Jom ikut Amca... (^_^)

Thursday, January 7, 2016

Pengalaman di Hari Pertama Persekolahan Abg Amsyar

Assalamualaikum w.b.t.

Kali ni memang banyak kisah abg amsyar... maklumla, dia adalah anak pertama dan anak yg bg byk pengalaman buat mama papanya... hehehe.... sambung balik hari permulaan abg amsyar menjejaki sekolah barunya....

Bermula pada hari pendaftaran 31/12/2015 - Khamis. Kami bawak sekali abg amsyar untuk tengok sekolahnya. Memang dia xpnh kenal lg sekolah dia, kami berdua je yg selalu pegi survey, ambil borang dan hantar borang... agk2 dh byk kali jgk.... kali ni bila 1st time dia msk kawasan sekolah memang teruja... xsabar nk sekolah. mama duk kisahkan borang2 dan urusan buku2, yuran... papa bwk dia meround sekolah melawat kantin, kelas dia n toilet....

eh lupa nk bg tau Abg Amsyar sek mana... SK DATO' AHMAD MANAF, NILAI...*nape i pilih sekolah ni, nanti i review lain episod... hihihihi....

ok, 4hb Januari 2016 - Isnin. i kerja... papanya cuti. ok abg amsyar, mama kerja sbb dh xblh elak... masa skrg pelajar USIM tgh exam... so sgt bz... huhuhuhu... papa take over... tp i tunggu jgk sehingga waktu rehat dia 9.15am smpai abis rehat jam 10.00 am. lebih kurangla i anggarkan sj... hehehehe...

Siap dari rumah, awal... pukul 6.00am, dlm 6.45 dh siap smua nk kuar rumah dah... tp mcm2 cerita 2beradik kecik tu bgn jgk mcm2 peelnya... lmbt jgk kuar lbh kurang pukul 7.00am... adeehhh bajet nk kuar awal sbb mama papa nk anta amsyar, sblm tu hantar dulu si kecit 2 beradik tu umh bbysitter... smpai umh bbysitter pn dh 7.15am... lmbt.... streessss mak. hhmmmm

dh tu, tup2 7.15 bertolak dr situ berdessup papa bwk keta... risau plk lmbt2 hari 1st ni, yelah mana nk tau jln jem ke... xde parking ke... sesak ke... kannnnnnnnnnnnnnnn.... -.-

Sampai je sekolah, terus abg amsyar masuk perhimpunan... smua dh ramai beratur ikut kelas... ok, i trs pas abg amsyar kat cikgu2 situ... dlm 30minit perhimpunan, taklimat sikit,ucapan guru beso... then smua blh msk kls masing2... time ni i dh follow barisan dia yg kelam kabut tu.. hahahah makpak sume nyebok... papa aje ikut dr jauhhh... haisshhh hari pertama, harusla mama pun mcm cikgu kelas.... hahahaha kecoh!

perhimpunan pertama di tahun 2016 
kecik je dia blkg tu


ok, dh sampai kelas tingkat 2, abg amsyar duduk kelas 1 Permata, kelas ke2 dr 2 kelas.... alah xkisahla... darjah 1... i xkisah sgt... ok je... bila dh sume ddk, baru i menjejaki dia, mana tmpt ddknya... dpn ke blkg, jgnla blkg sgt abg.... cari2 nasib baik ddk dpn sekali. dpn meja guru... ok gud... heheeeee.....


bwh meja pn jd selpi mamanya... kikiki... *tu gaya baru abg, ntah mana bljr ;p


ada beberapa ibu bapa dh msk skali i pun sama.... mcm2 pesan.... itu ini... pastu ulang lg... pening dia.... ;p
maunya xulang... risau weeiiiii.... tau x risau... gundah gelana makkk.... hahahahahaha ;p dahla abg amsyar xde kawan dia kenal dlm kelas tu... tp i percaya, bab barang2 dia, dia ssh sikit nk bg org... pensel ke, warna ke, hihihihi bukan kedekut, tp dia takut mama bising klu hilang... kehkehkehkeh... ;p

ok, snap beberapa pic, abg amca mungkin dh rimas sbb mama selalu ckp, abg... jap lg mama kena blk opis, xleh tggu abg dh... dia ckp, ok xpe... abg tau... ;p ok... i kuar kls... 


ni kat koridor kelas dia... lepak jp sblm turun... tp pastu i msk blk... pnyalah ssh hati nk tggalkan...n mamanya pun memesan lg mcm2 kisah... hahahaha... lawak tuk smpai tahap abg amsyar ckp, eh mama xblk lg... blklaaa.... btuah btl bdk sorg ni... -.-

ok, sambung lagi.... kami tunggu smpai waktu rht, xlama tggu pn lepak jp kt kantin loceng bunyi utk tahap 1 rehat. klu xsilap 9.15am kot... ok kami dh tercari2 dlm barisan si tecit abg amsyar ni... ok, jmpa dia tgh berbaris siap dh pgg botol air ngn bekal... senyum aje nyembang ngn kwn.. xtau kita duk perati dia ni... hehehehe... last2 dia nmpak... ;p

nampak... kecik kenot aje bujang sorg ni... kan main menjeling.... ;) 

dh pegi kantin smua, abg amsyar ddk mkn bekal aje... dia ni mmg ssh mkn, klu xkena selera mmg xnk mkn... aduhaiii... bekal dia tu cekodok bilis je... pastu hari lain naget... pagi2 mkn roti sekeping ngn milo je. puas paksa xnk katanya... stress makkk...huhuhuhu

ok, kat kantin i amik pakej byr bulanan... so, klu abg amsyar nak apa2 kt kantin amik je bgtau nama ngn kelas apa... kakak kantin akan caj dlm kad.... so xde masalah utk dia nk mkn apa2... xbwk duit pun xpe. bekal pn ada... sng keja xssh hati mamanya pk,cmana nk membeli...camana simpan duit.... 

abis rht... kami nk blk dh tggalkn dia... dia ok je... i pun dh lega tgk dia pndai bwk diri n seronok je sekolah... ;*

sementara tggu nk msk kelas blk... dia ckp, mama amik jp gmbr abg... abg nk buat gaya keras mcm robot... hehehe layan aje.

last... time blk.... oleh sbb papanya cuti, papanya akan pick up abg amsyar. sepatutnya naik van dah ke kafa... tp xpela sbb hari pertama blk umh dlu, lgpun bj kafa lom beli.... kikikiki.... blk umh, mandi mkn trs lena dia... sian penat yeeaaa....  ♥ 

sekian cerita utk hari pertama abg... Alhamdulillah... smooth je... mungkin sbb dia dh biasa sekolah... ;) 

orait, #sweetmoment hahaha... nk gk hashtag.... nanti sambg kisah dia dihari ke-2 dan ke-3 sekolah.... bebaii.... enjoy da story... ;)

gmbr masa rehat... ermmm ada gaya abg nehhh... ♥♥♥



2 comments:

ain.ya.nun. said...

Ma, sbb ko je geng bloger kubah biru yg aktif sikit, haha, kalau tak keberatan, share la cara register anak darjah satu.

Info skolah pun share tau sbb terfikir2 juga nak hantar kakak tu sekolah mana. Kemain, 2 tahun awal dah fikir dah :D

.:. SyazMaa .:. said...

hahahaha... orait... ni baru nk start aktif blk ain... nanti post akn dtg... hehehe... tqvm setia membaca.... geng blogger kubah biru lain soooo bx ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...