Jom ikut Amca... (^_^)

Friday, March 18, 2016

Abg Amsyar Warded HPJ

Assalamualaikum w.b.t

Kisahnya.... Sabtu 12hb Mac, bgn pagi, abg amsyar mmg xhenti2 batuk, batuk dia pendek2 tp berlarutan... i mmg dh nmpk bila dia batuk mcm tu trs bg ubt, sapu balm minum air n bg dia rht... tp xlama, jd balik... bg ubat blk... ok jp then batuk balik smpai nafas pn pendek... i dh rasa semput dia mmg dtg klu batuk mcm tu... lps maghrib papanya bwk pegi neb kt klinik panel sbb nmpk dada dia berombak lain xmcm biasa dh, lps neb ok sikit dia trs tdo. tdo ngn baby my sis byna tu... sbb adik i tumpang ddk umh i lps anknya kuar wad....

then, dlm pkl 5am, i bgn pg2 i kena siapkan mkn utk byna and anknya... dorg nk blk kg... trn je, tgk abg amsyar dh bgn... i tnya, nape abg bgn dh... dia ckp xblh tdo... ok, xpe lg... i siapkn apa ptt... mndikan baby then dorg bertolak blk kg pkl 6.30am... Abg amsyar batuk xberenti, xtggu lama i bwk dia gi neb kt klinik dkt umh... an neesa tp kena tolak sbb doktor rehat... fuhhh pnya la i tensen sbb klinik 24jam kan.... ***ni citer lain, i wassap owner klinik, bgtau doc ketidakpuasan hati... huhuhu

lps kena reject kt klinik tu, xde pilihan i trs rushing ke emergency kk Nilai, mmg ada m.a oncall. lps neb situ ok sikit....

Tp, tghari nmpk abg amsyar makin teruk... makin strugle nk bernafas... papanya xsdp ati bwk gi klinik lg... tp ahad, ttp... xpk byk trs ke emergency HPJ... abg amsyar berdua je ngn papanya pegi, i ngn ank2 lain kt umh je sbb si kecik 2 org tgh tdo... i dh agk, klu gi HPJ mmg kena tahan, xkisahla kn....

Smpai sana, trs dpt neb, neb tu smpai 2 round dlm 1 masa. sbb neb 1st xde kesan lgsung pd pernafasannya.... dh amik darah, dh xray... katanya paru2 dia sempit so kena admit... lbh kurang lps maghrib bru setel smuanya.... papanya rushing blk nilai amik i ngn brg2... mmg i yg jg mlm tu, sbb dlm wad tu smua ibu2 jg... huhuhuhu

dah setel semua trs ke hosp... ank2 lain i drop je kt umh my sis kt bbst.... nasib la dia mmg cuti isnin tu... tq sis ;p

kat HPJ, abg amsyar kena pkai oksigen, neb tiap 3 jam sekali, mkn antibiotik, air garam and ada 1 lg ubt lupa.... mmg konsisten la hosp kan, sbb tu mlm tu xtdo sgt sbb jp2 terjaga kena 'kacau' kt kakak nurse... huhuhuhu...

dipendekkn citer, bila dh tghari nmpk pernafasannya selesa skit, doc pkr tgk nmpk ok, dia tnya nk kuar x ptg ni... ofkos la mamanya srh dia ckp nk... huhuhu bosan ddk walaupn sehari smlm.... doc ckp tggu pkl 4 nk tgk mcmana, then decide utk discharged atau x...

lps pkl 4, doc cek ok... dh blh kuar dgn mkn ubt dan follow up sbln akan dtg... aduhaiii abg amca, kamu ni mmg kena jg rapi sgt... klu dmm,batuk, sesema sikit mmg tnda2 smput akn dtg la tu... adehhh risau tau... mama papa doakan abg sht walafiat ye.. muahciked... ♥♥♥ 

hari pertama... gmbr 1st, pg2 neb kat KK Nilai... then tghari emergency HPJ... dh penat sgt dia... ngn xcukup tdonya... sian ank mama... ;,(

hari pertama kat wad... dh selesa sikit bernafas, dada masih strugle utk pam oksigen...

ni muka dh nk kuar... dh bukak oksigen... Alhamdulillah...


2 comments:

cplud miera said...

Assalam kak. cian amsyar. afham pon sama kak. dia pon semput. risau kalau time batuk selsema tu. mmg kene jg2. moga abg amsyar cepat sihat ya.. amin

.:. SyazMaa .:. said...

wslm... amsyar mmg dr kecik dia... klu sht tu ok je... mmg kena jg sgt... afham pun jaga2 mira... sian klu bdk2 semput kn... moga sht smua... amin

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...