Jom ikut Amca... (^_^)

Friday, January 15, 2016

Tonsilitis dan rawatannya

Assalamualaikum...

i nak kongsi pengalaman my hubby kena tonsilitis yg agak teruk... sbnrnya dia xpernah kena pun tonsil... masa cuti Krimas bln lepas... kami blk kg, Taiping... sblm blk hubby dh bgtau rasa skt tekak dan ssh nk telan air liur... tp kami igt batuk biasa dan skt tekak biasa... mkn ubt batuk jela dgn ubt skt tekak yg mcm gula2 tu... tp 2 hari... 3 hari... mkn skt... mlm ok sikit... bila cuaca pns siang hari makin skt... dh ddk kg pun skt nya makin menjadi-jadi...

Hhmmm tgk keadaanya mmg sedih, kesian... skt tonsil ni rupanya teruk jgk... bayangkan bengkaknya smpai xblh mkn, xblh telan, teling sakit dan ckp pun ssh.... huhuhuhuhu... ok, sblm blk kg kami dh gi klinik bayu... tp doc sepatutnya xde, ada doc ganti je... dia cek n bg ubt antibiotik.... mkn ontime tp xde kesan... adeh... i yg tgk ni kesiannya Allah je yg tau... mcm2 search kat internet nk cuba kurangkan... tp xjln even dh mkn eskrem vanilaa... benda2 sejuk... huhuh... smpai tahap my fil nk bwk ke hosp n emergency.... last perkara yg i blh tlg adalah i wassap doc bayu... mmg ok sgt Doc Hasnul tu... bg rundingan by wassap... mcm2 dia suggest... siap srh amik gambar luar dan dlm tekak... mula2 dia srh trs dtg klinik memandangkan keadaan dh skt sgt... tp bila gtau ada kt kg... dia trs srh pegi farmasi dan cari ubat antibiotik ikut nama ubat yg dia bg... dan ubat tahan skt...

Bila dh tau ubatnya, kami n my fil trs ke farmasi cari ubat2 yg doc sarankan tu.... nasib jumpa meround 2 farmasi... doc tu siap bgtau...'klu ahli farmasi xnak jual ubat antibiotik, plss kol sya and i akn ckp dgn farmasi tu...' huhuhu... speechless... bgs betul... yela... biasanya ubat antibiotik mmg ssh farmasi nk jual sesuka hati kan, kcuali ada srt doc...

ok, ni antara ubat2 nya....

ni ubat mula2 dpt sblm blk kg....


then, ini antibiotik dan ubt tahan skt, ubat tahan bengkak yg doc sarankan...
makan dlm masa 2 hari dh nmpk kesannya... Alhamdulillah... surut sikit2... 


ni i snap rundingan by wassap from doc.... bgs sgt doc ni... byk membantu....

Sekian, moga sedikit sebanyak membantu kwn2 diluar sana... #sharingiscaring 



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...