Jom ikut Amca... (^_^)

Friday, March 29, 2013

Baby Syuhayl Aryan dah 3 bln

Alkisahnya si kecik yg semangat ni sdh 3 bln... jap je rasa... dlm umur 3 bulan ni, dh angkat kepala sparuh bdn.... hehehehe lawak je klu tgk, pnya kuat dia nk bgn... haa yg plg best, umur 3 bln beratnya dh 6kg.... semangat tu klu nk dibandingkan dgn abgnya amsyar dulu... tp xpe asal smuanya sht Alhamdulillah...

Diusia 3 bln ni aryan dah pndai senyum, gelak2 smpai terkeluar suara kuatnya.... hehehe comel3... (^_^) mmg senang jaga dia, Alhamdulillah... xbyk ragam... menangis pun sikit2 ala2 manja je.... bkn yg jenis nangis xtau sbb tu.... huhuhuhu. nyusu botol pun trs nak je bila bg 1st time dulu... blh katakn smua Allah permudahkan. syukur sgt... mmg btl la org2 ckp nama mempengaruhi karekter baby tu ;) eermmm lg...  Aryan dah pndai tgk tv... klu tgk tv mcm dh phm sgt... xbkelip mata tu... kdg2 meleleh air liur. hahaha.... ralit sgt... 

skrg tgk dia mcm nk bljar ckp je nmpak gayanya... klu lyn dia n ckp ngn dia, mmg dia gelak2 je la kejanya.... bising mulut. lama pn xpe dia lg suka.... heeeeeeee. tp kt umh mama jp2 je layan aryan ckp, hihihihi... soooo bz nk setelkn keja umh sume.... lain2 pas kt papa n abg amsyar.... ;) Abgnya pn xkacau sgt adik, time dia nk peluk je mama kena jaga2 sbb abg peluk n cium adik kuat sgt lahai.... rimas adik... Abg amsyar pn dh blh harap, blh njutkan buai adik.... amik apa2 utk adik.... abg dh bsr kaannn... heeeee love it ;)

k, tgk gmbr si kecik ni 3 bln.... ;)

hehehe, bkerut kening dia.... tgk tgn debab tu hari2 kena geget ;)
*mcm muka abg amsyar masa kecik pun ada time ni... heeeeee ;)

aryan ni x mcm abg amsyar, klu jln2 dia nk je ddk dlm stroller, tgk2 smpai tertdo... asal dia kenyang je dia ok la.diam je... ;) Abg amsyar manja tlebih... nk dukung aje masa tecit2 dulu.... hewhewhew -.-

time ni nk mndi, tp papa nk pgg geram tgk bdn cam bodybuilder tu.... kehkehkeh... ;p

eh,eh,eh.... xbelen la mama.... hihihihi.... ♥

Friday, March 15, 2013

Bank susu ibu

Alhamdulillah, melimpah ruah rezeki utk aryan kali ni.... melimpah ruah sampai xcukup ruang dh dlm freezer nk smpan... i start pam hari ke3 lps bsalin. Tu pn sbb dh sakit n bgkak tp bila pam xdpt byk pn, dlm 5oz.... ok la kan permulaan... then dr hari tu pam je klu skt. Lama2 makin bertambah hasilnya.... smpaikan dlm pantang Aryan menyusu byk pun, ttp i kena pam 3kali sehari... fuuuh, beratus2 RM abis utk beli storage. lama2 pk2 n ats nasihat my sis, guna bekas dadih je.... haaaa untung. nape i x terfikir sblm2 tu.... siap order online lg masa nk pkai storage tu.... huhuhuhu. terkalut seketika... smpai my hubby pn fenin2 pkkan... heeee
ni stok tersimpan rapi kt freez i... skrg dh makin bertambah2... 

lg, stok berlainan.. yg gmbr atas tu, i terpaksa minta simpati my sis yg duk sepang nk tumpang peti ess dia.... hihihihihi... mmg mewah la hasil kali ni... n 1/4 lg dah di transfer ke umah bbysitter Aryan... haaa, peti ess i dh xblh isi brg2 lain, brg basah klu nk msk kena abiskn trs... ish3.... mcm tu la.

Antara faktor yg susu ni blh byk hasilnya i rasa sbb mula pam awal n guna pam yg ada dua2 belah skali pam... tu je kot... i xmkn apa2 supplement, mkn sawi je byk2 dlm pntg.... InsyaAllah...

ermmm dh msk keja ni... jadual berlainan sikit utk pumping tu.... pg2 kul 6.30am. tghari n ptg.... syukur, masih steady hasilnya. owh dlm storage tu i simpan 4-5 oz. klu btl pjg tu dlm 10oz sj simpan dlm btl tu sbb nk jimat ruang ;) eermm moga rezeki ni xputus smpai target i utk buah hati i yg bam2 itu, 2 thn fully bf amin..... time abg Amsyar dulu, hasil merudum sikit sbb mls kot.. sian abg... ♥ -.-



Thursday, March 14, 2013

Abg Amsyar & MCIK

Ni kisah abg Amsyar plk ngn skulnya MCIK a.k.a Minda Cerah Islamic Kindergarden... haih mcm2 ragamnya kuar bila dh start msk skul... pelik2... sblm msk skul, beria2 hari2 ckp mama nk sek.. nk sek... hari2 pgg egnya... masa daftar pn sama, xsbr2 nk join kwn2 lain ddk kt meja kelasnya...

tp, bila dh msk sek, pg2 mcm2 ragam dia sbb utamanya adalah MENGANTUK... ni la pncanya, mlm2 tdo lmbt dh pg bgn ssh... tp masih dlm kawalan la, kami kena pndai psiko sikitla utk sesi pujuk memujuk sebelum mandi sampai nk msk kelas...

