Jom ikut Amca... (^_^)

Thursday, August 16, 2012

berpuasa di Taiping

Hujung mggu baru2 ni kami 3beranak amik peluang blk Taiping jp. berpuasa n berbuka ngn my mertua... ubh angin. hihihihi... tp sabtu ahad je, xamik cuti pn coz cuti kami dh pun tggal dihujung2 waktu... adoi...

dh ada kt sana, mlm tu kami pegi la bazar raya kt pekannya... mmg meriah situ dr ptg buka. sj cuci mata n cari apa2 yg nk tmbh lg... kelengkapan raya kami mmg dh settle awal pun. sj nk cr utk org tua kt kg... tp round2 je, xbeli apa... my hubby je duk survey songkok... katanya nk yg baldu n tinggi... hahahaha. sekali round2 jmpa yg tggi mcm chef pnya.... hambiiikkk... gerun je... ;p

mlm tu amca tggal ngn opahnya... psg cite geng upin ipin elok je xnk ngikut... ckp ngn dia abg duk umh je tau, dia lg lompat2 dpn tv.... hahahaha... syg dia ;)

k, i skrg bab2 amik gmbo ni fail la.... ntah sblm ni suka sgt snap2, skrg nk kuarkn kamera pnya mls... sbb tu kot blog i xrancak cam dulu... heee sian. ;p

tgk gmbo je... mana yg ada.


tgk. pnya byk kuih raya n kepek2... blink2 mata tgk... mcm2 ada. tp i xbeli pun. dh byk beli kt sini... klu mlm rasa lg murah2 sini.... ;)


papa kusyuk pilih2 songkok... leh tahan mahainya... sj tokey amik kesempatan...

ni ha... sekali jmpa yg tggi mcm chef ni. 8inci kot... gerun, nasib xabik yg ni.... hihihihihi


owh yg ni gmbr esknya.... kami ronda2 kt da store, amca duk main ngn abg patung ni.... duk pusing2 keliling... nk tumbang2 dh patung tu.... seriau i... abs dia nyelit... ;)

erm penyudahnya kami beli air milo je kt bazar raya tu... hahaha.... xtau nk beli apa dah... papanyer songkok kt bangi gk penyudahnya.... huhuhu... tu je gmbr yg ada.... hik... daaaaaaaaaaaa..... ;p


Thursday, August 9, 2012

checkup 5 bulan (selepas) ;)

haish dkt kul 1 baru settle... mengantuk2 my hubby yg setia menunggu tu. sian dia.... dh setel sume dkt kul 1.30 p.m blk umh jp rehat... bukan mkn la, nk tdo jp. mengantuk tahap dewaa.... xtertahan lg. dh la kt luar cuaca pns terik. dugaan... -.-

check up td Alhamdulillah everything ok... cumanya berat i turun 1 kg. nurse ckp xpe, bulan puasa biasa laa.... hihihi. dia pun xbyk ckp, elok la tu. tnya yg penting2 je... eermmm i perasan, kali ni berat xbyk naik. klu mcm 1st dulu laju je naik berkilo2.... perut pn xnmpk lg hihihihi. xtau la pas raya kang. ish jgn leeer.... ;/ td pun check jantung baby ok, darah ok.... n checkup akan dtg 3 appoiment sekaligus i kena... checkup biasa, minum air gula n injection 4 kancing gigi... hm ngadap je la... sekarang mmg dorang nk check detail pnya. xpela utk kebaikan kita jgk kan... huhuhuhu ayat pasrah je kan... ;p

dlm keadaan i yg tgh seme2 ni, sgtla xselesa. cane nk buat ntah laa... nurse ckp klu blh jgn mkn ubt apa2 biar je baik sendiri... ermmm dugaan lagi.. xpe. i terima seadanya... insyaAllah semua ok... Amin...

tggu lps raya nanti, checkup lg utk minggu ke 24, blh bwk kuih raya byk2 sementara nunggu turn... -.-

checkup 5 bulan (sebelum) :-)

menunggu turn yg lama sgtla bosan. huhuhu. klu xsmpai 2jam mmg xsah ler. hari ni checkup 5bln g. n mcm yg 1st dulu jugak bila preggy i pengunjung setia Kk nilai ni. temujanji kt buku pukul 9.00a.m. biasa la kul 9.30baru pegi. tgk, dpt no pn hujung2 la. dh agk. sabar je la... xpela, ada masa nk update blog.

turn i doblas org lg. yaAllah... lamanyaaa... ke mmg kk kerajaan sume camni. hihihihi. private pn sama kan ;P kikikiki... xpela. mana2 pn ok.

