Jom ikut Amca... (^_^)

Wednesday, July 17, 2013

checkup abg Amsyar @ IJN

Ini adalah cerita susulan my hero Amsyar.... sape2 yg tau kisahnya sblm2 ni mesti dh faham kenapa ke IJN... ok smlm abg Amsyar masih kena follow up jantungnya kt IJN berikutan sktnya yg dulu.... hhhmmm xleh cite psl sktnya dulu, sgt sedeh.... huhuhuhu....

keadaan makin ok, tp still kena sambg ubat cairkan darah tu lg... adeh, i dh xbg sgt dh sbnrnya... sian dia.... ubt tu xdap.... eerrkkk ngeri... >_<

oleh sbb abg amsyar dh terbiasa ngn checkup2 dadanya tu, dia biasa je siap sembang2 lg ngn doc... masa awl2 dulu bkn main xnk baring, huhuhu... syg dia... -.-

tp sbb kami dh dpt appoiment awal utk follow up ni, urusannya pun  xberapa lama sgt... abg amsyar xsempat boring pun sbb byk main kt sudut playground dlm tu... nk smpai sana je lama harung jem. rasa dh kuar awal... haih boring.... k la, tgk gmbr plk...

selalu buat muka ngada2 bila mama nk snap pic dia... ni kat HEP tggu maklong... heeee

lg....


mama pun ni ler kejanya.... hihihihi 
   
haaa ni dh kt IJN, nama proses ni ECG... ntah nama penuh dia...
buat muka mcm2

lg2...

ni sj blakon

ni baru muka ok dh nk blk.... abg amsyar makin sihat... Alhamdulillah

*pic ori mls nk edit.... -.- 


Wednesday, July 10, 2013

Muhammad Syuhayl Aryan - 6 bulan

update sikit perkembangan Aryan di usia 6 bulan.... mggu lps baru bkesempatan cucuk dia. ok la w/pun terlewat sikit... huhuhuhu... mama xsmpt... skrg aryan dh pndai mkn byk, i awal2 dia nk start mkn trs je bg bubur nasi yg i buat sendiri.... klu blh xnk ajar langsung mkn nestum.... eermmm blh kot klu nk buat mcm snack je, tp stkt ni Alhamdulillah.... lum ajar lg pun. sbb belajar dr pengalaman lps, mknan pertama amsyar bg nestum, mcm2 jenis n perasa mama beli buat stok. bubur pn msk..... tp tiba2 amsyar memilih xnk mkn bubur nasi, nk nestum je.... huh, mcm2 cara belajar buat bubur nasi n mcm2 resepi, xnk jgk. mkn la sikit2.... tp xmcm yg diharapkn.... huhuhu sedih, smpai skrg si abg tu mkn memilih n sejak dh skul ni je, abg amsyar nmpk jgkla nk mkn nasi byk..... -.-

ok, berbalik cite asal.... lg... aryan dh mula nk angkt montot... klu tggalkn dia meniarap dpn tv, bila tgk blk dh jauh peginya. dia golek2..... pusing sana sini.... hehehehe.... kdg2 terkejut mula2 letak elok atas toto, tp tggal jp dh hjg2 karpet dh... yg tukang report adalah abgnya.... heeeeee...

owh berat skrg 7.5kg... dh start naik sikit2.... xpela. tu pn dh berat bg mamanya yg xberapa larat nk dukung ni.... lenguh. lain2, eerrmmm dh pndai kutip2 brg msk mulut, dh kenal org2 sekeliling, klu xkenal mula bkerut kening tgk lama2... ;p dh pndai main ngn abgnya cikucak.. hehehehe.... kdg2 abgnya bkn main ngn dia pun.... tp terkekek2 gelaknya.... hahahaha lawak. pastu dh pndai buat muka simpati nk tdo, nk susu, nk mkn, nk srh dukung.... hihihihi.... xsmpai ati tau tgk muka dia..... ;D

ok... marilah mencuci mata tgk senyuman ini.... heeeeeeee.... ; D

mmg pantang tgk kamera dak tecit ni... ;)

baru bgn tdo pn senyum gk... 