yang peliknya, bila nk ambik ptg2.... kan main seronok main, hepi go lucky bkawan mcm xde apa2 je.... msk keta sengeh2 gelak2 cite mcm2.... best plk. ish3... ni yg dikatakan ragam yg pelik2....

so far, Alhamdulillah... walaupn mcm tu, amsyar ttp dgr ckp papa n mamanya, klu btl cara pujuknya, dia tetap ikut walaupn dlm hati kami kdg2 sian dia.... huhuhu, ye la, mana x touching bila bgn pg Abg Amsyar ni ckp 'papa.... abg nk tdo la....' mata tutup lg.... sian kan.... tp kena gk ajar dia n disiplinkan dia utk bgn pg n pegi sek... dh besar kaaannn...

plan kami utk htr dia sek sbnrnya mmg dr thn lps, antara sbb sek MCIK tu sama je harga dia ngn kami htr kt bbysitter.... so, baik anta sek kan, dpt la main2 ngn kwn2... xbljr sgt pun xpela.... 4 taun baru... kaaann...
lain2nya, nk replace tmpt bbysitter abg amsyar ngn adiknya aryan... kang ramai2 sian lak. hrp pilihan kami btl... moga2 Abg Amsyar jd anak yg pndai n soleh.... ;)

ni masa amik uniform n buku2 dia, i tggu abs pantang baru setel smua urusan sek abg amsyar ni... hihihi

tgk muka abg amsyar pg2, mcm2 dah... w/pn dia xngamuk teruk2, tp phm dia tunjuk protes sbb nk tdo... ;p
tp peel dia ni minggu 1st sek je... ;)

lg gmbr abg amsyar ni, dlm keta pn ddk mcm tu... hihih...;)                            



haaaa... ni muka sebelah ptg bila dh blk skul.... seronok je muka. pastu nk mkn je.... lapar la tu dh byk main...hihihi. muka pn dh tembam sikit 

Sekarang dh msk minggu ke2 dia sek, dh ok... xbyk ragam dh pg2... seronok dh sbb skrg dh ajar dia tdo awal... sblm kul 10 wajib kena tdo.. pg2 bgn dh ok dah... sikit2 tu biasa laaa.. yg pasti kt mulut tu nk je gi skul, kan abg amsyar kaaannn.... ;* 

klu mood baik tu, nk trn gi skul abg amsyar slm, kiss papa mama, n ckp babai mama, babai papa, ailayu, akum... hikhikhik... comel3 ;p

k, ada cite lg i msk sini lg.. ;)

Tuesday, March 12, 2013

Hari pertama...

ha ni hari 1st msk keja lps cuti 80hari.... mcm hari 1st day nk lapor diri plk rasa... pg2 nervess tiba2.... bkn sbb apa, nk siap diri sendiri n siap ank2 jgk pg2 kaann.... pengalaman hari pertama. huhuhuhu.... dh set time nk buat itu ini, Alhamdulillah.... hari pertama yg succes.... hehehe...

Bgn dlm kul 5.50am. benda pertama, menyusu baby, masak air mandi n minum, pam, mandi, smyg, bsiap.. sdg papa kejutkan amsyar n mandikan dia, i buatkan air n bg amsyar mkn roti...

siap utk diri sendiri, touch up2 apa ptt n zasss.... kami dh decide, 1st anta aryan then benti punch jp kt opis msg2, trs anta abg amsyar, baru menuju semula ke opis.... penyudahnya ngam2 sooooooooooo pukul 8 jejak my opis.... fuuuhhh, mmg terbaaeekkk... ;)


Kelahiran Muhammad Syuhayl Aryan-2

k, Sambung lg.....

Masa pg yg dh blh blk tu, i kena sign beberapa borang tp i prasan yg dorg tulis time lahir aryan pukul 00.44am. Eh apa cer..... i igt lg yg masa aryan kuar je jam pukul 11.44pm. I mmg sure yg i xmamai time tu, ish dlm hati xpuas ati. Then tnya nurse yg melayan i  awal pg td.... nape time puku 00.44am nurse, sya tgk jam pukul 11.44pm.... nurse laju ckp x la.... awk mamai2 lg kot tgk jam. Ye la, lps bsalin kaaann..... i pn pasrah just jwb ye keeeee.....

Haaa pastu doc yg smbut bby dtg kt i plk cek bby, i tnya lg, doc igt x masa sya bersalin tu pukul brapa, dia pn tnya i  kenapa.... sbb kan, i prasan masa doc start jahit tu pukul 12am bru. Knapa nurse tulis pukul 00.44am , time lahir aryan tu.... doc pn ckp, ye la sya mula jahit td pukul 12am, dorg slh tu..... hehehehe trs i senyum lebar.... doc ckp, xpe2 kang sya srh dorg btlkn..... hihihihi.... sah la i xmamai masa tgk jam dpn mata tu... *sbnrnya mmg nk tarikh 211212 tu..... eh, tp btl kan tindakan i tu..... haaaaa.... dorg yg mamai kot... heeeeeee. Then bila i terima borg2 tu blk dh di sign pembetulan dh tkr 11.44pm 211212.... gud job. Kikiki.... n nurse yg ckp i mamai td pn dtg ckp maaf, mmg slh time tu.... haaaa begituuu. ;)

Pastu dh blh blk, yg bestnya i kuar dulu dr yg lain2 yg msk dulu....heee Alhamdulillah... ni ha gmbr aryan mula2 kuar, omey2 diaa.... ;)

   
 


tu la beberapa gmbr baby Aryan masa lahir, kuar je dh bukak mata... syukur sgt n inilah antara saat2 manis dan indah dalam hidup kami.... terima kasih ALLAH... (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...