harap checkup baby ok la... xde apa. yg buat i ssh hati bila tgk result hb i makin menurun. wlaupn masih melepasi tahap baik. tp tkt gk. apa la nk mkn utk tambh darah ni... mesti ramai yg ada prob ni masa preggy kan. hhhmmm... pening2.

xpela. patutnya entry ni kena post lps checkup kn. leh tau apa komen nurse2... huhuhu. xpe i post dulu. kang buat entry baru utk rekod kt sini. sbb tu tulis tjk camtu.  (sebelum)

to my baby cumil dlm perut mama, moga baik2 aje yea... luv! :*


Wednesday, August 8, 2012

Aktiviti Amsyar masa berbuka...

ni aktiviti my hero masa kami berbuka... time ni kami bersila dpn tv, baek pnya amsyar main air oren buat mcm teh tarik. tarik situ... tarik sini.. celup situ celup sini... biarkn je... klu x, xduk diam... mama ready mengemas sakan ler pastu.... (-.-)




Alhamdulillah... 20 minggu sudaaaa.

Alhamdulillah, baru nk share berita ni.... eerrmm sbnrnya dh tau psl ni sblm kejadian amsyar admit tu lg.... tp kami suami isteri diamkan aje, xnak terlalu gembira.... lgpun baru je bulan mac ri tu i buat D&C.... takut tu masih ada.... series, i xjgka lgsung secepat ni rezeki kami dtg blk... Alhamdulillah, syukur sgt... -.-

Yup, 19hb/3 ri tu i buat d&c kat hosp seremban.... kandungan 2 bln lbh... sbb? xdpt dipastikn. cuma doc ckp baby xdevelope. ngeri, takut, sedeh sume cmpur2.... tp i redha dh xde rezeki time tu.... n Alhamdulillah, april i 'clear'.... mcm pelik je sbb doc ckp mungkin bln dpnnya cik 'p' dtg mcm biasa.... tp nope.... nk saspek preggy tkt... ye la awal sgt kan... erm, cukup 10 hari i terlewat dr tarikh dijgka, i gatal tgn buat upt... beli sendiri, buat pun diam2.... pulak tu kt opis.... huhuhu, xmenyabo ;/

dh dpt result, i termenung jp, bdn menggigil.... sejuk tgn.... serius xpnh rasa tkt mcm tu... then msk opis dgn lagak slamber, tp i xblh.... nk menaip tgn menggigil, berdebar2.... duk pk sorg2 btl ke.... then i cr kt tenet.... ermmmm mmg i xblh pcaya n confirm awl sgt dgn double line kt upt tu, kt tenet ckp, hormon slps d&c lbh kurang sebulan baru dia akn hilang.... double line tu kot2 dr yg dulu... k, xpe. buat xtau je.

xblh smpn sndiri, i msg hubby, dia pun mcm xterkejut n biasa je.... mungkin xnk terlalu teruja n pcaya lg.... i ok je. tp pk sorg2 terang kuar dabel line la, xkn sisa2 buat d&c ri tu kot.... xpela i buat xtau je sehingga amsyar admit 2/5/2012... dgn baru blk kg la, penat2 i xcukup tdo, dukung amsyar situ sini, angkat brg... mcm xde apa2... tgh bz2 uruskn amsyar, suatu pg di wad, kuar darah byk.... ya Allah baru teringat then trs i kol my sis byna, tlg ganti jp jg amsyar sbb i nk blk nilai pegi klinik najihah.... cuak leerr debor2... tkt. tp, i xcite apa2 pun kt adik i tu. biar la dulu kami berdua je tau dulu... tghari dia dtg, i cargas ngn hubby blk nilai... kt ptjy xtau klinik kt mana.... -.-

haih, kebetulan plk hari kejadian adalah hari ahad, so byk klinik ttp, yg 24jam lak doc gantian yg ada.... yg xtau guna scanner n xbyk tau bab2 skt puan ni, trs decide pegi klinik najihah, xpela byr sendiri pun asl puas hati... klinik panel smua xde doc... cite kt doc, scan... yup. i'm pregnant sdh 5mggu time tu.... doc bg ubt kuatkn rahim... asid folic, mkn ikut jadual... then Alhamdulillah... darah trs stop n i dh start berjaga2.... xnk lg 'kehilangan' time ni.... ;/ xpe i penat sikit... asl smua ok. abs ubt tu i jmpa doc yg sama lg... dia bg sambg lg ubt kuatkn rahim then scan, Alhamdulillah.... usia janin 7mggu dh ada heartbeat... syukur xapa2... masa tu masih menjaga hero kesayangan kt hosp.... redha je n doa byk2. moga xde apa2 w/pun i mmg xcukup rehat... penat sgt. tp masih setia menjaga amsyar sebaik mungkin...

