Jom ikut Amca... (^_^)

Thursday, February 28, 2013

Kelahiran Muhammad Syuhayl Aryan-1

21/12/2012... Jumaat

masa tarikh ni, i mmg dah duk cuti kat umah... due 26hb sbnrnya... tp i dh standby, lgpun dh xlarat... dah jd pemalas sbb dh debab... kihkihkihkih... pg tu lg bersenang lenang kat umh smbil lyn karenah amsyar. sengaja xanta umh bbysitter dah sementara i ada kt umh kan, hubby keja. kul 5.30pm hubby blk, mcm biasa gak sembang2 mcm xde apa2.... tp i ckp kt hubby, mcm dh dkt je masa nk bsalin ni, sambil gelak2 je sbb dh byk kali ckp mcm tu... tp xde apa pn.huhuhu... hubby biasa2 je sbb mgkin dia dh selalu dgr... ;p
dlm pukul 7.00pm, i dh rasa lain dh, tp buat2 xde apa2 ckp kt hubby nk mkn kt kedai sblh pas maghrib, dia ckp ok... nk mkn nasi paprik... heeee, tp i mandi dulu. time mandi dh rasa kontraksi sikit2 ala manja2 je... tp dh pk masanya dh dkt sgt w/pun sblm2 ni pernah rasa kontraksi palsu. xpela, bila dh rasa tu i mandi lama skit sbb org kata, klu dh nk bsalin mandi lama2 utk mudahkan proses bsalin.... ;p owh ok.... makin lama makin kuat rasa... dah siap mandi cpt2 i siap2 utk kuar mkn jp... mmg sengaja nk mkn kedai sebelah umh je sbb nk jln kaki... dh smpai kedai, mkanan lak lmbt smpai, kontraksi makin kuat, timenya pun makin rapat2. mula2 tiap 15minit, pastu blh rileks lg... makin lama2, tgk jam tiap 10minit.... makanan smpai pun i dah tgh menahan kontraksi yg dtg tiap 10minit. org meja sblh pn mcm perasan dh.... hihihihihi....

Then, kuatkan diri mkn gk nasi sbb pk2, nk meneran nanti nk guna tenaga kan. xabs pun... pas kat hubby dia dh xlalu mkn.... amsyar pun mkn sikit. ekekekekek... blk umh jln laju2, siap apa ptt... bj2 amsyar nk anta ke umh my sis. dh siap sume, cargas ke hosp putrjaya...
Dlm keta, kontraksi makin kerap... rasanya dlm 5 minit... sakiiiittt sgt. bila dh reda, lega jap... pastu dtg lg... mcm tu la ulg2... singgah kt umh my sis letak amsyar trs gerak.... smpai hosp, reg n tggu turn msk blk utk cek bby inside...

Then, msk je blk, pkai tali pggang gajah tu jantung bby ok... tggu lak doc dtg utk cek bukaan, ok dh on 3cm... tp i mula cuak bila, doc bkali2 tnya air ketuban dh pecah ke, n i bkali2 ckp x.... haa sungguh yakin skali.... sbb doc ckp yg sbnrnya, air dah kering, kantung pun dh xde... doc ckp lg, tkt bby xcukup oksigen... ready utk kemungkinan kena operate klu bukaan slow atau tpaksa mskkn ubt kuatkn konstraksi OMG.... i doa byk2 xnak operate.... takutnya Ya Allah... ubt kuatkn konstraksi pn xnk sbb dh rasa time amsyar dulu :'( haih seram. Eerrrmmm tp mgkin xprasan masa mndi kot trn air tu.... -.-

Ok, bila doc ckp mcm tu, i msg hubby gtau keadaan i kt dlm blk ni.... dia pun dh risau, 
Sblm tkr bj msk ke lr, doc cek lg bukaan, erm dh on 5cm..... i dh sakit2 xtahan.... tp blh kontrol lg. Xla skt mcm lupa diri mcm yg 1st dulu...... kuikuikuikuikui......

K, dh baring kat katil, i terus kena sedut oksigen ikut tiub psg kt hdg, bekalan utk baby..... risaunya.... xlama tu, kontraksi dtg xhenti2....  i smpt tanya doc, mana suami sya. Tanya lg, mana suami sya.... nurse ckp dia pegi register. Haish.... register apa lagi xtau la.... then i tnya doc, doc nape skt sgt ni.... doc mskkan ubt ke.... doc trs ckp, belum msk lg.... kontraksi normal dtg sndiri ni, ok xpe. Pastu.... i ckp kt doc lg, sy dh rasa nk teran ni doc, doc pompuan yg baik hati pn ckp, ye ke.... cptnya. Xsmpai stgh jam  baring pn... dia cek lg dh full.... n masa dh tiba. Dlm ,keadaan itu i tnya lg, mana suami sya...... huhuhu.

Haaa nurse blh lupa pggil, tgh teran tu jgk my hubby msk. Huhuhu. Ntah bape kali teran, dh kuar.... Alhamdulillah.... fuuuuhhhhh...... lega.jap je rasa.... xsmpai 1 jam pn kt lr tu. Senang sgt. Alhamdulillah... syukur. Tepat jam 11.44pm kuar dh si bam2 tu dgn brt 3.18kg.... smpt pk, masa pregnant perut tecit je :)

Pastu dh siap jahit smua, i xblh tdo. nurse siap msk bkali2 ckp, tdo la dulu.... rehatla.... i ckp, xpe. I xngantuk. Penat pn xsgt....

Nurse pun bwk milo n biskut, ckp.... mkn dulu buat alas. Siap sembg2 n bg konsultan psl susu ibu....huhu. Untungnya dpt layanan yg best. Siap offer lg, klu nk nasi ada... oooo cukup2 ni. Xlalu i nk mkn time pg buta... kikiki. My hubby dh blk dulu. rasanya time tu pukul 2 am... bby kt sblh tdo.

Smpai pg, i rehat je kt lr tu sbb ward dh full. Tp nurse n doc dtg bkali2 tnya ada apa2 yg nak ke.... i tdo pn main2 je sbb xngantuk. Erm, dh susukan baby, doc tgk baby smua dlm keadaan ok, dlm pukul 7.00 am, dia ckp i kena pndh jp kt blk rehat sementara blkg nun.... tp masih di tmpt lr td, cuma blk blkg...

Eerrmmm, klu xde apa2 blh blk. Tggu baby shi2 aje lg... haish, kjp sgt. Bru nk baring.... msg hubby ckp jap lg blh kuar dh ni... dia pn mmg otw dtg... tetiba time ni rindu lak si amsyar syg tu.... huhuhuhu... >< kul 9am time tu.

Eh, post dulu  la entry ni. Smpn dlm draft je ni sbb mnaip sikit2. Kena curi2 masa :)... huhu...Nanti i smbg lg ngn gmbr baby skali. Masa mula2 kuar lain sgt2 ngn muka abg am nya, sbb idungnya tembang... kehkehkeh..... ;p tp soooo comel.... mata cepet ;) heeee k, c yeah....

 

1 comment:

aSmiDar said...

Mcm sy jgk..sempat jalan kaki nk g makan nasi dagang..dalm pejalanan pegi n blik bnti kejap2 tahan skit..kelakar pon ade time skit duk tahn naik turun nafas..huhu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...