ni lg la, pg2 dlm keta baru celik... tp mata tajam je pndang kamera... hihihi 

kt klinik

lg...

baik aje dia... ♥

nk blk da.. 

semua gambar bj ijo ni kt klinik ritu cucuk 6 bln.... tp umur dh 6bln 2 minggu dh rasanya.... huhuhu... terlambat. tp nasib baik mood dia ok menunggu lama2, smpai time nk cucuk je nangis sikit... kikiki...

haaa, ni gmbr 2hari lps... pg2 nk anta bbysitter.... dh siap mandi sbb yak manyak... heeee.... dh ngantuk tu, hek2 aje, pakaikn jam abgnya trs diam.... hahahahaha.... ;)



Tuesday, July 9, 2013

Sebenarnya Aiskrim Banyak Khasiat


Kanak-kanak dan aiskrim amat sinonim. Pertama kali merasainya kesedapan aiskrim, kanak-kanak terus jatuh cinta. Kalau boleh setiap hari pagi dan petang mereka hendak makan aiskrim. Namun seperti biasa, sebagai ibu bapa pasti kita melarang anak kecil makan terlalu banyak aiskrim.

Alasan kita, tak elok makan aiskrim banyak sebab nanti batuk. Benarkah aiskrim boleh menyebabkan penyakit batuk di kalangan kanak-kanak? Hakikatnya aiskrim bukanlah punca seseorang itu batuk kerana ketika makan aiskrim, ia akan sepantasnya mencair.

Proses pencairan aiskrim lebih pantas berlaku dengan pengaruh susu badan. Sebaik aiskrim masuk ke dalam kerongkong, suhunya sudah tidak sesejuk suhu ais. Larangan si kecil yang demam, batuk dan selesema daripada makan aiskrim juga satu mitos.


Bahkan ketika anak sakit, tubuhnya kehilangan banyak cecair dan mudah mengalami dehidrasi. Keengganan mereka menjamah sebarang makanan atau minuman boleh menyebabkan sakit menajdi semakin teruk.

Aiskrim yang mengandungi air boleh digunakan sebagai pembekal mengembalikan cairan yang hilang. Rasa dan teksturnya yang lazat sudah pasti digemari oleh kanak-kanak, sekali gus pengambilannya mampu membantu proses penyembuhan sakit si kecil.  

Sebagai makanan kudapan, aiskrim tidak seharusnya menjadi makanan larangan. Pendapat yang mengatakan jika ibu hamil tidak boleh makan aiskrim kerana alasan akan menyebabkan bayi obes adalah salah.

Aiskrim tidak akan menambah terlalu banyak tenaga jika diambil secara wajar. Jumlah pengambilan aiskrim yang sesuai untuk ibu hamil adalah dua hingga tiga cawan setiap minggu.

Fakta aiskrim
*Dalam bahan utama aiskrim iaitu susu ada lebih daripada 100,000 jenis molekul. Selain air dan lemak, molekul-molekul itu merangkumi protein, karbohidrat, mineral, enzim-enzim, gas serta vitamn A, C dan D.

*Susu mengandungi beberapa komponen bioaktif berupa protein susu, laktosa, asid lemak dan mineral terutama kalsium. Itu sebabnya produk-produk hasil tenusu termasuk aiskrim memberi sumbangan yang tinggi kepada kesihatan tubuh.

*Kandungan kalsium dalam aiskrim berfungsi menjaga kepadatan tulang, mencegah osteoporosis, kanser dan hipertensi.

info : sini...


Friday, July 5, 2013

smlm pnya kisah.... abg amsyar... :'(

i kan, klu mood xbaik tu mesti ada apa2 yg spoil.... mcm pg smlm la, si abg amsyar tu... selalu bikin panas pagi2 laahhaaaaiii.... ok, start dr dia bgn pg.. ok lg.... bila papanya dh mandikan.... dh start jerit2 tunjuk protes sbb ngntuk nk tdo katanya.... xpe, cam biasa siapkan dia jgk.... i terkocoh2 oke.... sendiri pn xsiap lg... tp setelkan amsyar dulu sbb nanti van dtg.... ha, kisah van ni plk.... sblm kami confirm utk byr van bulanan dtg amik pg2, amsyar mengamuk2 klu dgr van dtg dpn umh... (van tu dtg amik ank jiran i yg jgk skul kt mcik) nk naik van... nk naik van... menjerit2 dh... ok, skali dua xpe, acik van mengalu2kan... van pun besar n byk kosong lg.... 