lps dr tu xde apa2 berlaku... seminggu lps tu amsyar discharged... trs gi klinik panel checkup i n baby.... Alhamdulillah xde apa2... even baby sht kata doc, i'm still takut nk heboh2kn psl ni. termasuk my parents n adk beradik.... huhuhuhu.... takut mcm2 pk... ya Allah... trauma. lps dh preggy 2bln lbh hmpir 3bln rasanya baru kami mula bgtau syp2 -.-

skrg baby dh 20 minggu (5bulan), baru berani nk share... bila dh scan lbh 10 kali kot n tgk baby cargas gerak ke kiri ke kanan, siap ada aksi akrobatik lg... Alhamdulillah... syukur xterhingga... hrp smua ok... pray 4 me.... dan dh rasa pergerakan baby pun... hhmm mungkin ini adalah kegembiraan utk kami  slps kesedihan lalu... terujanya mcm anak pertama jugak... Alhamdulillah, sesungguhnya DIA dh menetapkan setiap rezeki utk hambanya... (-.-)

* gmbr2 scan baby sgtlah byk... simpan pun merata2, akan dikumpulkn blk... insyaAllah, entry akan dtg will be shared.. uppsss gender baby juga sdh nmpk bayangannya... tp not sure... wait n see ;)


Friday, August 3, 2012

3rd check up @ IJN

Semalam 2hb 8-Khamis, sebelah paginya kami trs ke IJN follow up jantung Amsyar... dlm pukul 8 kami bertolak dr opis, nk smpai cpt. tp smpai tgh2 kl tu mana blh cpt2.... dh tentu jln jem sbb masa org bpusu-pusu nk msk keja kan. Amsyar pun kami angkat je dia tgh tdo. sian nk kejutkan, sbb mlmnya dh tdo lmbt. kang meragam... dh la nk checkup dia, kena byk amik hati dia laa.... kang dia xnk. sblm2 ni baru msk kwsn IJN tu dh 'xnak.... xnak... xnak....akit...' haih takut sgt dia. bkn skt pun. huhuhuhu...

angkat msk keta masih lena tdo... igt nk sggah mana2 petronas nk siapkn dia, tp xbgn2 smpai dkt2 nk smpai IJN dh pun... then xpe. papanya ckp mandi je kat IJN tu... hehehehe.... bgn2 dia dh senyum2 si amsyar, puas tdo kot. n xperasan dia dh smpai mana time tu.... k, smpai je cpt2 dia nk turun. kuikuikuikui... naik kat lobi tempat dituju dulu adalah toilet. ye ler, masih berpijamas amsyarnya..... nasib time tu belum ramai sgt lg... ;)

ok, trs daftar, timbang berat n tinggi. echo, then baru jmpa doc... time nk jmpa doc ni lbh sejam nunggu... org makin ramai.... huhuhu sbr2... tp biasala, tmpt swasta layanan mesra lbh ler dr biasa. amsyar pun xbyk karenahnya, diam je kt kusi lyn tom n jerry....

dlm kul 11 lebih baru nama si tecit dipanggil... mula2 amsyar cuak kemain, suruh baring xnk. bukakn bj dia doc nk scan jantung... tkt amsyar. i pgg, nurse pujuk2 bg menan pn tkt lg. menan amik. hihihihi.... tp papanya pujuk ok je. doc n nurse pun baik, pandai slow talk ngn kanak2... dorg dh biasa kot...

k, keputusannya.... jantung amsyar much2 better then b4... tp still kena count. mkn aspirin lg selama 3bulan lg sehingga checkup akan dtg.... ggggrrrrrrr... kami igt checkup ni yg last.. adeh, xpe la. nk kembali normal mungkin makan masa... ubat pun lps discharged ari tu masih xputus mkn... cuma kdg2 je i yg  mls xbg pun ubt pait tu kt dia bila cuti. hrpkan bbysitter je ler bg berjadual... sian la. klu i xtgk xpe. huhuhuhu... 

k, lps setel sume2, cargas kami blk trs... msk opis, eh kusus... -.- moga Amsyar sihat walafiat sepanjang hayat.... Amin... ♥

tgk, kali ni pegi mmg amsyar sgtlah baik... sblm2 ni xnk lgsung baring... sian dia...

doc tgk ukuran salur jantung amsyar yg makin mengecil... sikit je lg nk normal... Alhamdulillah makin sht doc ckp...

dh nk blk, bg minum ribena... smbil tggu papa byr parking... ;)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...