Jom ikut Amca... (^_^)

Monday, January 11, 2016

Pendaftaran dan pemilihan sekolah untuk Abg Amsyar

Assalamualaikum...

i cerita sikit kisah pendaftaran dan pemilihan sek kat abg amsyar.... masa dia umur 5 tahun mmg dah dibuka pendaftaran bagi pelajar yg akan msk ke darjah 1 2thn lg.... mula2 kami igt wajib untuk ank2 5 tahun kena daftar sekolah siap2... mmg biasa 2tahun awl kan... ok, kemudian... i riki2 sekolah antara sk cempaka, sk jasmin, sk semarak dan sk dato' ahmad manaf kat nilai lama tu....

i byk tnya kwn2 yg dh ada ank bersekolah... ank2 pengasuh i smua htr kat sk semarak... dia kata ok sgt sbb anknya dr pra sekolah mmg htr situ... guru2 bgs... xpe. mmg list i utk servey sek tu... ok jgk blh anknya tgk2 kan amsyar... heheheh ;p xsshkan skali. nk tlg amikkan pn blh... kuikuikuikui..

ok, pemilihan sekolah utk abg amsyar ni, bkn kami nk yg sekolah bgs, hebat, bestari ataupn kluster... bkn ye... kami tgk pd suasana sekolah, persekitaran dan jumlah pelajar pd tiap2 sekolah tu... bkn sbb apa, mungkin keadaan dan suasana ok sikit laa... under kontrol... hehehehe

Antara sekolahnya... di Taman semarak tu.... kami dh reject sbb ramai... sesak... dkt plk dgn sekolah menengah... .so kawalannya agk longgar... dan jauh dari area rumah kami..eerr kaum india pun ramai... uhukuhukuhuk...bg bdk2 yg dh besar ok situ... ;)

Sekolah Cempaka dan Jasmin pun ok... suasana sekolah pun best... tp ramai jgk... smpai guru besar situ blh dia ckp... klu ada pilihan sekolah lain... pegilah sekolah lain... sini terlalu ramai... adeh... sentap weeiii... Sekolah Cempaka tu pn, dekat sekolah Menengah... kawalan agk longgar... klu waktu kuar seluasnya la pintu pagarnya... hehehe... tp sbnrnya bgs jgk... kurang kawalan sikit la...

Sekolah Jasmin pun ok.... suasana pn best.... tp ramai... huhuhu... ok, itu pandangan kami... bkn nk kondem beza-bezakan sekolah2 kat Nilai ni... smua bgs... cuma ramai je la....

Last, kami survey Sk Dato' Ahmad Manaf ni kat Nilai lama jln blkg tu.... ikut pemantauan... hahaha siap pemantauan ;p sek ni adalah di kategorikan sbg sekolah luar bandar.... dan bila i dpt tau dia had kan pengambilan murid2, trs berminat.... sbbnya, setiap tahun 1-6, ada 2 kelas sahaja... so fokusnya lebih.... rekod UPSR pn ok.... adalah campur2 indian tu... tp segelintir... ramai anak2 org kg dkt2 situ.... bila waktu blk, pintu pgr besar mmg xdibuka... pelikkan... cuma buka pintu kecik je... pnyalah guard teliti.... murid2 xblh lps kuar sendiri kecuali ada parents tggu dan van... itu yg bgs... lgpun dpn sekolah tu jalan besar.... mmg kena aware laa....

i rasa, mmg sek ni  i pilih... tnya kwn opis yg sekolahkan ank dia kt skdam ni pn katanya ok je... so kami pegi ke sekolah tu... tnya serba sedikit psl sekolah trs amik borang... time tu abg amsyar 5tahun... tp dh daftarkan... lupa bln berapa... ada nanti dihebah2kan....

Ok... tu je cerita psl pendaftaran... yg pasti skdam ni mungkin sbb murid xramai sgt... keadaan agk terkawal...  tu je kot sbb utama kami pilih sek ni...  insyaAllah....kita hanya berusaha untuk dapat yg terbaik... smua dari DIA yg maha ESA... ;)

wassalam.... ♥♥♥


belanja gambar abg amsyar baru abis sekolah... ;)





4 comments:

cplud miera said...

tq share akk. buat pedoman msa depan utk ank2. hehe

ain.ya.nun. said...

Ooo, umur lima tahun dah kena daftar ya. Ok, tqsm ma for sharing.

.:. SyazMaa .:. said...

most welcome... ;)

ye... amsyar umur 5thn daftar... hihihih

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bergaya betul abg amsyar bergambar bawah pokok.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...