then, bila keadaan mcm tu, kami dh tentu jd segan nk tumpangkan n xberbayar kan.... so decide utk byr je bulanan van kt mcik utk amik si abg ni pg2.... dh setel 1 prob. i dh confirmkan kt abg driver tu amsyar confirm naik van start 1 Julai........

bermula cerita, 1 Julai dia seronok lg.... kami lega. xyah rushing sgt pg2 kan nk antakan dia.... hari kedua dh start ckp xnkla naik van.... nk naik keta papa je.... adooiiilaaa.... mmg lumrah bdk2 kot... klu nk meragam mcm2 serba serbi xkena la. xnk pkai bedakla... xnk pkai bj la, xnk pkai myk rmbut la.... sikat rambut kang dia selerakkan blk... huh geram. tp i dukung gk dia nk msk van, last2 dia nangis tolak2 van tu pakai kaki, geram nk gigit telinga dia tau.... hish, then xpe i kontrol... ckp kt abg driver tu xpela bang, sya anta nanti...huhuhu malu tau.

msk umh blk, i merajuk ngn dia xtegur dia smpai anta kt skul dia pun i xpndg pn... dlm hati sebak dh ni... dia pn dh berair mata jln galas beg sendiri... kiri kanan tgn pgg biskut cebik2... then papanya pn tggalkn je sj nk tgk reaksi dia... kami tgk dr jauh, ada ust skulnya amik bwk naik ats... tp papanya pusing blk srh i pujuk dia.... haih, pg2 buat cerita sedih dh...

i menurut perintah, naik kt skul dia nk jmpa abg amsyar, tgk2 dia bersila kt dpn pintu kelas, tepi rak kst... syahdu tau, smbil meleleh air mata dia.... i apa lg, peluk dia cover2 la sedih i.... huhuhu, ckp cpt abg dh lmbt nk smyg dhuha dh... dia bgn peluk i blk ckp.... 'sowi mama...sowi...' 'jgn mrh abg dahh...' fuuuhh, sedih yg amat tau.... then nasib teacher dia dtg tegur tnya, 'abg amsyar... jom2 amik wuduk,' then teacher dukung amsyar... bwk gi blk sblh.. i lega dia dh ok... tp dlm hati still rasa bsalah... fuuuhhh... tarik nafas dlm2.... amsyar siap babai lg... ok la tu... msk keta. sebak jgk i sikit2..... xblh over2... ;p fuuuhhh.... so sori abg.... luv abg byk2... -.-

mama kena kuat semangat layan karenah ank mama sorg ni tau, manja belebih2.... jom la layan perasaan ngn tgk gmbr bujang i yg dh besar ni... ♥♥♥

syg dia ketat2 walaupn byk btl ragam mcm2nya... 

hehehe, suci muka abg amsyar w/pun tgh moody... hihihi

nk kuar jln2 pn smpt lg ni... ;)

perasan x dia buat apa, tunjuk kaki bila mama snap, btuah btl...

manja belebih2 kalah la adik2... huhuhu

ngn papa lg mengada... teman gaduh, geng tgk muvi.... ngam ler...


Thursday, July 4, 2013

mood yang berubah-ubah

haish skrg pemalasnya rasa..... xtau la nape, lg mls nk buka blog ni n nk taip mcm2 cerita... tgkla xberapa rancak dgn cerita baru kan... fuuh... ni pn kebetulan nk hidupkan suasana berblog....

hari ni baru je blk klinik checkup bulanan si tembam aryan... dh terlewat pun pegi cucuk sebab mamanya bz ngn minggu exam campur ngn malas nk menunggu lama2 kt klinik.... huhuhuhuhu.... tp xpela, dah setel pun debab i sorg tu... kang i citer perkembangannya di usia 6 bln 2minggu ni...

k, la... xde idea tiba2 sbb mood mls dtg bertimpa-timpa... babai smua... -.-


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...