhurm k la, tgk gmbr jom. xlarat nk cite byk2...

silalah jamu mata dgn gmbr2 yg byk ini.... (^_^)

ni otw pegi... mcm2 ragam dlm keta. ckp xbenti... i lak yg pening2... kuat lak tu suara... huhuhu..

owh, ni ptg tu... kitorg msk hotspring yg paras kepanasan airnya adalah 40c... pns tuuuu... hihihi
  
papa kan main syiok berendam... memula msk xtahan gk tu laju je mlompat naik, dh lama msk baru ok... ;)

hehehe, ni nk ajar amsyar rendam kaki kat air suam2 tu... tkt dia memula pjt2 bdn papanya takut... hehehehe  

dh celup kaki amsyar dia xnk duk ckp anash... anash... so, letak dulu bg dia ddk amik mood ;)
  

owh sdg i lepak2 ngn kak ema ni, geram kt dak arissa tu tau, tp dia takot org... cebik2 klu amik... omey2 tu... ngap dia... ^_^ (pppssstt nape i nmpk mok..huhuhu -.-)

then papa dukung lagi celup bdn dia, abs bsh sume, penat mama pkaikn smart2 tu.... huhuhu... 

brani trn sendiri... dh ok la tu. jeles kot tgk uncle2 berendam... ;) 

tahan tul dia... best kot...
  
ini keluarga kecik sya... hihihihi... i lgsung xbrani nk celup kaki. tgh berjaga2.... -.-

dh siap, amsyar tutup sikit2 je, trs msk blk siapkn kt bilik je sng... 

dh siap utk dinner. 

ready 4 dinner... dlm lif pun jd... ♥

ni haa.... pjg pnyer meja, dh separuh mkn baru i sempat snap... sian papa kena pgku amsyar yg 'mcm2' mlm tu... meragam... bg dia mkn byk2, baru ok nk main... i xterdaya sudaaa.... sesungguhnya amsyar lg kuat dr mamanya... huhuhuhu

ni la 'abg' dia yg suka btl dia bkawan, skit2 jerit pggil abg... abg... ntah2 sebaya kot ank k.yani ni... hihihihi. dh kenyang dua2 tu... ;)

inilah komuniti / keluarga PHIP... ciput je kan.... tgk bos bsr Prof tersenyum lebau tu.... sooooo sporting ;)
(sengaja besarkn gmbr ni bg nmpk smua... hihihi ;)

esknya isnin, bsiap nk nyelam tu... amsyar buat muka comel kerut dahi.... ;p

ukur tinggi. si kecik yg 90cm dan ke bwh adalah percuma, tp amsyar ngam2 soooo.... blh la free lg ;)

;)

mula2 nk pnskn  bdn... 

'bertukar....!!!' xabis2 gaya bertukar dia.... haish... 


  

  

muka2 seronok berganda2...

weeeiiii... 

kakak n abg yg suka mlayan.... mama tgk dr jauh je... tukang snap ;)
  
amsyar tgk kaki mama.... hahaha, xde motif pun gmbr ni kan ;p 
  
tgk kwsnnya.... xpns sgt tmpt kanak2 riang ni... i pun sukaa... 

wwweeeeeeeeeeeiiiihhuuuu seronok 2beranak ni... 
  
tgk. hepii btl time ni ye, kang blk blk sume penat.... ;)

alalalala.... sian amsyar air msk mataaaaa......
  
pas nyelam naik jap sume gi meround kat Lost World Petting Zoo... dkt2 situ jgk...
  
sgt tanteekkk pemandangan semulajadi.... damainya.... hehehehe

sume bsh2 naik meround....
  
amsyar tgk black swan 

owhhh my ♥... >_<
   
dua2 kusyuk tgk fish tecit2 yg canteekkk....
  
parrot ni garang oooo... sape2 tgr dia, dia jerit blk kt org tu... terkujat i.... huh...



mlm tu kitorang bjalan ke jj ipoh. sume pegi, gmbo reramai xdop.
  
   
esknya... dh siap nk checkout... ke destinasi lain lak pasni... tp lps tu i xde gmbo... huhuhu. 
owh gmbr ats ni ngn kwn lama my hubby.... sronok tetiba jmpa sini ye...



sblm menunggu ahli2 lain siap, kami round jp amek gmbo kt kwsn situ... niat dihati nk beli souvenir,fm ke... tp hampanya Allah je tau, rupanya tiap selasa adalah cuti hujung mggu dorng... ttp daaaaaaa..... klu tau, smlmnya dh sopink... kuciwa beb... dh la i suka fm... -.- 
  


last pic... mari kita pulang.... gd bai LWoT... best sgt... nk dtg sendiri ntah bila....


abis sudaa cite retreat kali ni.... opis i lum tau kemana arah tuju kami thn ni.... huhuhuhu... 
apapun, sgt best dgn smua yg sporting n sekepala.... like3... n yg plg i syukur sgt, sbb Amsyar xdmm w/pun berendam lama. jln jauh. cuaca yg pns.... Alhamdulillah.... semua bjalan lancar... (^___^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...